2014/06/27

Piaci mustra - harsogó zölddel és meggypirossal

Lóbáljuk azt a kis kosarat piacra menet, zsivajgó környezetben pakolhatjuk meg a heti betevővel. Aki tud, egyre többet főz a szabad ég alatt vagy eszik a teraszon barátokkal, családdal, kinek épp hogy alakul.


Levesek. A leves minden évszakban jó étek. Tartalmas vagy könnyed, időjárástól, kedvünktől függően alakul. Klasszikus a krumplileves, tejfelesen, kicsit paprikásan kolbásszal. Egy laza citromos, kapros változat vasárnap ebédre éppen jó lehet  a húsleves helyett. A megpárolt hagymára tettem rá a feldarabolt krumplit egy kis sárgarépát és fehérrépát, sóztam felöntöttem vízzel és megfőztem, a végén kaprot és felvágott újhagymaszárat tettem hozzá és egy kis tejfelt. Krémlevesnek is ehetjük csak egy botmixer kell hozzá, mehet bele tálalásnál egy kis pirított kolbász vagy sonka húsevőknek.

A krumplival mángolddal is megpárolhatjuk vagy egy tartalmasabb főzelék is rotyoghat a lábosban kevés kurkumával, rozmaringgal vagy római köménnyel, fokhagymával. Pirított krumplira meg elég egy kis tejföl, felaprított tepertő, szórjuk meg snidlinggel és kész is a vacsora.




A mángold is színesíti a zöldek palettáját érdemes néha a spenót mellett mángoldot is venni.


A nagy leveleket meg is lehet tölteni, de fokhagymásan főzeléknek is nagyon finom feltétnek fasírt és tükörtojás helyett sós túrógombócot vagy juhtúró gombócot is adhatunk.
A mángold főzelék ugyanúgy készül mint a spenót. Én hagymán megpárolom, adok hozzá fokhagymát, kevés vizet teszek hozzá összeturmixolom és teszek bele tejfelt, tejszínt, joghurtot vagy kókuszkrémet attól függ mi van otthon. Zabtejszínnel is lehet gazdagítani.

S nem csak a krumplihoz hanem a rizshez is jól megy a szép zöld színe. Zöldborsóval rizottónak mutatós lesz a tányéron. A zöldborsót és a mángoldot külön megpároltam. A rizs alá tettem hagymát és folyamatosan adagolva a folyadékot megfőztem a rizottórizst, tettem hozzá fehér bort is ahogy illik, a vége felé a mángoldot és a zöldborsót majd parmezán helyett juhtúrót. A tetejére került egy kevés sajtforgács. Egy hosszúlépés vagy egy hűs és friss fehérbor pont illik hozzá.
Már kopogtatnak a babok de van még zöldborsó imitt – amott s ha nem a rizottóba kerül akkor főzeléknek, levesnek vagy egy hagymás, pirospaprikás alapon zöldborsó pörköltnek is elkészülhet.
Talán az uborkasaláta miatt jutott eszembe a csirkepörkölt, mert néha gombhoz van a kabát.
Már van paradicsom így az is került a fazékba. Olajon megfutattam a hagymát, sóztam, borsoztam, eztán került bele a fokhagyma és a pirospaprika az apróra vágott paradicsom. Egy kicsit főztem a paradicsomot majd beletettem a csirkecombokat és a csirke szárnyakat, elkevertem és felöntöttem vízzel, hogy éppen ellepje. Puhára főztem.
Nokedli került mellé a tányérba. Feltettem a vizet forrni, majd összeállítottam a tésztát, 1 tojáshoz lisztet kevertem, sóztam és vizet adtam hozzá, annyit, hogy egy lágy már éppen nem folyós állagot érjünk el, nem szabad kidolgozni nagyon, mert akkor kemény lesz. Szóval gyorsan összekeverjük, és már lehet is szaggatni a lobogó vízbe. S persze az uborkasaláta, vékonyra szelve, cukros ecetes salátalével, fokhagymásan a tetején pirospaprika és bors.

Gyakran veszek cukkinit, hamar elkészül, finom is akár nyersen vagy pirítva. Gyors ebéd ha olajon megpirítjuk teszünk hozzá, ami van a hűtőben , olajbogyó, zöldborsó, bab, hagyma…
Csak összerázzuk a forró olajon, hogy jól megpiruljon. A rizstésztát beletesszük forró vízbe pár perc alatt megpuhul, főzni sem kell.



Desszertnek meggy került a csokikrém mellé karamellizálva, alulra pedig rumos kávéba mártott babapiskóta. A kakaót összekevertem mascarponéval és barna cukorral jó habosra. A meggyhez pedig karamellizáltam barna cukrot egy serpenyőben erre rászórtam a kimagozott meggyet és egy kicsit összepároltam, hogy olyan jó szottyos legyen de nem túl leveses. A tálba szépen sorban beletettem a babapiskótát rákanalaztam a krémet és a tetejére tettem a meggyet. Mehet is a hűtőbe tálalásig.
Mascarpone helyett kókuszkrémmel is nagyon finom, s lehet kis poharakba is tenni úgy még jobb, mert nehéz szépen kiszedni a tálból.




Kiállítások, koncertek, szabadtéri színházak, zöld erdők és mezők, hegyek és völgyek kies folyópartok várnak minket kedvünktől, időjárástól függően. A nyár pezseg, zsizseg mindenütt épp eleget kuckózunk a hidegben, most menni kell.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...