Jönnek az
ünnepek, ki-ki készülődik a maga tempójában, kisebb, nagyobb lakomákkal.
Mindenhol fókuszban az ünnepi asztal, milyen különlegesség kerüljön a
tányérokba. Ünnepeken túl is van élet ám, s enni kell a hétköznapokon is. Kis
kosarunkat így jobban megpakoljuk a piacon mostanában.
Kényelmes,
hosszabb reggelik ideje is lehet ez, egy kis lelassulás jól jön így év vége
felé, érdemes kicsit többet eltölteni az asztal körül, feltöltődni, hogy ne
roskadjunk fáradtan a karosszékbe karácsonykor teljesen kipurcanva a
rohanástól, hogy minden meglegyen. Inkább ne legyen meg minden.
Hogy mi
kerüljön az asztalunkra reggeli gyanánt, a müzlitől egy komolyabb omlettig
csakis raktunk múlik.
Egy jó
nagy ibrik tea mellé süthetünk bundás kenyeret, pirulhat néhány szelet kenyér
és keverhetünk néhány kencét hozzá. Például puha sajthoz tegyünk hagymát,
olívabogyót, aszalt paradicsomot…, ugyanezt persze túróval is elkövethetjük.
Kibonthatunk egy tonhalat is és fűszerrel, kis mustárral hamar megvan a
tonhalkrém is.
Süthetünk
tojást is, én valamelyik nap lepénynek sütöttem meg, mert nem volt otthon
kenyér. Néhány tojást felvertem tettem hozzá egy kis tejsavót mert volt a
hűtőben épp (ezt el is lehet hagyni), kevés tejfelt és egy kis lisztet is (ez
lehet hajdina vagy köles liszt is, ha gluténmentes kell hogy legyen),
megsóztam, megborsoztam. Egy serpenyőben olvasztottam vajat ráöntöttem a
keveréket egy picit sütöttem majd az egészet betoltam a sütőbe, néhány
sajtszeletet téve a tetejére. Adtam mellé olívabogyót, kevés savanyúságot,
diót, friss sajtot. Szépen lehet szeletelni, mint egy pizzát.


Legutóbb
a káposztát, kelkáposztával, kelbimbóval és vöröslencsével készítettem el.
Olajon megpároltam 1 kis fej hagymát és egy vékony karikára vágott sárgarépát.
Sóztam, tettem hozzá szárított petrezselymet, és egy kevés őrölt köményt,
hozzáadtam a vörös lencsét, a megtisztított kelbimbót, átkevertem és
felöntöttem vízzel. Közben csíkokra vágtam néhány káposzta és kelkáposzta
levelet, belezuttyintottam a levesbe és megfőztem. Ezt is lehet krémesíteni,
ilyenkor érdemes valami betétet is csinálni hozzá.

A sült
rizskorongokhoz készíthetünk valamilyen mártást is vagy egyszerűen egy fűszeres
lekvárral is tálalhatjuk, köretként is jól működik. Kívül roppanós, belül
krémes állagú lesz
Hűvös
időben jó esik a forró leves, átmelenget tetőtől talpig, ha egy kicsit
tartalmasabbra csináljuk, egytálételnek is beillik. Fűszeres forralt borok,
csokoládék ideje ez. Bekuckózni esténként a takaró alá és megnézni egy jó
filmet. Ilyenkor pezseg a kulturális élet, koncert, színház, mindenféle előadás
van országszerte.
Zene is kell, így karácsony előtt legyen valami ilyes:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése