Kapucni ha esne, kiskosár s irány a piac.
Sóval, vajjal nagyon finom, persze lehet hozzá tejfelt is
enni akár. Amikor nincs idő a vízben megfőzni akkor a mikróba is be lehet tenni
3-3,5 perc alatt nagyságtól függően megfő. Rajta kell hagyni a kukoricahajat és
ha kész akkor kicsit várni kell a pucolással mert nagyon forró.
A kukoricát sütni is lehet nem csak grillen, hanem
serpenyőben is, köretnek is megállja a helyét. S persze a sima főtt kukoricán
túl is van élet.
Finom tésztához vagy salátának, keleti stílusban is
feladhatjuk az asztalra.
Salátának a főtt kukoricát levágjuk a csutkáról
összekeverjük, paradicsommal, vékonyra szelt lilahagymával és kápia paprikával,
kevés olívaolajjal meglocsoljuk és mehet mellé a pirítós.
Kápia helyett használhatunk paradicsompaprikát is azt is
lehet kapni mostanság de a kaliforniai és éppen úgy megfelel. Mehet bele
olajbogyó sőt sajt is ha úgy hozza a kedvünk.
Spagettihez pedig olajon hagymát, paprikát, párolunk,
hozzákeverjük a kukoricát és a spagettit. Tehetünk hozzá szójaszószt, gyömbért
is és rizstésztával is összekeverhetjük.
Paradicsomból sok fajtát találunk a pultokon érdemes
kipróbálni melyik, milyen ízű. Édes kerek koktélparadicsomok a salátába, a
vajas kenyérre is nagyon finom egy –egy szelet paradicsom. A luculust pedig meg
lehet sütni a sütőben kis fokhagymával megszórva és olajjal meglocsolva a
legkisebb fokozaton 100-120 fok kör jó négy óra alatt. Megéri mert nagyon
finom.
Ilyenkor lehet befőzni a lecsót télire, s amíg van addig mindenféle
formában az asztalra tenni, szalonnával, kolbásszal vagy a nélkül, egyéb
zöldségekkel, ahogy a többi nép is teszi.
Persze a paradicsomból szószt is főzhetünk télire vagy a
töltött paprikához . S a töltött paprika is lehet egy kicsit más, mint amilyen
megszoktunk. A paprikákba egy kecskesajt krémes zabpelyhes keveréket töltöttem
és apróra vágott paradicsomra tettem egy kis tepsibe amihez adtam egy kevés
fokhagymát, sót és az újhagyma szárát felkarikázva majd az egészre még egy kis
paradicsomlevet is öntöttem. A töltelék pedig apróra vágott hagyma, kapribogyó,
sajtkrém, vékonyra szelt cukkini, tejfel és zabpehely keveréke volt. Ami
kimaradt töltelék azt pedig gombóccá formáltam adtam hozzá még egy kis
zabpelyhet, hogy ne főjön szét a szószban. Először lefedve majd a végén a
fóliát levéve róla megsütöttem kb 180-200 fokon a sütőben
A cukkininek is ezer arca van salátának nyersen, párolva
vagy sütve, de süteménybe is reszelhetjük.
A zsenge vékony cukkiniből hamar megvan egy jó saláta,
tehetünk bele hagymát, paprikát, paradicsomot, sajtot, olajbogyót, kapribogyót,
ami éppen van otthon. Kevés olaj, ecet, egy kis só és már kész is van. Egy
pohár hűs fehérbor vagy rosé pont illik is hozzá.
A nagyobbakat megtölthetjük de ebből is jó tésztaételt üthetünk
össze hamarjában ha nincs sok idő. Amíg megfő a tészta vagy a forró vízben
megpuhul a rizstészta addig a cukkini is megvan hozzá, csak felvágjuk a
hozzávalókat egy kis olajon megfuttatjuk és kész is.
A lila padlizsánt pedig egy tepsiben sütöttem meg, sajttal,
paradicsommal és hagymakarikákkal. Szépen sorban egymásra tettem őket a
tetejére reszeltem is a sajtból és betoltam a sütőbe.
Szilva, szőlő még dinnye is van. Persze azt nem tudjuk, hogy
az eső miatt mi lesz a piacon szombaton, de biztosan akad azért mit pakolni a
kosarunkba.
A cikk megjelent a Majomkenyéren
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése