2014/03/07

Piaci mustra - – korai tavasszal

Kis kosarunk lóbálása lassan újra elérkezik, még az is lehet, hogy napsütés is lesz mellé, s napszemüvegben vagánykodhatunk a pultok körül
  


Eltemettük a telet, tulajdonképpen hamvazószerdával bekövetkezett a húsvét előtti böjti időszak. Ilyenkor kezdődik a nagyböjt, de ha nem is tartjuk ezt ilyen szigorúan azért könnyebb ételeket eszünk, jön a tavasz. Még a primőrökre azért várni kell de a jó időnek köszönhetően van néhány dolog, ami hamarabb bújt ki a földből. Ilyen a medvehagyma is már a múlt héten is nagy csokrokban árulták a piacon. 

Főztem hagymalevest, amibe medvehagyma is került és mindenféle más hagyma is, minél többféle annál finomabb a leves. Kevés olajon megpároltam a feldarabolt hagymákat, szerecsendiót reszeltem rá és megsóztam. Került bele póré, lila és vöröshagyma, pogácsahagyma, fokhagyma és medvehagyma. Amikor megpárolódott öntöttem hozzá vizet – persze zöldségalaplével is lehet, akkor még tartalmasabb lesz – és megfőztem a levest, hamar készen van. Aki szereti, a végén tehet bele egy kis tejszínt is, persze sajtot is lehet rá reszelni meg kenyeret is piríthatunk hozzá, akár sajtos pirítósra is merhetjük a levest.


Készült vasárnap reggelire medvehagymás túrófánk kölesliszttel. Hamar megvan ez is, a túrót egy tojással az összevágott medvehagymával, sóval, kölesliszttel összekeverjük és egy serpenyőben olajban kisütjük én kókuszolajat használtam és kanállal formáztam. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy lágy de formázható tésztát kapjunk, amit érdemes egy 5-10 percet pihentetni sütés előtt.
Egy egész csirke sok dologhoz elég. Először is lehet belőle egy jó húsleves, sok zöldséggel, hagymával, lassan főzve. Aztán a combokból narancsos csirke lett, a levesben főtt csirkehúsból, csirkemellből pedig vörös lencsés rakott kelkáposzta.

Ahány ház annyi szokás és levese is válogatja, hogy a zöldség egyben vagy kisebb darabokra vágva kerül a levesbe. Ebbe most egyben illetve nagyobb darabokban tettem bele a megpucolt zöldségeket – sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé negyedbe vágva, krumpli, hagyma, fokhagyma és kelkáposzta egy jó negyed cikkely s néhány karfiol rózsa. S persze egy kis csokor petrezselyem és egy szál zeller zöldje. Jó nagy adag leves lesz belőle, lehet cérnametéltet főzni hozzá és tálaláskor egy kis csipős paprika is mehet bele. Igazi klasszikus, gyógyhatású, lélekmelengető étel.



A maradék kelkáposztából és a levesben megfőtt csirkehúsból pedig egy rakottat sütöttem. A csirkehúst apróra vágtam összekevertem a vöröslencsével és egy közepes üveg paradicsomszósszal. A kiolajozott tepsibe szépen lefektettem a káposztalevelet – a nagyobb torzsákat kivágtam belőle – rátettem a töltelék felét, meglocsoltam egy kis házi paradicsomlével, majd még egy réteget tettem le ugyanígy és befedtem az egészet a kellevelekkel. Megöntöztem a maradék paradicsomlével érett sajtot reszeltem rá és tejfelt kentem a tetejére. Megsütöttem a sütőben, fél órát lefedve és majd még egy fél órát fólia nélkül, hogy megpiruljon a teteje és a felesleges leve elpárologjon. Tálaláskor még lehet rátenni tejfelt. Aki laktózérzékeny nyugodtan hagyja el a sajtot és használjon laktózmentes tejfölt. 

A narancsos csirkénél fontos, hogy olyan narancsot vegyünk aminek ehető a héja, mert nem kezelték, különböző gombaölő szerekkel. Rajta kell legyen a csomagoláson vagy a ládán az információ.

Egy narancs levét kifacsartam tettem bele egy kis mustárt, rozmaringot és egy kupica narancslikőrt (ha nincs az sem tragédia) és a narancs lereszelt héját, beletettem a tepsibe a félbevágott csirkecombokat a kis parázsburgonyákkal – akkora tepsi kell amibe pont belefér, ne legyen nagyobb, hogy ne folyjon szét a szaftja – megsóztam a krumplit és a húst majd ráöntöttem a narancslevet és befedtem az egészet narancskarikákkal. Fólia alatt sütöttem egy fél órát majd levettem a fóliát meglocsoltam a tetejét a szafttal és megsütöttem. Én a levesben egy kicsit megfőztem a combot így elég volt fólia alatt 30 perc és még 25 kellett a pirulásra.


Vannak ételmaradékok, amiket jó új köntösbe öltöztetni de mi van ha a hűtőben egy fél palack bor árválkodik, nem olyan jó az ha sokáig nyitott üvegben tároljuk. Borzselét csináltam belőle.
Nádcukrot karamellizáltam, ráfacsartam egy narancs levét és ráöntöttem a vörösbort, egy teatojásba levendulát tettem és belelógattam a borba kis lángon összefőztem majd zselatinnal összekevertem és kis poharakba adagoltam, amikor kihűlt ment a hűtőbe.



Csicseregnek a madarak, kibújnak a virágok is a földből, szép látvány a tavaszi természet s még a szagok is mások ilyenkor, egy rövid séta is feltölt energiával. Elő lehet venni a biciklit, már akinek van kicsit leporolni és nyeregbe pattanni vagy felülni a vonatra, buszra és kirándulni valahol a közelben. Ilyenkor nagyobb kedvvel indulok bolhapiacra is mert már nem kell fagyoskodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...