Kis kosarunkkal felszerelkezve újra útnak indulhatunk szombaton. Aztán amikor telepakoltuk minden finomsággal, csak győzzük hazacipelni – főleg ha még néhány cserepes virág is ránk kacsint útközben. Piaci recepttúra kánikulában.
Ha hazaérkeztünk a piacról, be a hűtőbe mindennel! Érdemes a
zöldségeket külön becsomagolni, tovább maradnak frissek, kevésbé
veszítenek a víztartalmukból. A paradicsom viszont nem a hűtőbe való,
mert elveszti az aromáját a hidegben. A gyümölcsöt a zöldségekhez
hasonlóan száraz, zárható dobozban tároljuk.
Széllelbélelt időjárásunknak köszönhetően mindig kicsit zsákbamacska, hogy mi vár ránk a piacon. Az eheti meglepetésvendég a zöldbab, ráadásul megfizethető áron: 1000 helyett már csupán 400 forintocskát kértek el kilójáért.
Mivel volt szerencsém egy bogrács közelébe férkőzni ezért levest
főztem. A sárgarépát, fehérrépát, kevés zellert, hagymát olajon
megpároltam, majd a zöldbabot és ugyanannyi gombát, vékony karikára
vágott citromot és apróra vágott kaprot tettem bele, sóztam kicsit,
felöntöttem vízzel. A végén főztem bele egy kis tésztát (de ez el is
hagyható), és tálalás előtt apróra vágott petrezselymet és snidlinget
szórtam bele. A nagy melegben ez a savanykás-kapros íz jólesett
mindenkinek.
Persze lehet a babból palóclevest is főzni hússal, vagy akár főzeléket
is csinálhatunk, de akár „csakúgy” meg is párolhatjuk, hidegen salátához
keverhetjük, esetleg rakott zöldbabot készíthetünk a sütőben hússal
vagy anélkül, paradicsomosan akár.
Már kínálgatják magukat a finom édes sárgabarackok,
amiből vettem egy kilót – természetesen kóstolás után. Én nem veszek
olyan gyümölcsöt, amit nem engednek megkóstolni (persze nem az almára
vagy dinnyére gondolok, hanem az apróbbakra). Hiába „csak sárga”, mégis
sokszínű gyümölcs, jó alapanyag édességnek, levesnek, de csípősen
elkészítve hús mellé is finom, illik hozzá a levendula vagy a gyömbér,
kombinálhatjuk akár más gyümölccsel is. (A sárgabarackos gombócnál
talán csak a szilvás jobb, de arra még várni kell.) Főzhetünk belőle
egy kevés dzsemet is, ízlés szerint fűszerezve (én nem teszek hozzá
cukrot) és reggelire rizslisztből készült lepényre kenhetjük. A
lepényhez most barna rizslisztet használtam, 1 tojást és némi folyadékot
(vizet, almalevet vagy tejsavót – utóbbit annak, aki eheti) és
egy kis olajat vagy vajat kevertem össze, kicsit sűrűbb tésztát
csináltam belőle, mint a palacsintáé és serpenyőben megsütöttem.
Tonhal is van a piaci halárusoknál, ami olajon
megpárolva, hidegen ruccolával, paradicsommal salátának egy citromos
balzsamecetes öntettel kiváló.
A lecsópaprika ugyan még várat magára, de ha nagyon vágyunk valami
hasonlóra, akkor cukkiniből, padlizsánból, hagymával kevés paradicsommal
hamar elkészül a lábosban a zöldséges étel.
Kovászolni való uborka is van már a piacon, kenyér
helyett krumplival is lehet készíteni kaporral, fokhagymával egy nagy
üvegben, a többit pedig a napsütésre kell bízni.
Én 5 literes dobozos almalevet szoktam vásárolni a piacon, nyáron
beteszem a hűtőbe, hetekig eltartható. Amikor süteményt sütök akkor
almalével készítem, ami folyadék és cukor is, így mással már nem
édesítem. Van édes élet cukor nélkül is, az ízek is jobban élvezhetők,
ha nem nyomjuk el sok cukorral, sóval.
Egyre kevésbé vágyunk a tűzhely mellé a melegben így jól jönnek a
gyorsan elkészíthető étkek, vagy azok, amelyeket betolhatunk
a sütőbe és nem kell felette állnunk, amíg elkészül. Jöhetnek a hideg
saláták, hideg gyümölcslevesek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése