2013/06/27

piaci mustra - kovászos uborka krumplival

Azt, hogy nyár vagy tavasz lesz-e a hétvégén, nem tudhatjuk. Egyben viszont biztosak lehetünk: kosaraink üresen várják, hogy szombaton mindenféle finomsággal pakoljuk tele őket.

zoldborso emi


Már bőven meggyszezon van, akár már a lekvárnak is nekiállhatunk de egy párolt marhaszelethez, sült csirkéhez vagy a húslevesből kiemelt marha vagy csirke mellé a meggyszósz mindig telitalálat.

Almás zellerkrémlevest is főzhetünk ebédre kis pirított dióval megszórva, sűrítsük főtt krumplival - nem kell feltétlenül tejszínt tenni bele.

Friss zöldségekből is főzhetünk krémlevest: kerülhet bele krumpli, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, betétként pedig főzzünk bele zöldborsót, amit nem pürésítünk a levessel.

Indul a babszezon sárgállanak mindenfelé a zsenge babhüvelyek. Levesnek hússal, hús nélkül, kaporral vagy nélküle, hidegben melegen, melegben pedig jól behűtve kevés citrommal meglocsolva frissítő fogás.

Fokhagymás paradicsommal pároltam múltkor meg a babot, juhtúrót morzsoltam rá, majd másnap a hűtőből elővéve egy kevés fehérborecettel öntöttem nyakon és csak úgy hidegen ettem - nagyon üdítő volt.

Rakott zöldbabot is süthetünk sütőben - darált hússal, hagymával, paradicsomszósszal.

zoldbab emi

Zöldborsók is gurulnak még mindenfelé. Én kevés olajon póréhagymával megpároltam, dobtam mellé egy kis rukkolát is. Rizstésztával tálaltam, az öntet pedig szójaszósz - rizsecet keveréke volt. Rizsecet helyett lehet citromot és kevés fehérborecetet is használni. Ez is olyan fogás, amelyik hidegen és melegen is nagyon finom. Húsevők piríthatnak hozzá felkockázott húst is.

Zödborsófőzeléket is csinálhatunk - sok petrezselyemmel, ráadásul sűríthetjük rizsliszttel is.

S itt van gyerekkorom körete is, a rizi-bizi azaz zöldborsós rizs. Az elnevezést az olaszoktól vehettük át, mert ott úgy hívják, hogy risi e bisi. Emlékszem a vendéglőkben is mindenhol krumpli volt vagy rizi-bizi. Szerettem, szeretem. Meg lehet bolondítani egy kevés mentával tálalásnál.

S persze a finomfőzelék is ilyen régi kaja. Régen nem szerettem de most már nagyon szívesen eszem, főleg ha finom, édes répát sikerül venni a piacon.

sárgarépát sütőben is megsüthetjük kevés olajon, ha kicsiket veszünk, nem is kell összevágni, ha nagyobbak, akkor hosszában 2- 3 darabba vágjuk és mehet a sütőbe.

Napsütéses nyárban lehet 'kovászolni' uborkát vagy más zöldséget (karfiolt, káposztát). Kenyér helyett krumplival kell betenni a nagy üvegekbe és így gluténérzékenyek is ehetnek finom, ropogós 'kovászos' uborkát. A barátnőm esküszik a krumplira, szerinte ropogósabb is lesz tőle az uborka.

Hal is kerülhet az asztalra, például afrikai harcsát cukkinivel, paradicsommal, paprikával lecsósan elkészíthetjük, s akár rizzsel, akár  pirított krumplival adhatjuk az asztalra.

zoldseg gyumolcs allo

Nagy melegben jól jöhet egy jegeskávé, de ha hűvös lenne, igyuk forrón, kókusztejjel, egy kis kakaóval megbolondítva.

Mostanában nagy divat lett a pavlova, ami porcukor és tojásfehérje felvert habja, gyümölccsel, krémekkel lehet tálalni számtalan verziója létezik, nem is túl nehéz elkészíteni. Tojásfehérjét porcukorral és egy kis ecettel kemény habbá verünk, sütőpapírra tesszük 2 nagy korongot formázva vagy több kisebbet. Kb. 140-150 fokon 70-80 percig sütjük és bent hagyjuk még egy kicsit a forró sütőben. Tehetünk rá tejszínhabos gyümölcsöket vagy bármilyen krémet amit elkészítünk. A két nagy korong közé simítjuk a tölteléket vagy helyes tálkákban egy-egy kisebb korongra halmozzuk a krémet.  4 tojásfehérjéhez kb. 4 kicsit púpozott evőkanál cukor és egy kiskanál ecet kell.

Véget ért a színház szezon, de a mozik tárt karokkal, illetve ajtókkal várnak. Ha nem esik, lehet piknikezni, kirándulni. Beindult a nyár, sorjáznak a programok is - csak válogatni kell, megtalálni a kedvünkre valót.

A cikk megjelent a Majomkenyér- en

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...