Beköszöntött a nyári meleg, (mit meleg, kánikula!), hűsítő
könnyed fogásokra vágyunk. A természet is tudja ezt, már piroslik és
feketéllik a ribizli, kis tálcákon ott pihen a málna. A zöldségekről nem
is beszélve. Eheti recept-túra pikk-pakk (értsd: gyorsan, egyszerűen
elkészíthető egészséges) ételekkel.
Sokféle fűszernövényt lehet kapni már cserépben vagy
akár kis kötegekben is. A lestyán nagyon finom levesekhez, a kakukkfű
húsos, gombás ételekhez, teája jó a torokfájásra. Bazsalikomból nem csak
zöld van, hanem mélybordó színű, vagy görögbazsalikom is, ami apró
levelű. Paradicsomos ételekhez, pestóhoz, padlizsánhoz, burgonyához is
jól illik. A tárkony a ragulevesek jellegzetes fűszere, ha tejszínt nem
is teszünk a levesbe csak a tárkony és a citrom bőségesen elegendő egy
tányér finom ételhez.
A menta jól illik a limonádéba de például a
csicseriborsós salátához is jól jöhet néhány szál. Ha nincs kedv s idő a
csicseriborsó áztatásához és főzéséhez (1 éjszaka és 1-1,5 óra ),
használjunk konzervet. Pároljunk kevés hagymát és fokhagymát olajon,
vágjunk bele gyömbért, mehet bele paradicsom, cukkini, vékonyra
szeletelt hagyma, a menta és a csicseriborsó, csavarjuk rá egy citrom
vagy lime levét.
Nyári melegben jól jöhet egy saláta rizstésztával is
(460 ft /közepes csomag). Uborkát, retket, salátacukkinit összevágunk és
citromos – olajos – ecetes, esetleg szójaszószos öntettel meglocsoljuk
és hozzákeverjük az elkészült rizstésztát. Aki eszik tengeri dolgokat,
pároljon hozzá egy kevés rákot.
Gyorsan elkészül a paprikás krumpli is, fokhagymás uborkasalátával, pirospaprikával, borssal megszórva.
Bedobhatunk a sütőbe rakott krumplinak valót, vagy csak rakott zöldségeket, darált hússal, tojással vagy vegáknak/vegánoknak anélkül.
A padlizsánt meg lehet sütni paradicsommal, ehhez
hosszában kell vékony szeletekre vágni a lila zöldséget, majd kicsit
elősütni (van aki lesózza, hogy levet eresszen és úgy süti mert kevesebb
olajat vesz fel), paradicsomkarikákkal rétegezni a tepsiben, a tetejére
egy ki paradicsomszószt (hagymával össze kell párolni a paradicsomot)
és már ugorhat is be a sütőbe.
Van már tölteni való paprika is, jó paradicsomosan, főtt krumplival. Paradicsomot is lehet tölteni kapribogyós rizzsel és betolni a sütőbe.
Meggyes-mákos is készülhet mindenféle liszt nélkül. A
meggyet a darált mákkal és egy kevés kókuszolajjal össze kell gyúrni és a
sütőben jó 40 percig közepes lángon sütni, így már kevésbé lesz
leveses. Lehet hozzátenni pelyheket (szója, rizs) így egy kicsit sűrűbb
lesz az állaga.
Estére süthetünk egy kis almát fahéjjal megszórva és kevés mézet rácsorgatva, szabad tűzön még jobb, de a lábasban is megteszi.
Ebben a melegben eljött az ideje a hűs limonádéknak, sok mentával
esetleg savanykás bogyós gyümölcsökkel, citrommal vagy lime-mal. Sok
helyen isznak teát a forróságba, nekünk is érdemes kipróbálni a
mentateát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése