Lassan búcsúzunk az epertől, még piroslik itt-ott a
standokon, de már nem sokáig, ebbe az eső is besegít sajnos, így amíg
még lehet epret eperrel eszünk – hagyma helyett is akár. Körbenéztük a
hétvégi vásárlás előtt. Egyszerű és különleges receptek (tej- és
gluténmentes tippekkel).
Vajon pároltam reszelt almát és összedarabolt epret, pirítóssal, ami croissant-nal remek reggeli, de lepénykéket is lehet sütni hozzá. Én búza- és zabkorpát, csírát, pelyhet, egy kis mazsolát, 1 tojást összekevertem almalével, s kis kerek lepényeket formáztam belőle, majd vajon megsütöttem, ráhalmoztam az almás epret – szemet gyönyörködtető látvány lett. Lehet puliszkával vagy köleskásával is enni – így nemcsak laktóz hanem gluténmentes is lesz a reggeli.
Télen mesélte egyik kedves piaci árusom, hogy véletlenül egy
bazsalikomlevélkét is bekapott az eper mellé. Első ijedelme után igen
ízletesnek találta a kombinációt. Minap én is kipróbáltam: egy kis
balzsamecettel meglocsoltam a kisebb nagyobb darabokra vágott epret s
bazsalikomot, puffasztott rizst törtem rá, igazán jól illenek egymáshoz
színben, ízben egyaránt.
Süteményt is sütöttem, a búcsúzó epret a nemrég „érkezett”, még kissé savanykás egressel hoztam össze.
Cukrot karamellizáltam, balzsamecettel meglocsoltam, a vajon párolt
összevágott egrest és az összedarabolt epret ráöntöttem és
összeforraltam. Csináltam egy vajas tésztát, liszttel (ez lehet
finomliszt, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes), tojással, reszelt
almával. Tortaformában majdnem készre sütöttem, a végén a tetejére
simítottam a gyümölcsöt, s innen már csak 5 percet kellett várnom, és
már kész is volt. Vaj helyett lehet margarint vagy olajat használni,
s kukoricadarából polentát készíthetünk a lisztes tészta helyett, de
akár rizst is főzhetünk mellé mazsolával.
Ahogy kifut egy-két dolog, úgy jönnek az új csemegék, hogy ne legyen unalmas az élet. Sok helyen már zöldborsó-halmok
a piaci asztalokon. Ha nagyon zsengét veszünk, azt pucolni sem kell,
csak beledobjuk a levesbe vagy olajon pároljuk. A guruló borsóból lehet
levest is főzni új répával, karalábéval, de mentás zöldborsókrémet is
csinálhatunk, hal mellé nemcsak finom, hanem szép is. A
borsókrém-levesbe tépkedhetünk egy kis mozzarellát is – ha ehetünk
sajtot.
Amíg még van spárga – és nem untuk meg – süssünk mellé csirkemájat, de kapros újkrumplit is adhatunk spárga helyett.
Már a zöldbab is felbukkan imitt-amott, bár még kicsinykét drága, de lassan az is bekerülhet a konyhába.
Kapkodjuk a fejünket, szomorkodni nincs idő, hiszen minden héten ad
valamit a természet, aminek örülhetünk a piac színes, szagos, zajos
kavalkádjában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése