2013/06/07

Piaci mustra - forró levesekkel az árvíz idején

Didergő kezünkbe fogjuk a kosarat szombaton. Melengető színekre és ízekre vágyakozva indulok el a piacra.



Forró levesekre vágyom, két kezem közé fogni a tálat és kanalazni a gőzölgő levest.

emi etele

Az olasz minestrone után elkészíthetjük a franciás változatot a pistout, ami zöldségleves provance-i pesztóval - a különbség csak annyi, hogy a francia változatban nincsen parmezán, csak olívaolaj, fokhagyma, fenyőmag és bazsalikom. A hagymát felvágjuk, felkockázzuk, beledobjuk a felkarikázott szárzellert, öntünk hozzá egy kevés vizet, s ekkor tesszük hozzá a felkockázott krumplit majd fehér vagy vörösbabot (konzerv vagy főtt) és valamilyen aprószemű tésztát. Amikor kész, keverjük hozzá a pistout. Nem kell bő lére engedni: tartalmas meleg leves, mégis nyárias íz.

pistous teszta jk

Persze lehet a levest is variálni, akár elhagyni a pistout, főzni egy jó sűrű zöldséges bablevest, húsevők tegyenek alá egy kis szalonnát.

Lencse is mehet a levesbe, olajon dinszteljünk meg meg vöröshagymát, dobjunk rá feldarabolt szárzellert, sárgarépát, lencsét (olyan fajtát, ami gyorsan megfő, ilyen például a vörös- vagy a feketelencse), jól forgasssuk át olajjal az egészet és öntsük fel alaplével vagy vízzel (utóbbi esetben sózzuk is meg kicsit), és főzzük meg.

Zöldborsó is van a piacon, s egy csirkeleves jó zöldborsósan szintén melengető étek lehet az asztalon. Zöldborsós csirkemellet is rotyogtathatunk a serpenyőben, adjunk hozzá krumplipürét a tányérra. Resztelt máj zöldborsósan főtt krumplival is kedvemre van ebben az időben – természetesen jó hagymásan. S ha már csirke, egy jó szaftos, gombás csirkeragu újkrumplival vagy rizzsel szintén jó választás.



Rakott padlizsán is kerülhet az asztalra húsosan, paradicsomosan, aki eheti, reszeljen sajtot a tetejére, a paradicsomszósz mellé friss paradicsomot is lehet karikázni közé.

polenta és gomba is jó párosítás lehet. Csiperkegombát szeleteljünk fel, egy kis olajon futtassuk meg, kakukkfűvel fűszerezzük, öntsük fel vízzel vagy levesalappal, majd szórjunk bele kukoricadarát. Sózzuk, ha szükséges és főzzük meg. Süthetünk hozzá néhány szelet paradicsomot is, tálaláskor tegyük a polenta tetejére.

Almás - répás salátát vagy édesköményes narancsos salátát is összedobhatunk egy könnyű vacsorára. Önmagában vagy egy szaftos sült hús mellé is kitűnő választás. Az édesköményt nagyon vékonyra kell felszelni hozzá és narancsfilé szeletekkel tálalni, kevés fehérborecet és méz keverékével meglocsolni. Az almát és répát lereszeljük nagylyukú reszelőn, tegyünk hozzá mazsolát, petrezselymet. Olívaolajos, mustáros, citromos öntettel locsoljuk, majd sózzuk is meg egy picit.

Van körte is a piacon. Pároljuk meg egy kevés mézet és csorgassunk a körtékre, urambocsá’ meglocsolhatjuk egy kis likőrrel vagy olvasztott csokoládéval is. Az almakompót is illik e borongós napokhoz.

Az idő ellenére beindult a nyári szezon a kulturális életben, koncertek fesztiválok országszerte.
Este pedig elolvashatjuk a didergő király meséjét egy forró tea mellett. Na meg persze mozizáshoz is ideális az idő.


Teljes cikk a Majomkenyéren is olvasható

S persze, hogy legyen zene is a tavaszi szél vizet áraszt a napfény ízéből:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...