Hűvösödnek a napok és korábban sötétedik de még itt melenget minket az indián nyár. A gyümölcsfák roskadoznak a sok gyümölcstől, amit bizony bepakolhatunk kis kosarunkba, tegyük is meg amíg lehet, s mélyhűtőben, üvegekben csempésszük az ízeket az eljövendő télbe.
Addig is örüljünk minden napsugárnak és még ha tehetjük adózzunk a szabadban főzés mámorának, hiszen a bogrács vagy a grillrács körüli együttlét s az ízek amik a tányérra kerülnek igazi nyári érzést ad még.

Persze készülhet, csirke vagy sertéspörkölt is akár, vegáknak meg gombapörkölt, ha nincs bogrács a fazékban is finom lesz az, jóféle kovászos uborkával vagy savanyúsággal, jó fokhagymás uborkasalátával.

Padlizsánt süthetünk a sütőben is, meg is tölthetjük jó paradicsomos, darált húsos töltelékkel. Most igazán ízes, zaftos, édes befőző paradicsomokat lehet kapni. Vegák használjanak rizst, gombát, hajdinát, quinoát kedvük szerint és töltsék meg azzal a kicsit kikapart padlizsánokat. Aki ehet sajtot, reszeljen rá de anélkül is finom laktató étel lesz.
Serpenyőben készítsük el a szószt, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, keverjünk hozzá roppanósra főtt rizst - hajdinát vagy quinoát. A hagymára dobhatjuk a darált húst vagy az apróra vágott gombát, padlizsánból kiszedett belsejét és erre tegyük a paradicsomot, fokhagymát és a többit, ne legyen túl leveses, hogy szépen be tudjuk tölteni. Majd mehet be a sütőbe és közepes lángon süssük meg.
Persze töltött paprikát is főzhetünk paradicsomos szószban vagy kaprosan gyalult tökben is.
Szilva is van, főzhetünk gombócot én múltkor búzadara helyett rizsdarát használtam a tésztához, aki gluténérzékeny, használja a rizsdarát bátran akár rizsliszttel keverve. Darált mákba vagy dióba is forgathatjuk pirított zsemlemorzsa helyett.
Őszibarack is van a pultokon lekvárnak, chutney.nak csípősen is el lehet tenni, hús mellé vagy pirítósra télen jó lesz elővenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése