2013/06/27

A lekvárfőzésről

Lekvárt főzünk. Egész évben. Az igazi szezon az a nyár amikor érik a gyümölcs és csábít a színe, az íze, a szaga, hogy bespejzoljunk belőlük a télbe is. Lekvárt főzünk. Szép kis üvegekben csempésszük a nyarat a polcunkra.




Nem kell félni a lekvár főzéstől. Nem kell eltenni semmiből sem 100 üveget. Nem kell éjjel-nappal a nagy fazék felett görnyedni a melegben. Mindenből néhány üveg az pont elég, én maximum egy nagy leveses fazékban főzök lekvárt. Hiszen ha több gyümölcsöt is elteszünk akkor összegyűlik a nyár végére néhány üveggel. 
2-3 kiló gyümölcsöt is érdemes már kis üvegekbe varázsolni.

Semmilyen tartósítószert nem teszek bele és cukrot sem használok csak akkor ha pl karamellt csinálok a lekvárhoz - a lila hagymához nagyon jól passzol - vagy nagyon savanykás az alapanyag pl a rebarbara.
Az én lekváromba csak a gyümölcs kerül esetleg valamilyen fűszer.




A titok a kis üveg és a precíz sterilizálás. A kis üveg azért fontos mert ha már kinyitottuk akkor nem áll el sokáig a hűtőben sem. 

A megtisztított, alaposan megmosott gyümölcsöt bedobom a fazékba és közepes lángon elkezdem forralni. Megvárom, hogy rotyogjon majd elzárom a gázt, picit hagyom hűlni majd újra felhevítem ezt még egyszer megismétlem, ha valamilyen fűszert használok, akkor azt a  harmadik forralásnál teszem bele. 

A második forralást lehet kicsit hosszabbra nyújtani és kisebbre venni a lángot ha túl leveses a gyümölcs. Egy kiskanállal kiveszünk rácseppentjük egy tányérra és kiderül, hogy jó -e már az állaga, ha igen jöhet a harmadik forralás mehet bele a fűszer, az ízesítés.

Közben a begyújtott forró 100-120 fokos sütőbe bepakolom az üres üvegeket. A tetőket pedig egy fazék vízben forralom fel. Kikészítek egy nagy dobozt és sok takarót esetleg újságpapírt.

Amikor kész a lekvár lekapcsoljuk a tűzhelyet, leöntjük a felforralt tetőről a forró vizet, kivesszük a forró üvegeket. Tiszta konyharuhával fogjunk meg mindent és vigyázzunk a bőrünkre mert most meleg a helyzet. Egy kanállal szépen beleadagoljuk a lekvárt az üvegbe, jól lezárjuk a tetővel, megfordítjuk - tetővel lefelé - és mehet a dunsztba 1 napra.



A dunszt: körbetekerhetjük mindegyik üveget újságpapírral és ezt betesszük a takaró alá a dobozba vagy csak meleg takarókkal körbeburkolunk minden üveget, körben és alul - felül. A lényeg, hogy tartsa a meleget és lassan hűljön ki az üveg.

Fel is kell címkézni ha többfélét teszünk el egyszerre akkor a dunszt előtt ragasszuk rá hogy mi van az üvegben máskülönben zsákbamacskát lehet játszani a felbontásnál.


eperlekvárok: levendulás, citromhéjas - mentás, rózsaborsos - étcsokis , bazsalikomos
A eperszezon már lefutott de ősszel még számíthatunk rá. Jönnek szépen sorban a gyümölcsök. Várjuk meg míg jól beérik és lemegy az ára. Az első gyümölcsöket inkább csak együk meg vagy süssük bele a süteménybe.
Jön a meggy, a málna, a, rebarbara, az egres, ribizli aztán szépen sorban a barackok, áfonya és így tovább. 

Keverhetjük is őket egymással, pl a barackot a meggyel, vagy egressel. 
Fűszerezhetjük is a sárgabarackhoz jól illik a levendula, a meggyhez a rozmaring vagy a mák esetleg megdobhatjuk egy kis rummal is, használhatunk étcsokit is. Szilvához jól megy a gyömbér is meg a hagyma nem csak a fahéj. Főzhetünk chilivel is lekvárt, anyukám a baracklekvárt csípősen főzi, jól megy a húsok mellé. Főzhetünk lekvárt paradicsomból is, hagymából.



Lekvárfőzésre fel, jó móka ez és nagyon jó érzés lesz télen egy kis málnalekvárt leemelni a polcról a palacsintához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...