Amikor azt mondom,
Örményország talán elsőnek az Ararát ugrik be, másodjára a hegyről elnevezett
konyak. Pedig az örmény konyha az egyik legrégebbi, s már régen a saját épített
konyháikban sütöttek főztek, mikor mi magyarok még a nyilainkkal szaladoztunk a
világban. Nincsen ezekben az ételekben semmi művi, érezni a generációkról
generációkra szálló régi ízeket.
Örmény főzőesten voltam,
Bíró Botond Boldizsár séf és Mamikon Yengibarian szobrászművész mutatták meg
milyen is az örmény konyha. Mamikon elmesélte, hogy több mint húsz éve
tulajdonképpen véletlenül keveredett Budapestre, szerencsénkre itt is ragadt
nálunk, így megcsodálhatjuk gyönyörű szobrait városszerte.
Mamikon mesélt kedvenc
kenyerükről a lavasról, amit a földbe vájt épített tűzhelyben sütnek már
évezredek óta, szó került a konyakról, a borokról, s a jó bárányhús titkáról. Együtt
készítettük el az előételt, a dolmát, ami bárányhússal töltött zöldség, tettünk
bele szorgos kezek által mozsárban őrölt borókabogyót, feketeborsot, petrezselymet. Botond pedig a leves különleges
hozzávalójának a hurut elkészítésébe avatott be minket, amelyet sok petrezselyemmel,
tejjel készítenek heteken át és egy zöldséggombóc lesz belőle s nagyon kellemes
savanykás ízt kölcsönöz az ételnek, ha belereszeljük. A főtételbe szegfűbors is került és a vajon
kisütött bárányhús golyók végül egy nagy tepsi zöldségen kerültek be a sütőbe,
a tányérra pedig bébispenótos, fetás salátával. A koronát a narancstorta tette
fel a vacsorára, Cointreau krémmel készült s nem tudom, hogy ettem- e
mostanában ilyen finom desszertet.
Mindig azt mondom, menj
el a piacra és mindent, ami fontos megtudsz az országról. Így ez a konyhákkal
is valahogy, az ételek elkészítése, a felhasznált alapanyagok mind bepillantást
adnak a lélekbe is, csak oda kell figyelni.
Jó étvágyat azaz
bariahozsak mindenkinek.
Mindez a Miele főzőiskola
szervezésében
Botondról itt tudhattok
meg többet
Mamikon szobrairól pedig
itt találtok képeket de itt a tavasz sétáljatok hiszen élőben az igazi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése