2015/04/03

Báriahozsak!


Amikor azt mondom, Örményország talán elsőnek az Ararát ugrik be, másodjára a hegyről elnevezett konyak. Pedig az örmény konyha az egyik legrégebbi, s már régen a saját épített konyháikban sütöttek főztek, mikor mi magyarok még a nyilainkkal szaladoztunk a világban. Nincsen ezekben az ételekben semmi művi, érezni a generációkról generációkra szálló régi ízeket.


Örmény főzőesten voltam, Bíró Botond Boldizsár séf és Mamikon Yengibarian szobrászművész mutatták meg milyen is az örmény konyha. Mamikon elmesélte, hogy több mint húsz éve tulajdonképpen véletlenül keveredett Budapestre, szerencsénkre itt is ragadt nálunk, így megcsodálhatjuk gyönyörű szobrait városszerte.

Elmentem egy örmény főzőestre, de végül egy családias eseménybe csöppentem, az ételek, a közös főzés összehoztak minket és végül egy zsibongó, beszélgetős este kerekedett a terített asztal körül.


Mamikon mesélt kedvenc kenyerükről a lavasról, amit a földbe vájt épített tűzhelyben sütnek már évezredek óta, szó került a konyakról, a borokról, s a jó bárányhús titkáról. Együtt készítettük el az előételt, a dolmát, ami bárányhússal töltött zöldség, tettünk bele szorgos kezek által mozsárban őrölt borókabogyót, feketeborsot, petrezselymet.  Botond pedig a leves különleges hozzávalójának a hurut elkészítésébe avatott be minket, amelyet sok petrezselyemmel, tejjel készítenek heteken át és egy zöldséggombóc lesz belőle s nagyon kellemes savanykás ízt kölcsönöz az ételnek, ha belereszeljük.  A főtételbe szegfűbors is került és a vajon kisütött bárányhús golyók végül egy nagy tepsi zöldségen kerültek be a sütőbe, a tányérra pedig bébispenótos, fetás salátával. A koronát a narancstorta tette fel a vacsorára, Cointreau krémmel készült s nem tudom, hogy ettem- e mostanában ilyen finom desszertet.


Mindig azt mondom, menj el a piacra és mindent, ami fontos megtudsz az országról. Így ez a konyhákkal is valahogy, az ételek elkészítése, a felhasznált alapanyagok mind bepillantást adnak a lélekbe is, csak oda kell figyelni.

Jó étvágyat azaz bariahozsak mindenkinek.

Mindez a Miele főzőiskola szervezésében
Botondról itt tudhattok meg többet
Mamikon szobrairól pedig itt találtok képeket de itt a tavasz sétáljatok hiszen élőben az igazi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...