Talán már
nem kell vitorlaként használni kis
kosarunkat, hogy szélsebesen kijussunk a piacra de a napszemüveg erősen
ajánlott.
Rákaptam
a halakra, persze tudom, nem mindenki szereti de sokféle hal van és tengeri
herkentyű érdemes kipróbálni többfélét is mert a halak se egyfélék s árban is
lehet találni olyat, ami nem luxuskategória.
Lazac és
hering volt a héten az asztalon. Füstölt heringet vettem, amit salátának is el
lehet készíteni.
A
heringet összekevertem lágy tojással és újhagymával, pirítóson felkockázott
almával tálaltam. A lágy tojástól jó krémes, szaftos lesz. Remek vacsora, ér
inni hozzá egy pohár fehér bort is.
Füstölt
lazacot kemény tojással, újhagymával és majonézzel nagyon ajánlom, hamar megvan
csak felkockázzuk, csíkozzuk a lazacot – attól függően milyet vettünk
–hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, én megöntöztem egy kis balzsamecettel (almaecetet
használtam), hozzáadtam a kemény tojást és a majonézt. Kész is, a leghosszabb
benne, amíg megfő a tojás, addig összekeverjük a hagymát, a halat és az ecetet
legalább áll egy kicsit, jót tesz neki.
Lazacszeletet
is vettem mert épp akció volt ezt egyszerűen egy kevés olajon serpenyőben
megsütöttem, sóztam és tekertem rá színesborsot. Először a bőrös felét pirítsuk
meg kb 4-5 percig majd megfordítva 1-2 percig kell sütni. Lehet hozzá salátát
adni, pirított főtt krumplit vagy spenótos krumplit, párolt zöldséget.
A spenóthoz jól megy a rozmaring, kevés olajon megpirítottam a rozmaringot majd megpároltam a spenótot, 2-3 perc alatt összeesik, én mascarponét tettem hozzá egy keveset és összeturmixoltam krémnek. Hal mellé, vagy párolt csirkecomb mellé, de akár palacsintába is remek, nem mert a főzeléken túl is van élet.
Maradt
egy kis cukkinim, póréhagyma és gyömbér, méz meg szójaszósz pedig mindig van a
polcon. Kevés olajra rátettem az apróra vágott gyömbért, rádobtam a felvágott
cukkinit, póréhagymát megöntöztem szójaszósszal és adtam hozzá egy kevés mézet.
Én rizstésztát csináltam hozzá, csak le kell önteni forró vízzel pár perc és
megpuhul és össze is lehet keverni a zöldséggel, ha van több időnk akkor a rizs
is éppolyan jó mellé.
A
narancsot és a céklát szeretem együtt, jól kiegészítik egymást. A narancsos
céklaleves pedig vérpezsdítő ebéd. Kókuszolajon megpároltam a felkockázott
céklát reszeltem rá gyömbért és narancshéjat, ráfacsartam néhány narancs levét
egy kevés vizet adtam hozzá s amikor megpuhult akkor leturmixoltam.
Narancshéjat csak akkor tegyünk az ételbe ha nem kezelték a héját semmivel,
ellenkező esetben inkább vegyünk készen szárítottat, s ha nincs narancs,
narancslevet is lehet önteni hozzá.
S már ilyen szeles idők jártak eszembe jutott Mary Poppins, aki a keleti széllel érkezik s nyugatival távozik s közben míg itt van mindenféle csodát művel. Egy jó nevetés az mindig kell most hogy ilyen szépen süt nap mostanában pedig egy okkal több, hogy felfelé görbüljön a szánk és elénekeljük, vagy meghallgassuk a Supercalifragilisticexpialidocious –t.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése