Kiskosár
a kézben, s már lóbálhatjuk is, hogy jövő hétre is kerüljön mindenféle finom
étek az asztalra.
A tél is
tele van ám színekkel, gyönyörű zöld sárga, lila és bordó színekkel. Mostanában
nem süt a nap így ezzel pótolom nap mint nap, a tányéromba lopok kis színes,
napsütéses pillanatokat.
A cékla sütőtök
mellé került, a spenót zöldje harsogott, s a répából is mindenféle színes hasábokat
süthetünk.
Szeretem
a céklát leves formájában is nagyon, legyen az krém vagy borscs, de sütve is
nagyon szívesen eszem. Jó néhány évvel ezelőtt kecskesajttal sütöttem gyakran, mert
szerintem nagyon jól illik a két íz egymáshoz és nagyon szép együtt a bordó és
a hófehér. Most is színekben gondolkodtam és a sütőtök narancssárgáját
képzeltem el a cékla mély bordó színéhez, így készült el a sült cékla sajtos sütőtökkel. A kis kerek céklákat alaposan
megmostam, letisztítottam. Alufóliába csavartam, kevés sóval megszórtam és
megsütöttem a sütőben. Addig a megsült tököt villával összetörtem és reszelt
sajttal összekevertem, – kb 1:1 arányban – került bele füstölt sajt, fűszeres
kecskesajt, mindenki ízlése szerint reszelhet bele bármit. A megsült céklát
hideg vízzel lemostam a héját, lehúztam, lekapartam róla, félbevágtam és a
felet még ketté, így lett minden céklából 2 fél szeletekre vágva. Az alsórészre
kentem a krémből és rátettem a cékla kalapját. Az egészet betettem a sütőbe és
kb 200 fokon 5-6 perc alatt összsütöttem.
A spenótos sütőtök tekercs tulajdonképpen
maradékokból született. Maradt egy kis sült tök, 2 gomba is hevert a hűtő
pultján gondosan papírba csomagolva. Évek óta ott van a fejemben egy csodás
tejszínes haltekercs, amit egyszer ettem és mindig el akarok készíteni, de még
eddig nem sikerült, most valami tekercsféle azért mégis kikerült a kezem alól.
Arra
gondoltam ebből a tökből most valamilyen tésztás tekercset csinálok, összegyúrtam
1 tojással és liszttel, hogy lágy, de azért nyújtható tésztát kapjak. Beraktam
a hűtőbe, amíg a többi dolgot előkészítettem. Hagymát aprítottam, a gombát
felvágtam vékony szeletekre a spenótot alaposan leöblítettem a vastagabb
szárakat leszedtem róla. Olajon megpirítottam a hagymát, sóztam, borsoztam és
még kakukkfűvel ízesítettem, rádobtam a gombát, összekevertem és egy pici vizet
tettem alá és egy kis kávéskanál mustárt (lehet egy kis fehér bort is adni
hozzá, ha épp van otthon). Kis lángra tettem, még egy kis vizet tettem hozzá és
lefedtem. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam rátettem a spenótleveleket
és feltekertem. Kb. egy centis karikákra vágtam (éles kés és határozott
mozdulat kell lefelé). Beletettem a karikákat a gombamártásba kicsit (4-5 perc)
fedő alatt hagytam együtt rotyogni kis lángon, majd egy kis tejszínt csorgattam
rá körben és hagytam, hogy magától szétterüljön a mártásban, 1-2 perc után
elzártam és kész.
A spenót a kelbimbóhoz is jól illik. Olaj és vaj keverékében (lehet csak
olajjal is) a felaprított hagymát megpároltam, sóztam, szezámmagot. Erre dobtam
a kelbimbókat, ha nem elég apró akkor érdemes félbe vagy negyedekbe vágni. Amikor
már szinte puha a kelbimbó akkor mehet bele a spenótlevél (a vastaga szárakat
kel csak leszedni róla), én még egy kis apróra vágott kaprot is tettem hozzá, s
párat még kevertem rajta, hogy összeessen a spenót. Közepes lángon készült.
A spenótos puliszka hamar megvan, ugyan
kevergetni kell és ott állni mellette különben kirotyog a lábasból. Ez alá is
tettem egy kis hagymát, a puliszkához jól mennek a tejes ízek ezért, aki teheti
vajon párolja meg a hagymát, 1 vagy 2 gerezd felaprított fokhagyma is mehet
bele, só és víz vagy tej és víz keveréke,
ebbe öntjük a kukoricadarát – 3 víz és 1 dara az arány. Fakanállal kevergetjük
folyamatos közepes lángon. Tehetünk bele reszelt sajtot egy kis tejszínt is
akár, attól függ mennyire akarjuk gazdagítani. S a legvégén kerül bele a
megmosott, megtisztított spenót. Ennek már csak pár perc kell és kész is van. A
tetejére szórhatunk újhagymaszárat, snidlinget vagy még reszelt sajtot.
Sárgarépából
is van sokféle, halványsárga, sötét bordó, hasábokra vágva egy kis
balzsamecetes olajjal összeforgatva jó köret lehet a sült sárgarépa, falafelhez vagy fasírthoz, lehet hozzá egy kis
fűszeres joghurtot kínálni, attól függően mi kerül a répa mellé, a falafelhez
egy kis mentás joghurt pont jól illik, a fasírthoz, meg egy kicsit csípős,
paprikás akár.
Legyen
leves is, az jó ebben a szomorú időben, kicsit átmelengeti a lelkünket is. A hagymaleves bármikor jöhet, minden
formájában. A póréból szerintem különösen finom a leves. Az olajon jól
megfonnyasztott vékony karikákra vágott póréra sót, szerecsendiót, borsot
szórunk, amikor már jó puha, akkor felöntjük zöldség vagy hús alaplével,
összeforraljuk és kész is, lehet bele rakni éppen tejszínt de szerintem magában
is megállja a helyét főleg ha tálaláskor egy sajtos pirítós is kerül a tányérba.
Ködös,
szottyos idő járja mostanában, cukrászdában eltölteni való. A mozi színház
mindig adott program lehet. Nemsokára bezár Szépművészeti de a mostani kiállítást érdemes megnézni mert
nagyon jó a Rembrandt és a holland arany évszázad festészete tárlat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése