2012/11/01

Piaci mustra - céklával és sütőtökkel

 Már bizony kesztyű se árt a bevásárláshoz, fázósan dörzsöljük össze a kezünket, amikor válogatunk a kínálatból. S alig várjuk, hogy egy jó forró bögre ital melegítsen át bevásárlás után. Már nem a könnyű nyári saláta és a hideg gyümölcsleves lebeg előttünk kosárlóbálás közben, hanem forró levesek, fűszeres ételek és krémes, csokis egyáltalán nem könnyű desszertek. 


Sűrű levesek jól jönnek ilyenkor, a sütőtöknek nagy szezonja van most főleg így Halloweenkor.

Nem csak a klasszikus sütőben sült tök a lehetőség, levest is főzhetünk belőle igen sokféleképpen.


Azzal kezdve, ha édesebb levesre vágyunk akkor süssük meg a tököt valamelyest a tepsiben, vagy felkockázva vajon (vagy olajon) pároljuk meg. Kevésbé édes levesnél pedig miután csináltunk egy levesalapot a felöntött levesben főzzük meg a tököt és utána pürésítsük. Más ízvilág érdemes kipróbálni. Van narancsos, mézes édes verzió vagy gyömbéres – borsos, répával is főzhetjük bátran. Kockákra vágva sütőben megsütve salátához is nagyon finom.

S a gyönyörű narancsból váltsunk át a mélylilába s akkor máris belebotlottunk a céklába.
Fenséges levese van, csak meg kell párolni összeturmixolni alaplével vagy vízzel felönteni, dúsításnak tehetünk bele joghurtot (laktózmentes vagy teljes változatot esetleg kecskejoghurtot) ha megtehetjük tejszínt is használhatunk, kevés só, fűszer ízlés szerint. S persze ne feledkezzünk el a klasszikus orosz borscsról sem

A két szín együtt is gyönyörű, ezért ha mindkettőt felkockázzuk és megsütjük, rukolával összekeverjük kevés olajjal meglocsoljuk, akkor a szemünknek is kedvezünk a lakoma alkalmával. Süssünk hozzá egy szelet hőst, ropogós csirkecombot, ha húsevők vagyunk.

Egyéb zöldségeket is megsüthetünk a tepsiben kevés olajjal meglocsolva, fűszerezve, hajdinával vagy quinoával keverve köretnek vagy egytálételnek.

A minap túró fánkocskákat sütöttem rizsliszttel, ebédre vacsorára vagy akár desszertnek is nagyon finom. Egy tojást fél evőkanál cukorral (kókusz, nyírfa, nád.) habosra kevertem hozzákevertem villával kb 15 deka ordát (lehet ez túró és ricotta is), kevés rizslisztet. Nem kell hogy híg legyen hanem  sűrű massza, ami azért elterül kicsit a serpenyőben. Kis kanállal adagoltam a serpenyőbe és vajon (lehet olajon) megsütöttem mind a két oldalát. Pillanatok alatt megvan. S, ha az edényben amiben összekevertük, hagyjuk megszáradni a tálban maradt kevéske masszát akkor nagyon könnyen le tudjuk a szemetesbe dörzsölni, így a mosogatásnál sokkal könnyebb dolgunk lesz.

Együnk szőlőt, amíg lehet. Tepsiben megsüthetjük kicsit a szemeket olívaolajjal meglocsolva salátához így keverjük.



Hűvös estéken jól esik a könnyed olvasmány, Joanne Harris Szederborja pont ilyen. Hallgassunk egy kis mediterrán muzsikát netán tangót, mondjuk Astor Piazzolától s igyunk mellé egy pohár vörösbort vagy kettőt ha van kivel és táncoljunk egyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...