Már bizony kesztyű se árt a bevásárláshoz, fázósan dörzsöljük össze a
kezünket, amikor válogatunk a kínálatból. S alig várjuk, hogy egy jó
forró bögre ital melegítsen át bevásárlás után. Már nem a könnyű nyári
saláta és a hideg gyümölcsleves lebeg előttünk kosárlóbálás közben,
hanem forró levesek, fűszeres ételek és krémes, csokis egyáltalán nem
könnyű desszertek.
Sűrű levesek jól jönnek ilyenkor, a sütőtöknek nagy szezonja van most főleg így Halloweenkor.
Nem csak a klasszikus sütőben sült tök a lehetőség, levest is főzhetünk belőle igen sokféleképpen.
Azzal kezdve, ha édesebb levesre vágyunk akkor süssük meg a tököt
valamelyest a tepsiben, vagy felkockázva vajon (vagy olajon) pároljuk
meg. Kevésbé édes levesnél pedig miután csináltunk egy levesalapot a
felöntött levesben főzzük meg a tököt és utána pürésítsük. Más ízvilág
érdemes kipróbálni. Van narancsos, mézes édes verzió vagy gyömbéres –
borsos, répával is főzhetjük bátran. Kockákra vágva sütőben megsütve
salátához is nagyon finom.
S a gyönyörű narancsból váltsunk át a mélylilába s akkor máris belebotlottunk a céklába.
Fenséges levese van, csak meg kell párolni összeturmixolni alaplével
vagy vízzel felönteni, dúsításnak tehetünk bele joghurtot (laktózmentes
vagy teljes változatot esetleg kecskejoghurtot) ha megtehetjük tejszínt
is használhatunk, kevés só, fűszer ízlés szerint. S persze ne
feledkezzünk el a klasszikus orosz borscsról sem
A két szín együtt is gyönyörű, ezért ha mindkettőt felkockázzuk és
megsütjük, rukolával összekeverjük kevés olajjal meglocsoljuk, akkor a
szemünknek is kedvezünk a lakoma alkalmával. Süssünk hozzá egy szelet
hőst, ropogós csirkecombot, ha húsevők vagyunk.
Egyéb zöldségeket is megsüthetünk a tepsiben kevés olajjal meglocsolva,
fűszerezve, hajdinával vagy quinoával keverve köretnek vagy
egytálételnek.
A minap túró fánkocskákat sütöttem rizsliszttel, ebédre vacsorára vagy
akár desszertnek is nagyon finom. Egy tojást fél evőkanál cukorral
(kókusz, nyírfa, nád.) habosra kevertem hozzákevertem villával kb 15
deka ordát (lehet ez túró és ricotta is), kevés rizslisztet. Nem kell
hogy híg legyen hanem sűrű massza, ami azért elterül kicsit a
serpenyőben. Kis kanállal adagoltam a serpenyőbe és vajon (lehet olajon)
megsütöttem mind a két oldalát. Pillanatok alatt megvan. S, ha az
edényben amiben összekevertük, hagyjuk megszáradni a tálban maradt
kevéske masszát akkor nagyon könnyen le tudjuk a szemetesbe dörzsölni,
így a mosogatásnál sokkal könnyebb dolgunk lesz.
Együnk szőlőt, amíg lehet. Tepsiben megsüthetjük kicsit a szemeket olívaolajjal meglocsolva salátához így keverjük.
Hűvös estéken jól esik a könnyed olvasmány, Joanne Harris Szederborja
pont ilyen. Hallgassunk egy kis mediterrán muzsikát netán tangót,
mondjuk Astor Piazzolától s igyunk mellé egy pohár vörösbort vagy kettőt
ha van kivel és táncoljunk egyet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése