Napszemüveg van, sapkasál már nincs, kezünkben a kis kosarunkkal andalogjunk csak szépen ki a piacra, egyre színesebb a látvány a pultokon.
S persze
egy jó sűrű krumplileves babérlevéllel, kicsit megpaprikázva, akár egy
kis kolbásszal gazdagítva egy könnyű második fogás előtt tökéletes ebéd. Paprikás
krumpli is lehet az asztalon, ha épp nem leves készül, valamilyen
savanyúsággal. Én megpirítottam kicsit a felkarikázott kolbászt tettem rá egy
kevés hagymát - ha a kolbász szárazabb akkor kerüljön alá egy kis olaj is -
megszórtam paprikával öntöttem hozzá gyorsan egy kis vizet, hogy ne égjen meg a
paprika beletettem a felkockázott krumpli, kicist sóztam s tetem még hozzá
annyi vizet, hogy éppen ellepje. Mehet hozzá a savanyú uborka vagy az
almapaprika, ki mit szeret és már lehet is enni.
Régóta
kokettáltam a vízigesztenyével, ami egy roppanós vízi növény, semmi köze a
gesztenyéhez bár alakjában hasonlít rá, a keleti konyhában használatos
leginkább. Kókusztejes, vízigesztenyés kelkáposzta lett
az ebéd. Karikákra
vágott sárgarépát, vékonyan felcsíkokozott kelkáposztát pirítottam, gyömbért
reszeltem rá, majd beletettem egy konzerv vízigesztenyét, a levének a felét, 1
doboz kókusztejet, annyi vizet, hogy leveses legyen s az utolsó 4-5 percben
pedig egy adag sobatésztát főztem bele. A sobatészta hajdinából készül, s
leginkább a japán konyhában honos, érdemes kipróbálni finom és gluténmentes is.
Maradt
még a múlt hétről egy szelet füstölt vörös heringem. Heringes tócsni lett
citromos, balzsamecetes mascarponéval. Lereszeltem egy krumplit, egy
negyed hagymát, egy kis gyömbért, beleütöttem egy tojást, tettem hozzá lisztet
és a csíkokra vágott heringet. Teljes kiőrlésű tönkölyt és ciroklisztet használtam hozzá.
Összekevertem és forró olajon egy evőkanál segítségével kisütöttem. A
mascarponéhoz tettem egy kevés balzsamecetet és citromot. Az egészet ráhalmoztam
egy adag rukolára, mehet bele retek, hagyma, petrezselyem is, és
az egészet egy kis balzsamecettel érdemes meglocsolni. A tönkölylisztet helyettesíthetjük
valamilyen gluténmentes liszttel a mascarpone helyett pedig lehet laktózmentes
tejfölt joghurtot vagy citromos majonézt használni.
Néha
desszert is kerül az asztalra, nekem volt olyan narancsom, aminek nem kezelték
a héját vegyszerekkel így aztán ebből lett az édesség, karamellizált narancs
csokoládékrémmel. A narancsot felkarikáztam és beletettem forró serpenyőbe
a tetejükre szórtam egy kevés nádcukrot megfordítottam a másik felét is
megcukroztam, hagytam picit pirulni kivettem a serpenyőben maradt karamelles
cukorra rányomtam egy fél narancs levét. Ráöntöttem a narancsszeletekre. A
csokikrém pedig úgy készült hozzá, hogy kakaóport, nádcukrot és mascarponét
összekevertem, egy kis kerek kanállal szedtem ki megszórtam kakaóporral és a
narancs mellé tettem.
Már
bátran lehet ültetni ezt-azt a kiskertbe erkélyre, gangra, ablakba, kinek mi
van otthon. Nekem mindig van kakukkfüvem, rozmaringom, mentám és illatos
petúniám, hogy ne csak a hasamra gondoljak. Kezdődnek a fesztiválok mindenfelé,
napközben már a teraszokon, parkokban is lehet ücsörögni.
S most legyen ez a szám mert szeretem:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése