2014/09/25

Piaci mustra - juhságokkal, cukkinivel

Kis kosarunkkal a kezünkben lehet, hogy már fázósan húzzuk össze magunkon a kiskabátot reggel, ha a piacra megyünk.
 

A színek sem olyan harsányak már, mint nyár derekán, de azért ez a színkavalkád is szép, csak kicsit mélyült a tónus. Zöldek, lilák, pirosak várnak a pultokon, imitt amott egy kis sárgával.

Szép sárga cukkinit kaptam, amit spenótos lasagne tésztával raktam össze. Tejszínt, a lasagne tésztát, nagyon vékonyra vágott hagymát és felkarikázott cukkinit rétegeztem egymásra. A tetejére is tejszín került és reszelt sajt. Hamar megsült a sütőben kb. 180 fokon egy félóra alatt. Amikor szépen megpirul a sajt a tetején akkor kész is van.
 
Még azért van lecsópaprika és paradicsom, amiből hamar megvan egy jó lecsó, ehhez is nagyon jól illik a cukkini. Lecsót persze valamilyen jó sült mellé is tálalhatunk, ha éppen nem egy jó karéj kenyeret szelünk hozzá.


Gyorsan megvan a juhtúrós galuska is egy kis tejfellel, pirított szalonnával a tetején tálalva kiadós fogás lehet egy jó levessel kombinálva. Juhtúrót, lisztet, tojást, sót és egy kis vizet összekeverünk, amíg felforr a víz. Gyúrható, de nem kemény tészta kell legyen. Egy lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastag gurigát formázunk belőle és egy éles késsel ferdén jó fél centis darabokra vágjuk, mehet bele a lobogó vízbe. Közben a serpenyőben piríthatunk hozzá apróra vágott húsos szalonnát, ez megy a tetejére a tejfellel. A tejfelbe apríthatunk kaprot is, hiszen az jól illik a juhtúróhoz.

 S ha már juhtúró a juhsajt is egy jó dolog, nekem sikerült egy nagyobb darabra szert tennem, így bekerült a heti menübe. A cukkinis lasagne tetejére is juhsajtot reszeltem, érdemes kipróbálni.
Bulgurral összekeverve az apróra vágott juhsajtot paprikába is lehet tölteni és megsütni a sütőbe. Aki gluténérzékeny, bulgur helyett használhat rizst, hajdinát vagy kölest. Hidegen is finom, szépen lehet szeletelni. Köretnek éppúgy jó, mint egy főzelékhez vagy valamilyen mártással elkészítve.

Egy egyszerű olívaolajas, fokhagymás spagettihez is adhatunk juhsajtot és olívabogyót is. Amíg megfő a tészta addig olíva olajat hevítünk, beletesszük az alaposan szétnyomkodott fokhagymát kicsit pirítjuk, itt tehetjük hozzá az olajbogyót. A megfőtt tésztát rádobjuk a fokhagymás olajra, összekeverjük az apróra vágott juhsajttal és kész is van. Lehet reszelni is sajtot rá, de akkor keményebb fajtát kell választani. Én vágtam még rá egy kis újhagymaszárat is.
 
Ebben az időszakban különösen szeretem a káposztákat is. Még nem azokat a melegítő egytálételeket, amit leginkább télvíz idején főzünk, hanem a könnyedebb salátákat.






A káposztát jó vékonyra kell szeletelni, kicsit kézzel összeropogtatni. A klasszikus ecetes sós, köménymagos salátán kívül is sokféleképp elkészíthető.
Vékonyra vágott lilahagymával, szép piros kápia paprikával, kevés olívaolajjal és egy pici fehérbor ecettel s persze egy kis köménymaggal. Nagyon szeretem így is de majonézzel még jobban csak egy pirítós kell mellé és megvan a vacsora, ha maradt egy kis sült hús a hűtőben akkor vékony csíkokra vágva ezt is hozzá lehet keverni. Egy pohár  fehér borral.

 Kiránduló idő van mostanság, ha éppen nem esik s már jólesik egy kis mozizás is a hűvösebb időben vagy bekuckózni a takaró alá egy jó könyvvel és egy bögre forró csokival.

s itt egy őszi sanzon a Vidámparktól ni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...