2012/05/30

Piaci mustra májusban

Májusban a piacon már igazán színes szagos kavalkád fogad minket. Megjelennek a várva várt zöldségek, lehetőséget adva arra, hogy a konyhánkba frissességet, megújulást vigyünk. Rendhagyó ReceptTúra. Vegáknak, tej- és gluténmentes diétát tartóknak is.






Harsogó spenót, ropogós retek, kapor, tök, fehér és zöld spárga, itt-ott már hazai paradicsom, újhagyma, sárgarépa, újkrumpli, mángold és eper.

A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, főleg ha el tudunk szakadni a jól bevált receptektől és bátran kombináljuk a kosarunkban lévő étkeket.

A spenót nagyon finom főzeléknek, a legtöbben így is ismerjük, de nem egy olyan unalmas zöldséggel van dolgunk, ami másra ne lenne jó – harsány, élénkzöld levelei magukért beszélnek.

Bébispenótból finom saláta készülhet retekkel, hagymával, paradicsommal, piríthatunk rá szezámmagot, mindezt megkoronázhatjuk egy kevés natúr kecskegomolyával, csak úgy rusztikusan rátépkedve a salátára, tökmagolajjal balzsamecettel. tálalva.

A spenótot megpárolhatjuk egy kevés olajon is és remek kiegészítője lehet a krumpliköretnek, a környező országokban gyakran találkozunk a főtt krumpli spenót vagy mángold párosításával.

Megpárolva, fokhagymával, tejszínnel hal vagy hús mellé is nagyon finom.

De liszttel (akár gluténmentessel), hagymával esetleg túróval (vagy kölestúróval) összekeverve kis lepénykéket formázva kisüthetjük serpenyőben is. Ha pedig mindez nem lenne elég: spenótos omlettet is ehetünk reggelire.

A kapor sem csak a tökfőzelék kötelező társa lehet, olajon megfuttatva új sárgarépával és cukkinivel megpárolva nagyon finom – tészta (lehet üveg- vagy rizstészta is) vagy rizottó mellé.

Hal mellé csinálhatunk kaporszószt, s ha maradt még télről egy kis burgonyánk akkor egy jó leves – sőt krémleves – remek kiegészítője.

Kisebb tököt félbevágva megtölthetünk kapros juhtúróval, a sütőben hamar megsül. De akár mindezt karalábéba is tölthetjük. Túró helyett párolhatunk vörös lencsét és azzal is megtölthetjük a tököt, de kölestúróval is helyettesíthetjük.

A spárgának jó levese van, megpárolva hidegen citrommal salátának is remek vagy megsüthetjük tepsibe baconnel, de fokhagymával olajon tészta mellé, halhoz, csirkéhez is ehetjük.

Az újkrumplit leginkább sütjük serpenyőben, olajon, de  hal vagy hús mellé betehetjük egy tepsibe is cukkinivel, paprikával, hagymával – először alufólia alatt, majd anélkül jól összesütve, húsevők baconnal gazdagíthatják, de önmagában is jó fogás.

Már itt-ott lecsópaprikát is lehet kapni. A csirkecombot, szárnyat újkrumplival betesszük a sepenyőbe olajon kicsit megpirítjuk majd mehet rá a hagyma, paprika, sózzuk, pirospaprikával, fűszerezzük, és a végén paradicsomot vágunk bele. Tartalmas szaftos egytálétel, vegetáriánusok, vegánok elhagyhatják a húst.

Lassan jön a lecsószezon, a napérlelte gyümölcsök. A fűszernövények illatoznak a kiskertben vagy a balkonon. Kalandra fel, hogy kiélvezzük a föld ajándékának minden ízét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...