Bizony
lassan színekbe borulnak a pultok is, nem csak a fák virágai pompáznak
országszerte, kis kosarunkban is egyre gazdagabb lesz a pakolnivaló választék.
Kirándulunk, sétálunk vagy csak kiülünk a parkokba, itt az ideje a pikniknek, fűben ülve falatozni, sütögetni. Kirándulásra nem csak szendvicset lehet vinni, süthetünk, pitét, quichet, tekerhetünk tortillát, egy jó parasztreggelit is elkészíthetünk piknikképes változatban.
Nevezhetjük
krumplis rántottának, fritattának, sütőben sült tojással készül és csak a fantáziánkon
múlik, mit teszünk bele.
Ebben
most kolbász van, sonka, juhtúró, medvehagyma krumpli, tökmagliszt és tejsavó.
A krumplit vékonyabb szeletekre vágtam és kevés olajon alaposan megpirítottam.
a tojásokat felvertem adtam hozzá tejsavót (általában tejet szoktam, most ezzel
próbáltam és jó hozzá), belemorzsoltam a juhtúrót az apró csíkokra vágott
medvehagymát, szórtam rá egy kevés tökmaglisztet. Egy kerek forma aljára tettem
a krumpliszeleteket rászórtam az apró csíkokra vágott sonkát és kolbászt és
ráöntöttem a tojásos keveréket.
4-5 tojáshoz
kb fél deci tejsavó vagy tej kell, 2 közepes krumpli, juhtúró, kolbász, sonka
ízlés szerint. Ekkora mennyiséghez kb. 22-25 cm kerek forma jó. 180-200 fokon 30-40 perc
alatt megsül, lehet szeletelni
A
quiche-hez omlós tésztát kell gyúrni, ami liszt, vaj egy csipet só és egy kevés
hideg víz. 2:1 arányban van benne a liszt és a vaj. Egy formához 20 deka liszt és 10 deka vaj kell.
A vajat
elmorzsoljuk a liszttel, még jobb ha van olyan robotgépünk, ami elvégzi
helyettünk, ha ez kész akkor kevés minél hidegebb vízzel közepesen lágy tésztát
gyúrunk belőle (3-5 evőkanál), fóliába csomagoljuk és legalább fél órára a
hűtőbe tesszük, különben megég a tészta a sütőben mert a kezünk melegétől a
vajas tészta nagyon lágy marad. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket
és közben a sütőt is begyújtjuk mert fontos, hogy forró sütőbe kerüljön. A
pihentetés után szép kerekre kinyújtjuk és belesimítjuk a formába és az
oldalára körben. 15 perc vaksütést igényel, csicseriborsót vagy babot szórunk a
tetejére - így nem fog felemelkedni és összehúzódni a tészta sütés közben, az
utolsó 5 percben vegyük le róla a babot, borsót és hagyjuk hogy megpiruljon egy
kicsit a teteje. Amikor kész rátesszük a tölteléket és általában 35-40 percre
visszatoljuk a sütőbe. 190 fokon süssük.
Ebben az
ételben az a jó, hogy sokféleképpen lehet megtölteni. Én most kétfélét sütöttem
a héten
Az
egyikre egy hagymás szilvalekvárt kentem és vékonyra szelt a tetején
megolajozott padlizsánnal fedtem be az utolsó tíz percben pedig szórtam rá
reszelt sajtot. Ezt a tésztát lepényformára formáztam, mert nem volt olyan
vastag a töltelék, hogy kellett volna hozzá a pereme.
Szépen
felszeletelve, becsomagolva mehetnek a hátizsákba, s máris van elemózsia a
kirándulásra.
Nem csak
szőlőlevelet lehet betölteni meg káposztát, hanem mindenféle mást is pl.
mángoldot vagy medvehagymát.
A mángoldot
juhtúrós rizzsel töltöttem meg és balzsamecetes olajjal meglocsolva
megsütöttem. Melegen és hidegen is finom így ezt is lehet vinni a piknikre.
Tejrizst
főztem mert az jól tapadó kis kerekszemű rizs, tökéletes tölteléknek, amikor
kihűlt összekevertem a juhtúróval és megtöltöttem a mángold leveleket, a
közepén a szárát kivágtam mert az törik – ezt belevághatjuk salátába- egymásra
helyeztem a kettévágott részt, hogy fedjék egymást, kiskanállal rátettem egy-
egy gombócot, oldalt behajtottam és feltekertem. Egymás mellé tettem a
töltelékeket egy kiolajozott serpenyőbe, meglocsoltam balzsamecet és olaj
keverékével. 200 fokon megsütöttem.
Ehhez is
nagyon jól illik a hagymás szilvalekvár, de köretként is ehetjük valamilyen sült,
párolt hús vagy hal mellé.
A
medvehagymához pedig egy vöröslencsés, laskagombás tölteléket csinálta. A
vöröslencsét megfőztem sós vízben puhára, krémesre, a laskagombát apróra vágtam
és megpároltam napraforgó olajon, a végén megszórtam petrezselyemmel. Bedobtam
az egészet egy mixerbe és összeturmixoltam.
A medvehagymát megmostam és úgy töltöttem meg, hogy levágtam a szárát és
két medvehagymát keresztbe tettem egymáson, a közepére tettem a gombás
töltelékből ráhajtottam két oldalról és a függőleges medvehagymát pedig
feltekertem. Egymás mellé tettem egy kiolajozott tepsibe kevés olajjal
meglocsoltam és megsütöttem a sütőben, kb -180-200 fokon.
Lehet hozzá
paradicsomszószt csinálni és kész az ebéd, sőt sütés helyett megpárolhatjuk
paradicsomszószban is a tekercseket. Sütés nélkül pedig jó kiegészítője egy
hideg vacsorának, ha valaki a friss medvehagyma ízét szeretné megőrizni.
Laskagomba helyett persze teljesen jó a csiperke is ha éppen csak azt lehet a
piacon kapni.
A gomba
másik részéből pedig egy padlizsános – csicseriborsós étel készült. Először a
negyedekbe vágott padlizsánszeleteket megpirítottam egy kis olajon – rádobtam a
csíkokra vágott laskát megszórtam kakukkfűvel, sóval pár perc után ráöntöttem
egy kis üveg paradicsomszószt összekevertem és hozzáadtam egy konzerv
csicseriborsót és egy keveset a levéből. Kevertem rajta néhányat és ment is a
tányérba.
A
laskagombának nem kell sok idő, hogy kész legyen, ha túl sokáig, főzzük vagy
sütjük könnyen rágós lesz.
Kinyitottak
a fagyisok desszertnek éppen jó lesz 1-2 gombóc a napsütésben délután.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése