2012/11/22

Piaci mustra - - csicsókával, csirkeszárnnyal


Már néha ködös a reggel de a piacon még vidám színű virágok napsütést csempészhetnek a reggelbe.


Ideje a csicsókának, ami ilyenkor kezdi igazi szezonját a piacon. Nagyon jó alternatívája a krumplinak. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott mert könnyebben és gyorsabban emészthető mint a krumpli. 
Fogyaszthatjuk nyersen salátába vékony csíkokra vágva almával, zellerrel kevés olajjal, ecettel meglocsolva. Megsütve nagyon ízletes, egyik kedvencem a tepsiben megsütött csicsóka amit tejszínnel  (laktózmentes változattal is lehet) öntök nyakon. Krémlevesnek is jó alapanyag meg lehet bolondítani kevés pirított dióval. Bátran készítsünk belőle mindent amit krumpliból is tennénk ezt bátran adhatjuk nyersen is a gyerkőknek, akik hamar elemelnek egy krumplit az asztalról pucolás után.
Apropó pucolás.
A zöldségek nagy részét nem pucolom hanem a mosogatáshoz való fémdörzsivel tisztítom, sokkal kevesebb megy veszendőbe arról nem is beszélve hogy a dörzsöléskor sokkal rusztikusabb lesz a zöldség felülete, ami így sokkal jobban beissza az ízeket (fűszert, olajat...)
S persze a csicsóka mellett azért ott a krumpli, többféle is, van amit sütni jó, a kifliburgonya nagyon jó salátának hagymával ecettel. Van olyan ami szétfővős és mennyei krumplipüré űa sárgarépa narancsos színe a krumpli törtfehérségéhez.
A dér is végzi a dolgát a sütőtökök csak úgy sárgállanak a pultokon, többfélével is találkozhatunk az ún. kanadai fajtát, amit leginkább sütésre használunk, a hagyományos nagy kerek szürkészöld héjút pedig levesnek, pürének, köretnek készíthetünk. Ezek persze nem kőbe vésett szabályok. Illik hozzá a szerecsendió, rozmaring, chili.
Anyukám sokszor csinál rántott csirkeszárnyat almaszósszal, nagyon szeretem, néha tesz a csirkeszárny hajlatába csirkemájat és úgy panírozza be, na így még finomabb.
Citromos limonádé helyett itt az ideje a citromos teának, próbáljunk ki hozzá finom mézeket.
Ködös estéken jó kézbevenni egy hátborzongató krimit, akár egy klasszikust mint Agatha Christie de keresgélhetünk a mai írók közte is én mostanában Harlan Cobenre bukkantam rá és tetszett. Hallgassunk Mark Lanagant mert illik a hűvös estékre, vidámabbra vágyván pedig legyen Rupa & The April Fishes, akiről azt állítják, hogy Manu Chao női verzióban, ha nem is akkor is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...