Kis
kosarunk lóbálása lassan újra elérkezik, még az is lehet, hogy napsütés is lesz
mellé, s napszemüvegben vagánykodhatunk a pultok körül
Eltemettük a telet, tulajdonképpen hamvazószerdával bekövetkezett a húsvét előtti böjti időszak. Ilyenkor kezdődik a nagyböjt, de ha nem is tartjuk ezt ilyen szigorúan azért könnyebb ételeket eszünk, jön a tavasz. Még a primőrökre azért várni kell de a jó időnek köszönhetően van néhány dolog, ami hamarabb bújt ki a földből. Ilyen a medvehagyma is már a múlt héten is nagy csokrokban árulták a piacon.
Főztem
hagymalevest, amibe medvehagyma is került és mindenféle más hagyma is, minél
többféle annál finomabb a leves. Kevés olajon megpároltam a feldarabolt
hagymákat, szerecsendiót reszeltem rá és megsóztam. Került bele póré, lila és
vöröshagyma, pogácsahagyma, fokhagyma és medvehagyma. Amikor megpárolódott öntöttem
hozzá vizet – persze zöldségalaplével is lehet, akkor még tartalmasabb lesz –
és megfőztem a levest, hamar készen van. Aki szereti, a végén tehet bele egy
kis tejszínt is, persze sajtot is lehet rá reszelni meg kenyeret is piríthatunk
hozzá, akár sajtos pirítósra is merhetjük a levest.
Készült
vasárnap reggelire medvehagymás túrófánk kölesliszttel. Hamar megvan ez is, a
túrót egy tojással az összevágott medvehagymával, sóval, kölesliszttel
összekeverjük és egy serpenyőben olajban kisütjük én kókuszolajat használtam és
kanállal formáztam. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy lágy de formázható
tésztát kapjunk, amit érdemes egy 5-10 percet pihentetni sütés előtt.
Egy egész
csirke sok dologhoz elég. Először is lehet belőle egy jó húsleves, sok
zöldséggel, hagymával, lassan főzve. Aztán a combokból narancsos csirke lett, a
levesben főtt csirkehúsból, csirkemellből pedig vörös lencsés rakott
kelkáposzta.
Ahány ház
annyi szokás és levese is válogatja, hogy a zöldség egyben vagy kisebb
darabokra vágva kerül a levesbe. Ebbe most egyben illetve nagyobb darabokban
tettem bele a megpucolt zöldségeket – sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé
negyedbe vágva, krumpli, hagyma, fokhagyma és kelkáposzta egy jó negyed cikkely
s néhány karfiol rózsa. S persze egy kis csokor petrezselyem és egy szál zeller
zöldje. Jó nagy adag leves lesz belőle, lehet cérnametéltet főzni hozzá és
tálaláskor egy kis csipős paprika is mehet bele. Igazi klasszikus, gyógyhatású,
lélekmelengető étel.
A maradék
kelkáposztából és a levesben megfőtt csirkehúsból pedig egy rakottat sütöttem.
A csirkehúst apróra vágtam összekevertem a vöröslencsével és egy közepes üveg
paradicsomszósszal. A kiolajozott tepsibe szépen lefektettem a káposztalevelet
– a nagyobb torzsákat kivágtam belőle – rátettem a töltelék felét, meglocsoltam
egy kis házi paradicsomlével, majd még egy réteget tettem le ugyanígy és
befedtem az egészet a kellevelekkel. Megöntöztem a maradék paradicsomlével
érett sajtot reszeltem rá és tejfelt kentem a tetejére. Megsütöttem a sütőben, fél
órát lefedve és majd még egy fél órát fólia nélkül, hogy megpiruljon a teteje
és a felesleges leve elpárologjon. Tálaláskor még lehet rátenni tejfelt. Aki
laktózérzékeny nyugodtan hagyja el a sajtot és használjon laktózmentes tejfölt.
A
narancsos csirkénél fontos, hogy olyan narancsot vegyünk aminek ehető a héja,
mert nem kezelték, különböző gombaölő szerekkel. Rajta kell legyen a
csomagoláson vagy a ládán az információ.
Egy
narancs levét kifacsartam tettem bele egy kis mustárt, rozmaringot és egy
kupica narancslikőrt (ha nincs az sem tragédia) és a narancs lereszelt héját, beletettem
a tepsibe a félbevágott csirkecombokat a kis parázsburgonyákkal – akkora tepsi
kell amibe pont belefér, ne legyen nagyobb, hogy ne folyjon szét a szaftja –
megsóztam a krumplit és a húst majd ráöntöttem a narancslevet és befedtem az
egészet narancskarikákkal. Fólia alatt sütöttem egy fél órát majd levettem a
fóliát meglocsoltam a tetejét a szafttal és megsütöttem. Én a levesben egy
kicsit megfőztem a combot így elég volt fólia alatt 30 perc és még 25 kellett a
pirulásra.
Vannak
ételmaradékok, amiket jó új köntösbe öltöztetni de mi van ha a hűtőben egy fél
palack bor árválkodik, nem olyan jó az ha sokáig nyitott üvegben tároljuk.
Borzselét csináltam belőle.
Nádcukrot
karamellizáltam, ráfacsartam egy narancs levét és ráöntöttem a vörösbort, egy
teatojásba levendulát tettem és belelógattam a borba kis lángon összefőztem
majd zselatinnal összekevertem és kis poharakba adagoltam, amikor kihűlt ment a
hűtőbe.
Csicseregnek
a madarak, kibújnak a virágok is a földből, szép látvány a tavaszi természet s
még a szagok is mások ilyenkor, egy rövid séta is feltölt energiával. Elő lehet
venni a biciklit, már akinek van kicsit leporolni és nyeregbe pattanni vagy
felülni a vonatra, buszra és kirándulni valahol a közelben. Ilyenkor nagyobb
kedvvel indulok bolhapiacra is mert már nem kell fagyoskodni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése