Szépen
lassan bandukolunk a télbe, jól esik a kályha mellett olvasgatni, s bizony
kesztyű sem árt, hogy kis kosarunkat lóbálva nem fázzon a kezünk a reggeli
piacra igyekezve.
Elmúlt a
Márton nap, ittunk újbort, ettünk libát ha úgy hozta az élet. Sokszor
előfordul, hogy marad a sült húsból, legyen az liba, más szárnyas vagy nem
szárnyas. Ilyenkor kell a maradékból új ételt varázsolni.
Nálam aradt
egy kevés sült libamell volt otthon alma és kelbimbó. A libaszeleteket 2- 3
vastag csíkra vágtam. A libazsíron megpirítottam a negyedekbe vágott kelbimbót,
picit sóztam, amikor már kezdett puha lenni hozzáadtam a felkockázott almát és
a legvégén a libamell csíkokat. Hamar kész is lett, nem is kell hozzá semmi más
mert megállja a helyét magában is. Persze lehet a megmaradt húshoz egy
könnyedebb salátát is keverni vacsorára, attól függ, hogy milyen tartalmas
ételt akarunk az asztalra tenni.
A
kelbimbó az egyik kedvenc téli zöldségem. Gyakran kerül nálam az asztalra. A
karfiolhoz is nagyon jól illik.
Volt még
a hűtőben sárgarépa, egészen halványsárga, hagyma mindig van a kosárban,
kurkuma is volt a polcon. Felvágtam a hagymát, kis olajon megfonnyasztottam,
szórtam rá kurkumát, beletettem a megpucolt kelbimbót, felkarikázott répát és a
karfiolt, amit rózsáira szedtem. Átforgattam a hagymával, megsóztam és egy
kevés vizet adtam alá. Fedő alatt megpároltam, közben pótoltam a vizet,
vacsorára éppen jó volt.
Karfiolt
általában levesnek vagy rakott karfiolnak szoktuk elkészíteni. Pedig főzeléknek
is nagyon finom. Sok
petrezselyemmel és kókusztejjel kicsit különlegessé is tehetjük, és még laktóz
sem lesz benne, ha netán ez fontos szempont. A hagymát vékonyra, a karfiolt
kisebb rózsákra vágtam, egy kiolajozott edénybe tettem, összekevertem egy
csokor apróra vágott petrezselyemmel, (én egyszerűen egy ollóval szoktam ezt
megoldani) és öntöttem rá kókusztejet, hogy ellepje, letakartam alufóliával és
betoltam a kb. 200 fokos sütőbe. 25 perc alatt körülbelül el is készül a végén
levettem róla a fóliát és pár percet úgy sütöttem. Egy tükörtojás is éppen jó
rá de ha nem akkor ez egy vegán fogás.
S ha már
kókusztej, más fogásokhoz is fel lehet használni, különleges zamatot ad az
ételeknek, a aki nem ehet tejterméket is bátran használhatja. Az ebéd úgy állt
össze, hogy volt még néhány szem aszalt paradicsomom, amit fel kellett
használnom, volt egy fél doboz kókusztejem is és egy fél grillpaprika is árválkodott
a hűtőben. Egy padlizsánt meghámoztam, kockákra vágtam, az aszalt paradicsomot
és a grillpaprikát, egy gerezd fokhagymát és egy fej édes hagymát is összevágtam.
Felforrósítottam egy jó evőkanál kókuszzsírt beletettem a padlizsánt és
hagymát, fokhagymát, jól átpirítottam, sóztam, borsoztam, egy kis csípős
olaszos fűszerkeveréket is szórtam rá, összekevertem a paprikával és
paradicsommal, felöntöttem a kókusztejjel, s szükség szerint higítottam vízzel,
hogy jó szaftos legyen a végeredmény. Fedő alatt pár perc alatt készre
pároltam. Köretnek jázminrizs illik hozzá a legjobban.
 |
Felirat hozzáadása |
A
mángoldhoz is jól illik a kókusztej, a főzelékbe persze mehet, tejszín is meg
tejfel is de kókusztejjel is nagyon finom. Vékonyra szelt répát sütöttem ki
serpenyőben ropogósra és azt adtam feltétnek.
Szokásosan
készült, csaknem sűrítettem liszttel. Olajon üvegesre pirítottam egy fej
hagymát, tettem hozzá egy gerezd fokhagymát, rádobtam az összevágott,
leszárazott mándgoldot, átforgattam. Kevés vizet öntöttem alá megpároltam és a
végén, hozzáöntöttem a kókusztejet.
Igazi őszi
– téli zöldség a cékla is. Már a gyönyörű bordó színe is átmelengeti az embert. Levesnek
is remek lencsével, sárgarépával, hogy megálljon benne a kanál. Nem is kell
sokat szöszölni vele, hiszen a forró olajra rádobjuk a felvágott, hagymát, céklát,
sárgarépát és a lencsét, sózzuk borsozzuk, adunk hozzá vizet és megfőzzük. Tehetünk
bele egy kis mustárt is, jól illik hozzá. Tálaláskor biggyeszthetünk a közepire
egy kanál tejfelt is akár, de anélkül is
finom.
Esős, kuckózós időjárás van már, szerezzünk egy kényelmes fotelt vagy kanapésarkot az olvasáshoz, vagy nézzünk el egy kedvünkre való koncertre. Jövő héten Michael Nyman érkezik, legyen hát egy kis ízelítő a zenéjéből. Az egyik kedvenc filmem Greenaway-től a Szakács a tolvaj, a feleség és a szeretője, aminek Ő szerezte a zenéjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése