Fontosak nekem a szombatok, amikor kis kosarammal a karomon
kisétálok reggel a piaci forgatagba. Kóstolgatok, beszélgetek és megveszem a
következő heti elemózsiát.
Sokszor sütök paradicsomot a reggeli tojás mellé, nekem megunhatatlan párosítás s persze lehet mellé mindig valami mást kitalálni. Finom egy kis balzsamecettel meglocsolva, süthetünk mellé hagymát, paprikát, megszórhatjuk rukolával tálaláskor, de akár egy kis sajtot is dobhatunk mellé a serpenyőbe. A kis koktélparadicsomokat nem is kell elvágni, a nagyobb paradicsomokat pedig szép vastag karikákra érdemes szeletelni.
S nem csak zsemlét vagy kenyeret adhatunk hozzá hanem pitát, laffát, dürümöt, tortillát. Ezeket meg is piríthatjuk, sőt bele is tölthetjük a megsült zöldségeket, sajtot, túrót, éppen mi van a hűtőben hiszen nincsen kőbe vésve, hogy csak kebab, falafel vagy mexikói tortilla készíthető ezekből a kenyérfélékből. Kukoricalisztből készítve a tortilla gluténmentes is és magunk is megsüthetjük.Töltöttem meg dürüm kenyeret (ebbe csavarják a gyrost, amikor nem pitába töltik) fűszeres túróval és sült zöldséggel majd grillen jól összesütöttem, ha nincs kontaktgrill odahaza akkor serpenyőben, megfordítva mindkét oldalát átpiríthatjuk.
Szeretem a paradicsomlevest, nosztalgiából akár
betűtésztával is, de én inkább anélkül, van aki rizst főz a levesbe betétnek.
Jól illik hozzá a bazsalikom. A leveshez meghámozom a paradicsomokat és kevés
olajon megfuttatott hagymán megpárolom, sózom és teszek hozzá annyi vizet, hogy
megfelelő sűrűségű legyen. Mehet bele a betét, ha szükséges pl. kis kockákra
vágott mozzarella. A minap sárgababbal és csipetkével főztem paradicsomlevest,
ami olyan sűrű lett, hogy önmagában is megállta a helyét. Olajon hagymát,
sárgarépát és fehérrépát pároltam, erre tettem a felkockázott meghámozott
paradicsomokat (minimum 4-5 közepes darabot), sóztam és hagytam kicsit rotyogni
hogy jó leveses legyen, adtam hozzá vizet, beletettem a megpucolt sárgababot.
Közben összeállítottam a csipetke tésztát lisztből és tojásból és a végén,
amikor már félig a bab is megfőtt beletettem a csipetkéket. Hamar megfő a bab
is és a csipetke is. Akkor a legfinomabb, amikor a bab egy picit roppanós,
érdemes figyelni, hogy ne főzzük túl.
A paradicsom mellé jöhet a paprika, s máris megvan a lecsó.
Legjobban bogyiszlói paprika csípősségét és ízét szeretem hozzá.
Még vannak zsenge tökök is, sütöttem belőle egy tökös –
sárgarépás felfújtat. Lereszeltem a tökös és a sárgarépát, megsóztam,
hozzáütöttem egy tojás sárgáját, hozzákevertem hajdinalisztet majd óvatosan
belekevertem a felvert tojásfehérje habját. Egy kiolajozott formába öntöttem és
a sütőben kb 200 fokon megsütöttem. Joghurtszósszal vagy kapros tejfellel
nyakon önthetjük, adhatunk hozzá salátát, de egy szaftos hús mellé is mehet.
köretként.
Benne vagyunk a gyümölcsszezon kellős közepibe, eltettem már
néhány üveg málna, meggy, sárgabarack és ribizli lekvárt. Nagyon kevés
barnacukrot tettem hozzá csak hogy kicsit jobban kijöjjön az íze de megmaradjon
a gyümölcs karaktere. Most nem rotyogtattam sokáig, hanem természetes pektint
raktam bele a vége felé, hogy ne legyen túl folyós, de ne főzzem ki a gyümölcs
lelkét.
Szoktam fűszereket is használni, mert jól illenek a
gyümölcsökhöz. Érdemes kipróbálni a levendulát, fahéjat, gyömbért, mentát,
rózsaborsot, rozmaringot, de csokival is nagyon finomak egyes gyümölcsöt, sőt a
rumos meggyet is jólesik egy hideg téli estén leemelni a kamrapolcról vagy a
vörösboros ribizlit.
S persze nem csak édes lekvárt, hanem fűszeres chutneyt is
lehet a fazékban kevergetni. Sárgabarackhoz például jól megy egy kis csípős
ízvilág, koriandermaggal, mazsolával, almaecettel, chilivel.
Nyár van, kicsit bolondos, zivataros de mégiscsak nyár
színes – szagos, pezsgő élettel teli. Napfürdőzés, kirándulás, kint ücsörgés…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése