Kis kosarunkat lóbálva fütyörészhetünk is akár a piacra
menet. Vidám színek várnak már ránk, a barack élénk sárgájától a piros
ribizliig mindenféle ezen túl pedig a mély lilák is kiveszik a részüket a
pompás kiállításból. Szagolgatni, ízlelgetni ér és kiválasztani ami a legjobban
ízlik.
A lepény tésztája úgy készült, hogy egy tojáshoz kevertem
juhtúrót és lisztet, annyit, hogy gyúrható, de lágy állagú tésztát kapjak. Kis
tenyérnyi lapokat megsütöttem mindkét oldalán.
Paradicsomos – hagymás párolt tökkel nagyon finom volt de
mehet mellé egy könnyű saláta uborkával paradicsommal, hagymával de egy
tükörtojást is süthetünk a tetejére vagy egy joghurtos tzatzikibe is
mártogathatjuk. Ez a lepény működik túró nélkül is, akkor más lesz az íze és
egy kicsit az állaga is ebből is csak tenyérnyi lapokat lehet sütni mert a
kukoricaliszt miatt törne a tészta.
Rakott tököt is sütöttem, karikára vágott két szelet tök
közé kaporral összekevert túrót tettem hagymát karikáztam rá a tetejére pedig
sajtot reszeltem. Betoltam a sütőbe és kb 180-200 fokon megsütöttem, én magába
ettem de köretnek is el tudom képzelni simán.
A
grillezett laskához pedig tútrófánk került. A laskagombát kicsit beolajoztam
mindkét oldalán és megszórtam egy kis szines borssal, grillen megsütöttem,
persze serpenyőben is meg lehet sütni ha éppen nincsen grill. A túrógfánkhoz
pedig összekevertem a túrót egy kevés liszttel (ez lehet hajdina vagy
kölesliszt is esetleg rizsliszt) egy tojás sárgájával és a felvert habjával és
sok apróra vágott kaporral. Kanállal kiolajozott serpenybe szaggattam,
lelapogattam és mindkét oldalát megsütöttem. Persze lehetne ezt bő olajban is
kisütni de így azért könnyebb lesz a fogás. Paradicsom salátát tálaltam hozzá.
A fánkot önmagában is ehetjük egy kis tejfellel meglocsolva vagy tökfőzelék
mellé feltétnek is adhatjuk.
Grillezett
laskagomba szendvicsbe is nagyon finom az enyhén megpirított bagettet vékonyan
megkenjük majonézzel és ebbe tesszük a gombát és paradicsomszeleteket egy kis
hagymát. Persze mehet bele uborka, paprika, aszalt paradicsom. A majonézhez keverhetünk egy kis apróra vágott olívabogyót is. Majonéz helyett használhatunk krémsajtot is akár vagy sajtszeletet. A gombát balzsamecettel is megkenhetjük sütéskor. Ki mit szeret, mi van otthon. Jövet menet jól jöhet egy ilyen szendvics.
Persze lehet ezt édesen is sütni s akkor lesz desszert
is az asztalon.
A
vasárnapi húsleves, húsevőknek, húsleves szeretőknek mindig telitalálat, legyen
az csirkéből vagy marhából, sok zöldséggel, tésztával vagy tészta nélkül. Én
legjobban a belefőtt hagymát szeretem, mindig igyekszem megkaparintani a
többiek elől, végső esetben osztozni is hajlandó vagyok rajta .
Nagy
klasszikus a rántott csirke, petrezselymes krumplival, most hogy ubrokaszezon
van mi mással mint kovászos uborkával. Kovászos uborkát kenyér helyett lehet
krumplival is kovászolni, így gluténmentes lesz a kovászos uborka.
S ilyenkor a legfinomabb, amikor megjelennek a ropogós kovászolni való uborkák
a piacon és a napsütésben fürdőzik egy nagy üvegben az ablakban vagy teraszon.
A fürtös uborkát én nyersen is szeretem akár csak úgy magában beleharapni a
harsogó zöldségbe.
Egy
tartalmas leves után pedig pont elég másodiknak a palacsinta Most sokféle
gyümölcs van így párolt gyümölcsöt vagy lekvárt tehetünk bele, almát is
reszelhetünk bele sőt ha már ide lyukadtam ki akkor biundás almát is süthetünk,
az almakarikákat csak belemártjuk a palacsintatésztába és már mehet is a a
serpenyőbe, ezt akár rizsliszttel is el lehet készíteni.
Mostanában
vagy az eső elől futunk vagy a vízbe hűsölni, bár én nagyon szeretek a nyári
zivatarban bőrig ázni ha nincs hideg. Mindenesetre kitört a nyár lehet
strandolni, víz mellett olvasgatni este meg valami szabadtéren kultúrát
beszívni, összejönni a barátokkal.
Ez meg itt egy remek szám az Einstürzende Neubautentől:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése