2012/11/09

Piaci mustra - Mártonnal és libákkal


Már bizony zörög az avar a lábam alatt, ahogyan a parkon keresztül megyek a piacra, változnak a fények, kis kosaram hűségesen simul a tenyerembe s érzi a kesztyűm melegét.



Márton nap lesz ilyenkor az újboré és a libáé a főszerep. Árulnak is ilyenkor a piacon libát, szemfülesek rendelhettek a falusi asszonyoktól. A vörös szőlő leve is már vörösbor formájában ott a polcokon méltó társául az ilyenkor készítendő ételeknek. A libához idő kell, ez általában nem egy ripsz ropsz összedobható vacsora de megéri a fáradtságot a végeredmény.

Főzzünk libalevest, libaaprólékkal vegyes zöldséggel, hagymával, sóval borssal készül. Lassan főzzük össze mint egy húslevest.

Süthetünk libacombot is, kis odafigyelést igényel ugyan, hogy ne száradjon ki és omlós szaftos legyen, de nem ördöngösség ez sem – cserébe a finom falatokért. A libacombot alacsony hőfokon, hosszan kell sütni (150 - 160 fokon mellédobálunk fokhagymát, kakukkfűágat, rozmaringot, picit sózzuk) locsolgatjuk a kisült zsírral, 1,5 óra biztosan kell neki. Tálaljuk klasszikusan párolt káposztával, krumplipürével, de süthetünk mellé nagyobb darabokra vágott zöldségeket is (cékla, répa, krumpli)

A sütőben sült zöldségekhez főzhetünk ki hajdinát vagy kölest és összekeverve remek vegetáriánus fogást rittyentettünk az asztalra.

Sóletet is készíthetünk libacombbal, babbal és hajdinával (gersli helyett) lassú tűzön készül a sütőben több órán keresztül, hogy omlós puha legyen.

A libamellet süthetjük egyben serpenyőben, süssük elő minden oldalát mellédobott rozmaringgal, fokhagymával aztán tegyük át az előmelegített sütőbe öntsük rá a kisült zsírt és így süssük meg 180 fokon kb 10 - 10 perc alatt mindkét oldalát és adjunk mellé szilvaszószt és steakburgonyát. Fel is csíkozhatjuk és hagymával, felkockázott birsalmával, kakukkfűvel összepirítjuk, a végén külön megfőzött hajdinát vagy kölest keverünk hozzá. Ázsiai hangulathoz pedig hagymával, csíkokra vágott paprikával, chilivel, szójaszósszal pirítsuk és főtt rizzsel is tálaljuk. Ez utóbbi két eledel elkészítése nem is tart sokáig.

Még lehet főzni szilvalevest is, szegfűborssal, fahéjjal, egy részét vagy az egészet pürésítve , így nem kell liszttel sűríteni a végén pedig tejszínnel lehet gazdagítani.

Desszertnek süssünk birsalmát. Vágjuk félbe, vájjuk ki a magházát (ekkor meg is vagyunk a nehezével), töltsünk bele összetört diót, mandulát, apróra vágott aszalt gyümölcsöt, a tetejére csorgassunk egy kis mézet. A birsalma köré rakjunk a tepsibe meghámozott és feldarabolt almát, ami krémesre sül mire a birsalma is kész.

Sült gesztenyét is süthetünk egy hűvös estén, ha sikerül gesztenyére szert tenni a piacon vagy ha kiránduláskor az utunkba akad egy szelíd gesztenyefa. Délután meg az összegyűjtött gesztenyékből, makkokból, levelekből a gyerkőcökkel klassz dolgokat alkothatunk.

Glattauertől a Gyógyír északi szélre igazi felüdülés és olvasható a második része is már, a darab is megy színházban, amiről csupa jót hallottam. Hétvégi felfedezettem pedig Gianna Nannini olasz dalszerző és énekesnő, rockos izgalmas dalai vannak. Lackfi János pedig jó gyerekdolgokat ír és még versel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...