Kis
kosarunk üresen ásítozik és már bizonyára számolja a napokat, mikor visszük a
piacra
A színek
most jóval visszafogottabbak ugyan, de azért gyönyörű lila színben pompáznak a
káposzták, csak úgy világítanak a hófehér jégcsap retkek, s ott a sárgarépa és
a sütőtök narancsos színe is. A cékla
ugyan diszkrétebb, mert csak a majdnem fekete külseje alatt láthatjuk bíbor
színét. Színes a világ télen is csak másképpen, máshogyan.
Amikor
hidegre fordul az idő, akkor gyakrabban készítek forró leveseket, egyébként is
szeretem de ilyenkor jól esik a forró ételt kanalazni a tányérból.
A
barátnőmnél a minap füstölt, főtt sonkát vacsoráztam, mert nem csak húsvétkor
lehet sonkát enni. Vacsorára vagy a vasárnapi ejtőzős reggelire tormával,
hagymával, majonézzel, ki mivel szereti. Szendvicsbe is tehetjük felvágott
helyett.
S persze
a főzőlevet senkinek eszébe se jusson kiönteni, főben járó bűn az. Be lehet
tenni a mélyhűtőbe is, ha nem használjuk fel azonnal. Krumplileveshez,
bableveshez nem is használhatnánk jobb alaplevet.
A
bablevest úgy csináltam, hogy a beáztatott babot feltettem főni, dobtam bele
babérlevelet, közben a sárgarépát, fehérrépát, zellert kicsit átpirítottam egy
kevés olajon dinsztelt hagymán, amihez tettem egy kis pirospaprikát is a végén.
Stauboltam azaz megszórtam egy kevés liszttel (keményítővel is lehet, sőt el is
hagyható) tettem hozzá kis vizet, majd amikor már félig megfőtt a bab akkor
hozzátettem a babhoz és készre főztem. A legvégén került bele petrezselyem is.
Sokkal jobb íze lesz a zöldségnek, ha megfuttatjuk olajon, arról nem is
beszélve, hogy a sárgarépában lévő karotin is jobban hasznosul a szervezetben.
Természetesen só is került bele.
A mostani
nagyobbacska zellerek egyenesen kiáltoznak, hogy leves legyen belőlük,
krémlevesnek szeretem a legjobban. Vajon zöldhagymát pirítok, kicsit karamellizálom,
erre dobom a zellert, azt is megfuttatom a vajon majd felöntöm zöldség
alaplével. Amikor megfőtt botmixerrel pürésítem, s a végén teszek hozzá egy
kevés tejszínt. A pirított dió nagyon illik hozzá. Aki laktózérzékeny,
használjon olívaolajat vagy dióolajat és valamilyen laktózmentes tejszínt.
Zöldség
alaplevet a legegyszerűbb úgy csinálni, hogy adalékmentesen megússzuk a dolgot,
hogy szárított zöldségkeveréket (amiben se só, se tartósító se semmilyen adalék
nincsen) főzünk meg vízben, leszűrjük és mehet a levesbe.
Minden
országnak megvan a maga rizses étele (na jó, majdnem mindnek). Az olaszoké a
rizottó, krémes, ízes, gazdag s minden évszakban akad a piacon, amivel fenséges
ételt varázsolhatunk belőle a tányérba. Télen a sütőtök, a kelbimbó, sárgarépa,
cékla kerülhet a rizs mellé, persze húsevők készíthetik májjal is akár de
illenek hozzá a tenger gyümölcsi is vagy a hal.
A
kelbimbós rizottóhoz külön pároltam meg a félbe negyedbe vágott kelbimbókat, vajon
megfuttatott póréhagymán. A rizshez készítettem zöldség alaplevet, kinyitottam
egy üveg fehérbort. Vajon megfuttattam a rizst majd öntöttem hozzá fehérbort,
folyamatos keverés mellett adagoltam az alaplevet. Mindig egy – egy
merőkanálnyit volt otthon egy kis kemény sajtom azt felkockáztam és beledobtam,
hogy legyen ideje beleolvadni a rizsbe, amikor fogkemény a rizs belekevertem a
kelbimbót, egy pici tejszínt öntöttem hozzá s tálaláskor mehet rá a reszelt
parmezán vagy valami hasonló kemény sajt. Annyi alaplevet kell hozzátenni, hogy
szaftos legyen amikor a tányérba kerül. Érdemes kerek szemű rizottó rizsből
készíteni, mert ez tud krémes, szaftos lenni anélkül, hogy szétfőne és
összeragadna.
A rizzsel
mindig úgy járok, hogy többet főzök a kelleténél, ebből is maradt egy adag.
Másnap a rizottó már összeáll kicsit, mert a rizs beszívja az összes levet. Ezt
szépen belesimítottam egy kis tálba meglocsoltam tejfellel és beborítottam
vékonyra szeletelt camembertel, betoltam a sütőbe és addig sütöttem kb 180-190
fokon míg kicsit megpirult a sajt a tetején. Bacont is lehet ráteríteni sajt
helyett úgy is nagyon finom lesz.
Desszertnek
sütőtökös pitét sütöttem mákkal a minap. A sütőben megsütöttem a tököt. 2
tojást kevés barna cukorral habosra kevertem, tettem hozzá vajat, majd a
megsült tököt összekevertem. A lisztbe kevertem sütőport és szépen adagoltam a
tésztához. Nem kell, hogy túl sűrű legyen a tészta. 180-200 fokon megsütöttem
közben elkészítettem a mákos krémet a tetejére: darált mákot mascarponéval
összekevertem. Mindenki annyi és olyan cukrot tegyen bele, amennyit szeret. Amikor
kicsit kihűlt a tészta rákenjünk a tetejére és készen van.
Most
tényleg hideg kellemetlen idő lett, ilyenkor nincs is sokszor kedvem
kimozdulni. Lehet forralt borozni a meleg szobában, előkerülhetnek a
társasjátékok, egy jó könyv vagy film a polcról. Be lehet kuckózni egy jó meleg
takaró alá, jó is az.
A cikk megjelenet a Majomkenyéren.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése