Reggel,
este már fázósan húzzuk össze a kabátot, sálat tekerünk a nyakunkra, s bizony a
kesztyű is jól jöhet kis kosarunk lóbálásához a piacon.
A
klasszikus húsleves. Anyámé nekem tökéletes. Sok zöldséggel, nem feldarabolva,
hagymával, fokhagymával, egy darabka kelkáposztával, csontokkal és jó egy darab
marhahússal, amit aztán lehet tormával, paradicsomszósszal enni utána. Lassan
fő, kis lángon sokáig. Csigatésztával szeretem, a rokonoknál mindig csigatészta
volt, néha cérnametélt, de a csigatészta, az az igazi nekem.
Vasárnapi
étel ez, amikor van idő, hogy délelőtt a fazékban ott gyöngyözzön a leves.
Hétköznapokra
pedig jöhetnek az egyszerűbb, gyorsabb 'levesétkek'.
Ilyen a
zöldségleves vagy zöldség krémleves. A zöldségleveshez mindig megfuttatom
olajon a répákat, mert akkor adják ki a jó ízüket igazán. Ebbe a
zöldséglevesbe, sárgarépa, fehérrépa, karalábé került és egy kisebb darab felcsíkozott
fehér káposzta. Az olajon megfuttatott répákhoz és karalábéhoz tettem egy
kávéskanál kicsit megtört köménymagot, egy felkockázott krumplit, erre dobtam a
felcsíkozott káposztát tettem hozzá vizet, sóztam és megfőztem. Nem muszáj
pürésíteni, mert így is megállja a helyét. A krémleveshez nem kell tejszín sem
mert a főtt krumpli megadja a kellő textúrát. Egy kis tökmagolajjal érdemes
meglocsolni.
A
káposztához nekem nagyon illik a kapor is, s ha már kapor, akkor a juhtúró is
jöhet. Főztem
egy sűrű káposztalevest édeskáposztából. Gyúrtam hozzá juhtúrógombócot kaporral
és a levesben főztem meg azt is együtt, a végén tejfel került bele és a
tetejére friss kapor.
A leves
így készült: Kevés olajon megpároltam egy kis fej vöröshagymát és felkarikázott
sárga és fehérrépát (2-2 kis szálat) Rádobtam kb egy negyed édeskáposztát, amit
vékony csíkokra vágtam, összekavartam a répákkal, sóztam, borsoztam.
Felöntöttem vízzel, nem eresztettem túl nagy lére. Lefedtem kis lángon. Összekevertem
Kb 15 deka juhtúrót, egy tojást, és tettem hozzá annyi lisztet, hogy formálható
de lágy tészta legyen, illetve én még löttyintettem bele egy kis savót (mehet
helyette víz), belevágtam egy csokor kaprot és kis gombócokat formáztam belőle
lisztes kézzel. Amikor még roppanós volt a káposzta, beletettem a levesbe és kb
10 perc alatt készre főztem. Az utolsó egy percnél kanalaztam az egészre egy
kis tejfelt, megforgattam a lábost, hogy a tejfel elkeveredjen. Laktató leves
utána már csak valami könnyű desszert kell
A juhtúró
sok zöldséghez illik összesütöttem cukkinivel, amolyan rakottas ételnek.
Sütöttem pitének céklával
A
juhtúróval rakott cukkinit, hagymával rétegeztem és a tetejére tejfel került. A
felkarikázott cukkinit szépen sorban leraktam a juhtúróval és hagymakarikával,
az aljára és a tetejére pedig felkockázott kolozsvári szalonnát tettem. Vegák
bátran elhagyhatják és akkor csak egy kis olaj kell a tepsi aljába.
Először
fólia alatt majd a végén hagyni, hogy megpiruljon a teteje. Jó szaftos fogás.
A céklás,
juhtúrós pite pedig rétegezve készült. a lereszelt céklát egy tojással, kevés
vajjal/olajjal és liszttel egy lágy de nem túl folyós tésztává gyúrtam. A
juhtúróval ugyanígy tettem. Kisebb formákba rétegezve belesimítottam és a
tetejére még morzsoltam egy kis juhtúrót. Én teljeskiőrlésű liszttel kevertem
össze, de hajdinaliszttel is jó ízű lesz. kb 200 fokon sütöttem meg először
lefedve majd fólia nélkül, hogy egy kicsit piruljon is. Lehet köretnek is adni
sült mellé vagy egy szaftos párolt hús mellé, de salátával, joghurttal vega
fogásnak is remek.
A
cukkinit serpenyőben egy kis olajon is meglehet sütni. Ujjnyi karikákra kell
vágni, sózni, borsozni s mindkét oldalát megsütni, én csak úgy ettem kis
salátával pirítóson vacsorára. Mondjuk egy pohár fehér bor pont jó hozzá.
A zene legyen Mark Lanegan:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése