Madárcsicsergés és virágba borult
fák közt sétálhatunk a piacra, kis kosarunkat könnyedén a kezünkben lóbálva,
akár még dalra is lehet fakadni, legalább lesz még mosolygós ember köröttünk
rajtunk kívül is.
Pácoltam fürjtojást olajban és fehérborecetben
tettem bele rozmaringágat és kakukkfüvet. S amikor kicsivel több krumplit
főztem a lazacos krumplileveshez összedobtam egy kapribogyós, újhagymás langyos
krumpli salátát, aminek a tetejére pont jól jött 2 kicsi tojás.
A salátához felkarikáztam az újhagymát, a nagyobb
kapribogyókat, hozzáadtam a krumplihoz. 3:1 arányban olívaolajat és fehérborecetet
alaposan összekevertem, tettem hozzá magos mustárt és sima mustár. Egy
befőttesüvegben érdemes összerázni az öntetet vagy habverővel alaposan
összekeverni jó habosra. Tálaláskor ment a tetejére még két kis fürjtojás.
Langyosan is tálalhatjuk, de ha egy napot áll a hűtőben az se tesz neki
rosszat.
A lazacos krumplileves meg úgy készült, hogy volt a
hűtőben egy adag füstölt lazac és mellé egy gondolat a levesről. Krumplit
tisztítottam negyed karikákra vágtam, vajon megfuttattam és szerecsendiót
reszeltem rá, sóztam, majd épp annyi vizet adtam hozzá, hogy kb 2 ujjnyira
ellepje a krumplit, amikor már majdnem megfőtt hozzáadtam a felkockázott
lazacot, az apróra vágott csokornyi kaprot, öntöttem hozzá tejszínt, egyet –
kettőt kevertem rajta s már el is zártam a lángot.
A krumplileves jó étek, ezernyi íz illik hozzá,
minden évszakban megállja a helyét, attól függően mi kerül mellé a lábasba.
Egyszerűen babérlevéllel, esetleg egy kis paprikás olajon megfuttatva
induláskor a krumplit, kerülhet mellé kolbászkarika vagy sonka. Krémlevesnek is
éppolyan jó rozmaringgal fűszerezve. S ha ne adj isten, maradt egy kis pörkölt
vagy gombapaprikás a hűtőben akkor meg lehet krumplifőzelék.
Múltkor bekeveredett egy cukkini is a kosaramba,
levesnek még önmagában nem próbáltam, de a hűtőben fellelt gyömbér arra
sarkallott, hogy próbáljam ki együtt ezeket az ízeket. Póréhagyma is volt
odahaza, így azt felkarikáztam a cukkinit karikákra majd negyedekbe vágtam,
kókuszolajon picit megpirítottam miközben ráreszeltem egy adag gyömbért, került
bele egy kis só, majd vizet adtam hozzá, felforraltam, leturmixoltam. Ebbe egy
kis joghurt került a végén. A tányérból hidegen és melegen is kanalazhatjuk,
elvinni meg egy üvegben lehet, így útközben is van ebéd.
A torma ha megsül, akkor nagyon finom édeskés íze lesz. Csíkokra vagy karikára vágva sütőben vagy serpenyőben, ropogtatni, salátára, körethez, halhoz is húshoz is jól illik.
Most egy leves étekhez próbáltam ki almával, mert már kezdtek
ráncosodni a tálban. A nagyon vékony karikára vágott tormát kókuszolajon
megpirítottam, hozzákevertem a feldarabolt almát, megkevertem, hogy az olaj
mindenhol érje az almákat tettem hozzá almalevet és vizet, annyit, hogy éppen
elfedje az almákat, amikor újra elkezdett rotyogni tejszínnel gazdagítottam. Nem
kell neki sok idő mer szétfőnek az almák, éppen csak annyi, hogy az ízek
összeérjenek a lábasban.
Egyébként a torma jól illik a húslevesbe is nem csak a
húslevesben megfőtt húshoz, hanem bele is főzhetünk egy darabot bátran.
Már a hónapos retek is felbukkanik, pirosodik itt-
ott a piacon. Vékonyra legyalulva kis sóval, ecettel nem is kell nagyobb
felhajtás neki.
Maradék mindig van, most főtt vörös lencse és
csicseriborsó is maradt, én meg úgy gondoltam, hogy vasárnap egy komótosabb reggelit
is megérdemlek. A csicseriborsót olajon
megpirítottam egy kis fűszerrel. A vöröslencsét összekevertem majonézzel. A
madársalátát megmostam egy tálra halmoztam a felszeletelt újhagymával, rátettem
a csicseriborsót, meglocsoltam egy kevés balzsamecettel, erre került egy
tükörtojás, s ezalatt a pirítós is elkészült.
S ha nem akarunk lacafacázni, akkor meg egy gombás
tojás hagymával épp oly kitűnő választás lehet.
Az olajon megpirított, hagymának és gombának nagyon
finom az illata is, mehet rá egy kis bors és só, a tojás, s már meg is van a
reggeli.
A vörös lencséhez egyébként, ha maradt, illik a
citrom, az újhagyma, az olívabogyó is, bátran lehet fűszerezni, majonéz helyett
használhatunk tejfelt vagy joghurtot.
Birsalma befőtt is maradt az üvegben, anyukámféle,
túró is volt a hűtőben. A túrót egy
kevés cukorral, liszttel (lehet búzalisztet használni de működik rizsliszttel,
cirokliszttel vagy más gluténmentes liszttel is) egy tojás sárgájával alaposan
összekevertem, ehhez óvatosan hozzáadtam a felvert tojásfehérjét. A kis
darabokra vágott birsalmákat muffin forma aljába tettem (hasonló méretű más
formát is lehet használni), erre pedig kb félig megtöltöttem a túróskeverékkel
a tésztát, kb 200 fokos sütőben megsütöttem. A birsalmák szépen
megkaramellizálódnak a tészta egy kicsit megemelkedik, könnyű desszert akár még
egy kanál fagylaltot is elbír ebben a jó időben.
Piac után ejtőzzünk a szabadban,
mindenki megérdemel egy jó kávét, limonádét, amit szeret a bevásárlás után.
Szép időben különben is a napfény a legfontosabb eleme a hétvégének.
Versel az ország mert a költészetnek is van napja, jó is elővenni egy régi kötetet a polcról és beleolvasni.
Zenének meg ez éppen jó lesz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése