Itt van mindjárt a hétvége, kis kosarunk kiürült,
szombaton újra telepakolhatjuk a szezon ízeivel.
Eljött a szabadban főzés ideje, lehet szalonnát
sütni a tűz felett. Nagybátyám mindig megpirította a kenyeret is mielőtt
nekilátott volna a szalonnasütésnek.
Persze előkerülnek a bográcsok, grillrácsok,
boronatárcsák is szépen sorban, hiszen eljött az ideje.
A zöldborsók már szerteszéjjel gurulnak, itt a
szezon, csodás étkek kerülhetnek az asztalra
Zöldborsó leves az mindig nagy kedvenc sok
petrezselyemmel, galuskával, pirospaprikával.
S persze a borsófőzelék, amihez érdemes kipróbálni
mentát, de jól illik hozzá pisztácia is.

A csirkecombokat és szárnyakat megsóztam és
előpirítottam, majd apróra vágott hagymát olajon megdinszteltem, dobtam bele
zsályalevelet az nagyon jól illik a csirkéhez.
Amikor már puha volt a hagyma visszatettem a
csirkét, dobáltam bele egész fokhagymákat – mert finom édes krémes lesz ha
megsül – öntöttem alá egy kis vizet, amikor már félig megsült a csirke (kb. jó fél
óra) akkor kerül bele a rizs (rizottó rizst vagy valamilyen kerek félét érdemes
használni) annyi vizet adtam hozzá, amennyi ellepi és pótoltam folyamatosan. A
borsót és a negyed karikákra vágott cukkinit az utolsó 10 percben tettem hozzá,
jó, ha a zöldség egy kicsit ress marad.
Bodzaszörppel vagy hosszúlépéssel éppen
jó egy ebédnek.
S persze az elsők között készül el a bográcsban a paprikás
krumpli, tipikus bográcsétel, kolbásszal, hagymával, pirospaprikával. Nagyon
szeretem mellé a savanyúságot, kovászos uborkához ugyan még nincs elég meleg de
lassan eljön annak is az ideje.
Kovászolni való uborkát már lehet kapni, ami nyersen
is nagyon finom
Maradék csirkéből pedig egy könnyű csirkesaláta
pillanatok alatt készen van, csak össze kell keverni az apróra vágott csirkét
(combot, mellet épp mi maradt) salátával, felvágott zöldséggel, hagymával,
mehet rá egy olívaolaj és balzsamecet s meg is van a vacsora.

A hosszában felvágott cukkini szeleteket megsütöttem
mindkét oldalukon, ha nincs grill akkor bátran egy serpenyőt vegyünk elő. A
diót is megpirítottam picit, összetörtem mozsárban rászórtam a megsült cukkini
szeletekre és feltekertem. A sajtot meg egyszerűen megsütöttem, a grillezni
való sajttal semmiféle teendő nincs azon kívül, hogy beletesszük a forró
serpenyőre vagy a grill lapra.

Először újkrumplival sütöttem meg, az újkrumplikat
harmadába, negyedébe vágtam, megsóztam és olajjal átforgattam, betoltam a
sütőbe közepes lángra, amikor már több mint félig megsült hozzákevertem a
spárgát is. És még kb 15 perc alatt megsütöttem. Önmagában is nagyon finom, de
lehet rátördelni mozzarellát is például.

Az eper mellett megjelentek már a sötétlő
meggyszemek is.
Sütni nem volt kedvem süteményt így egy mascarponés
meggyes epekrémet kevertem ki hirtelen. Az epret megmostam és darabokra vágtam
egy villával összetörtem és a mascarponéhoz kevertem, datolyamézzel
édesítettem, de lehet bármi mással is, mézzel, cukorral, ami van. A meggyet
kimagoztam és a krém tetejére halmoztam egy két felvágott eperszemmel. Már
lehet is kanalazni. Az ilyen édességekhez én nagyon szeretem az édesebb
balzsameceteket, ami már egészen sűrű krémes mint pl. a datolya, füge vagy a
málna, csak egy pár csepp kell a tetejére, hogy megbolondítsuk egy kicsit. A
mascarpone helyett kókuszkrémet is lehet használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése