A nyár nem kényeztet el idén túl sok napsütéssel, néha
flipflop papucsban néha gumicsizmában sétálunk a piacra kis kosarunkkal, a heti
elemózsiát beszerezni.
Mindenféle babok kacskaringóznak a jól ismert sárgahüvelyű
babon kívül, ceruzabab, juliskabab sőt még lila színű is akad a kínálatban és
van már friss fejtett bab is.
A lilababból levest főztem. A színe a hő hatására ugyan
zöldre változott, de nagyon finom kapros, savanykás leves lett, amit tejfellel
tálaltam. A hagymát, sárgarépát, fehérrépát megpároltam félig egy kis
olívaolajon, hozzákevertem a babot, sóztam én sonka alaplével öntöttem fel,
amit a fagyasztóból vettem ki, de ha nincs akkor a sima víz is éppen olyan jó
lesz. A végén pedig apróra vágott kaprot szórtam a levesbe. Lehet egy kis
citromlével vagy fehérborecettel egy kis savanykás ízt adni neki. Tálaláskor
pedig mehet rá a tejfel annak, aki szereti.
A sárgahüvelyű bab a legismertebb nálunk, főzeléknek,
levesnek gyakran kerül az asztalra. Én most cserépedényben pulykával sütöttem
meg. Az edénybe negyedekbe vágott hagymát, félbevágott sárgarépát, 1-2 szem
paradicsomot, 1 paprikát és néhány gerezd félbevágott fokhagymát tettem. A
pulykacombot megsóztam megszórtam fűszerrel (majoranna, rozmaring, feketebors,
paprika), meglocsoltam egy kis olajjal, tettem alá egy pici vizet és
megsütöttem majdnem készre fedő alatt. A végén rátettem a megpucolt babot, amit
egy kis olajjal összeforgattam és megsóztam. Fedő alatt 5 percig majd még jó 10
– 15 percig sütöttem. Pulyka helyett lehet csirkével is készíteni, nekem épp ez
volt a mélyhűtőben.
Még lecsószezon van, egyre többféle paradicsom van a piacon.
Rizses lecsót akartam csinálni de nem kívánatos lakók költöztek a rizsbe. Volt
otthon urid daal, ami egy hántolt aprószemű lencse,
így a lecsóból paradicsomos
lencse lett ebédre, curryvel fűszereztem, került bele paprika is de csak egy
kevés. Hagymát vágtam, olajon megfuttattam belevágtam a paradicsomot, paprikát, sót, curryt szórtam rá, beletettem a lencsét felöntöttem vízzel és
megfőztem, ha szükséges, akkor pótolni kell a vizet, s egy kis paradicsomlevet is lehet tenni hozzá. Laktató egytálétel.
Desszertnek mindenféle gyümölcsöt lehet az asztalra tenni,
egy kis joghurttal, mézzel, dióval és itt a finom piték ideje is.
Lassan vége a nyárnak, nem tudni mit hoz az ősz, jó időben
minden pillanatot érdemes még a szabadban tölteni, piknikezni, vízpartra
lemenni. Begyűjteni a napsugarat, hogy jó sokáig kitartson.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése