Kosárlóbálás
a szombati piacra mindig jó móka. Finomságok is bekerülhetnek a kis kosarunkba
és lehet jókat diskurálni.
A
legszínesebb harsogás a pultokon a széjjelvágott tökök mindenféle sárga
árnyalata.
Jó
megsütni csak simán a sütőben, jó illat lesz a lakásban is és lehet majszolni a
krémes, édes sütőtököt.
Nagyon
elterjedt a leves is, de máshogyan is fel lehet használni például meg is lehet
tölteni ezt is, akár édességnek is mindenféle aszalt gyümölccsel, dióval,
mogyoróval. Én most egy tejfeles rizses
tölteléket tettem bele és megszórtam sajttal a tetejét. Olajon párolt hagymán
megfőztem egy adag rizst, tettem bele egy kis fokhagymát, sóztam és a végén
összekevertem tejfellel, belekanalaztam a tök kikapart hasába megszórtam
reszelt sajttal és betoltam a sütőbe.
Téli
zöldség az egyik nagy kedvencem a kelbimbó, a brüsszeli bimbócskák, ahogyan
nevezik máshol. Levesnek, köretnek vagy egytálételnek, nekem mindegy, mert
minden formájában szeretem a tányéromban. Most zellerrel, almával, dióval
sütöttem meg, Felkockázott almát tettem a tepsi aljára, erre tettem a kelbimbót
– a nagyobbakat félbevágtam – és a felkockázott zellert. Megszórtam mozsárban
összetört dióval megöntöztem egy kis tejszínnel és egy kevés sajtot reszeltem a
tetejére. Először befedtem alufóliával majd levettem róla, hogy megpiruljon a
teteje is. Kb 200 fokon nagyjából 30 perc alatt megsül.
S ha már
kelbimbó, a rokont is érdemes ilyenkor felvenni a repertoárba. A kelkáposztát
most cikkelyekre vágtam megkentem mindkét oldalukat olajjal és sütőben,
sütőpapíron megsütöttem, kb 200 fokon. Diós tejfölt kínáltam mellé, jól illik
ehhez is a diós íz, de mehet rá fűszeres joghurt is. Laza vacsorának egy pohár
friss fehér borral pont jó lehet, persze egy szelet hal vagy hús mellé is remek
választás.
Igazán
hamar megvan a kacsamell is, szinte a köret elkészítése tovább tart. A
kacsamellet úgy érdemes sütni, hogy a bőrt bevágjuk pár helyen, úgy hogy a húst
ne érje a kés. Serpenyőben a bőrös
felével (amit picit megsózunk) elkezdjük sütni, mindig leöntve róla a kisülő
zsírt. Amikor a bőre ropogós akkor az oldalát is kicsit megsütjük – sose
szúrjuk át, hanem valamilyen fogóval tartsuk 1-2 percet az oldalain. Végül
pedig a másik oldalát is (amit sózunk, borsozunk) nagyjából 5-7 percig sütjük.
Így lesz szaftos, puha és rózsaszín. Ehhez nem szoktam nagyon különleges
köretet adni, hiszen önmagában is fenséges. Sárgarépás krumplipürét tálaltam
mellé. A krumpli héjában feltettem főni a sárgarépával együtt. Amikor megfőtt
akkor összetörtem sóztam és vajjal átkevertem és a kacsamell mellé kanalaztam.
Persze
maradt a krumplipüréből. Jó lehet valami más mellé köretnek, lehet rá ütni egy
tükörtojást. A maradékból gnocchit csináltam. 1 tojással és kevés liszttel
összekevertem, kinyújtottam és kis nudlikat vágtam belőle. Beledobtam a lobogó
vízbe, 3-4 perc alatt megfő. Kevés olajon még átfutattam, összekevertem
tejfellel és megszórtam snidlinggel. Snidlinget tartok felvágva a mélyhűtőben,
ha az nincs akkor az újhagyma, a petrezselyem vagy a kapor is kitűnően illik
hozzá. A tejfelt el is lehet hagyni és a fűszerekkel átpirítani az olajon.
Kacsa
ritkán marad, de ha mégis azt is fel lehet használni egy másik ételbe, hogy a
változatosság is meglegyen. A kacsához jól megy a narancs, lehetne valami
keleti dolgot is varázsolni, én most rizottónak készítettem el. Apróra vágott
hagymát olajon megfuttattam hozzáadtam a rizottórizst, átkevertem, hozzáadtam a
felvágott kacsahúst, megsóztam, borsoztam. Öntöttem hozzá kevés fehér bort,
hozzákevertem a felvágott narancs húsát, egy fél narancs levét, reszeltem rá
gyömbért, reszelt narancshéjat. Folyamatos keverés mellett adtam hozzá még egy
kevés vizet is. Az a lényeg, hogy amikor a rizs puha, jó krémes legyen az
állaga az ételnek.
A
narancshoz jól illik a cékla, kurkumával, gyömbérrel nagyon finom turmix lesz
belőle. Én a narancs héjából is tettem bele, de ezt csak akkor érdemes, ha
nincs kezelve mert a vegyszereket nem lehet lemosni róla. Egy kis fej céklát
egy naranccsal és a fűszerekkel összeturmixoltam. Lehet bele ivójoghurtot adni
vagy almalevet vagy csak simán vizet, hogy ne legyen olyan sűrű. A reggeli
müzlihez is nagyon jól illik.
Időjárástól
függően lehet nagy sétákat tenni a szabadban, forralt borozni, vagy valamilyen
fürdőben ejtőzni kicsit.
A végére pedig egy rég nem hallott Eleni Mandell szám legyen:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése