Kis kosarunk biztosan útra kész ezen a szombaton is, hogy
telepakoljuk a piac finomságaival.
Lassan eltűnnek a nyári ízek, átveszi a hatalmat az ősz az ízek felett is. Gyümölcsnek ott a szőlő, szilva s a zöldségek is változnak a
kínálatban.
Még azért van kukorica, érdemes venni és picit megfőzve,
levágva a csutkáról betehetjük a mélyhűtőbe, mint a borsót. Még frissből
csinálhatunk egy csirkemelles ragut, akár levesnek megfőzve sárgarépával, karalábéval,
egy kis tejszínnel dúsítva vagy egy fokhagymás tejszínes változatot, amit
tésztához keverhetünk, szélesmetélt, tagliatelle, papardelle egyaránt jól illik
hozzá, no meg egy pohár fehér bor is. A levesbe is főtt kukoricát tettem, mert
könnyebb megpucolni főzve, mint nyersen, a csirkemellet pedig a zöldséggel egy
kis olajon megpároltam felöntöttem vízzel, sóztam, és amikor már majdnem kész
beletettem a kukoricát legvégén pedig a tejszínt. A tejszín akár el is hagyható
anélkül is finom, picit édes ízvilágú, de még nyarat idéző levest adhatunk az
asztalra.
A tejszínes ragu is hamar megvan, olajban párolt újhagymán és
fokhagymán megpirítjuk a felcsíkozott csirkemellet és a végén beledobjuk a
kukoricát egy kis liszttel (búza helyett használhatunk rizslisztet) megszórjuk,
majd tejszínnel összeforraljuk, beletesszük a tésztát összekeverjük, mehet is a
tányérba.
A káposztának is itt az ideje, már nem csak vékonyra szelve
salátának, hanem melengető ételnek elkészítve. Szeretem az alma – káposzta
párosítást.
Vékony csíkokra vágott káposztát (én lapos káposztát
használtam az egy kicsit puhább fajta) összeropogtattam a kezemmel. A tepsi
aljára tettem szalonnacsíkokat arra nagyon vékonyra szelt krumplit, vékonyra
szelt hagymát, erre szórtam egy sor káposztacsíkot és befedtem vékonyra szelt
almakarikával, majd megint egy sor káposzta, alma és káposzta, végül egy sor
vékonyra szelt krumpli és a tetejére apróra vágott húsos szalonna. Először
alufólia alatt sütöttem kb 180-200 fokon egy jó félórát majd levettem a fóliát
hogy megpiruljon a krumpli a tetején. Persze a szalonna el is hagyható és akkor
egy kis olajat kell tenni a tepsi aljára. Lehet tejfellel tálalni de igazából
anélkül is nagyon finom. Én önálló fogásként ettem, de nagyevők kanyaríthatnak
mellé valamilyen húsos fogást is.
Kelkáposztához is jó az alma például egy egyszerű
kelkáposzta krémlevesnek a tetején vajban párolt almával. A kelkáposztát,
hagymát vékony csíkokra vágtam, az almát felkockáztam. Olajon megfonnyasztottam
a hagymát, beledobtam az almakockákat, kicsit hagytam, hogy süljön meg az alma,
erre tettem a kelkáposztacsíkokat, átkevertem, tettem alá egy kis vizet,
megsóztam, Amikor megfőtt összeturmixoltam jó krémesre és adtam, hozzá egy kis
tejszínt. Tálaláskor vajban párolt almakockát tettem a tetejére. Vaj helyett
nyugodtam használhatunk olajat, vagy kókuszolajat, s a tejszínt is elhagyhatjuk.
Az almás kelkáposztát csinálhatjuk víz hozzáadása nélkül is sűrű krumplipüré
állagúra és köretnek adhatjuk, mondjuk egy sült oldalas vagy sült csirkecomb
mellé.
Gombaszezon van az esőnek köszönhetően erdei gombából is
nagyobb a kínálat. Szedni is lehet csak óvatosan és mindig gombaszakértő
bólintása után, hacsak mi magunk nem értünk hozzá. Nem tudom, van –e finomabb étel,
mint az őzláb gomba rántva, de nekem azt hiszem jelenleg nincs. Ugyanúgy be
kell panírozni, mint bármi mást a szokásos liszt, tojás és zsemlemorzsa
hármasba. Ezúttal teljes kiőrlésű liszttel készült. Semmi fakszni, panírozás,
forró olaj és kész.
Vannak napok, amikor szaladni kell s nem lesz idő
kényelmesen leülni egy ebéd erejéig, jobbik esetben pedig kiránduláshoz kell
vinni valami elemózsiát az útra.
Persze egy cukkinis grillszendvics frissen is jó vacsorára,
egy kis salátával körítve, de be is csomagolhatjuk és vihetjük magunkkal.
A cukkinit – ha nincs grill – akkor serpenyőben mindkét
oldalán egy kicsit megpirítjuk. Két szelet kenyeret megvajazunk közétesszük a cukkini
szeletet, egy szelet sajtot, rukolát, Grillsütőben ráhatjuk a fedelét sütéskor,
ha serpenyőben sütjük vagy grillrácson akkor óvatosan félidőben fordítsuk meg.
Szép idő ígérkezik, kirándulni, gombászni pompás
elfoglaltság ilyenkor. A téli hideg előtt még ki kell használni a még melengető
őszi napsugarakat.
s hogy zene is legyen:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése