Lóbáljuk
azt a kis kosarat piacra menet, zsivajgó környezetben pakolhatjuk meg a heti
betevővel. Aki tud, egyre többet főz a szabad ég alatt vagy eszik a teraszon
barátokkal, családdal, kinek épp hogy alakul.
A krumplival mángolddal is megpárolhatjuk vagy egy tartalmasabb főzelék is rotyoghat a lábosban kevés kurkumával, rozmaringgal vagy római köménnyel, fokhagymával. Pirított krumplira meg elég egy kis tejföl, felaprított tepertő, szórjuk meg snidlinggel és kész is a vacsora.
A mángold is színesíti a zöldek palettáját érdemes néha a spenót mellett mángoldot is venni.
A nagy leveleket meg is lehet tölteni, de fokhagymásan főzeléknek is nagyon finom feltétnek fasírt és tükörtojás helyett sós túrógombócot vagy juhtúró gombócot is adhatunk.
A mángold főzelék ugyanúgy készül mint a spenót. Én
hagymán megpárolom, adok hozzá fokhagymát, kevés vizet teszek hozzá
összeturmixolom és teszek bele tejfelt, tejszínt, joghurtot vagy kókuszkrémet
attól függ mi van otthon. Zabtejszínnel is lehet gazdagítani.
Már kopogtatnak a babok de van még zöldborsó imitt – amott s ha nem a rizottóba kerül akkor főzeléknek, levesnek vagy egy hagymás, pirospaprikás alapon zöldborsó pörköltnek is elkészülhet.
Talán az uborkasaláta miatt jutott eszembe a csirkepörkölt,
mert néha gombhoz van a kabát.
Már van paradicsom így az is került a fazékba.
Olajon megfutattam a hagymát, sóztam, borsoztam, eztán került bele a fokhagyma
és a pirospaprika az apróra vágott paradicsom. Egy kicsit főztem a paradicsomot
majd beletettem a csirkecombokat és a csirke szárnyakat, elkevertem és
felöntöttem vízzel, hogy éppen ellepje. Puhára főztem.
Nokedli került mellé a tányérba. Feltettem a vizet
forrni, majd összeállítottam a tésztát, 1 tojáshoz lisztet kevertem, sóztam és
vizet adtam hozzá, annyit, hogy egy lágy már éppen nem folyós állagot érjünk
el, nem szabad kidolgozni nagyon, mert akkor kemény lesz. Szóval gyorsan összekeverjük,
és már lehet is szaggatni a lobogó vízbe. S persze az uborkasaláta, vékonyra
szelve, cukros ecetes salátalével, fokhagymásan a tetején pirospaprika és bors.
Gyakran veszek cukkinit, hamar elkészül, finom is
akár nyersen vagy pirítva. Gyors ebéd ha olajon megpirítjuk teszünk hozzá, ami
van a hűtőben , olajbogyó, zöldborsó, bab, hagyma…
Csak összerázzuk a forró olajon, hogy jól
megpiruljon. A rizstésztát beletesszük forró vízbe pár perc alatt megpuhul,
főzni sem kell.
Desszertnek meggy került a csokikrém mellé
karamellizálva, alulra pedig rumos kávéba mártott babapiskóta. A kakaót
összekevertem mascarponéval és barna cukorral jó habosra. A meggyhez pedig
karamellizáltam barna cukrot egy serpenyőben erre rászórtam a kimagozott
meggyet és egy kicsit összepároltam, hogy olyan jó szottyos legyen de nem túl
leveses. A tálba szépen sorban beletettem a babapiskótát rákanalaztam a krémet
és a tetejére tettem a meggyet. Mehet is a hűtőbe tálalásig.
Mascarpone helyett kókuszkrémmel is nagyon finom, s
lehet kis poharakba is tenni úgy még jobb, mert nehéz szépen kiszedni a tálból.
Kiállítások, koncertek, szabadtéri színházak, zöld
erdők és mezők, hegyek és völgyek kies folyópartok várnak minket kedvünktől,
időjárástól függően. A nyár pezseg, zsizseg mindenütt épp eleget kuckózunk a
hidegben, most menni kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése