2013/12/03

A krumplinak is van szíve s jó íze is

Sok neve van minálunk, kolompér, pityóka, úriasan burgonya, leginkább csak krumpliként emlegetjük, a franciák földi almának hívják.


Dél-Amerikából került hozzánk, ott már 5000 éve létezik itt Európában csak majd 500 éve ismerjük, először nem is a gumóját ettük, amibe jónéhányan bele is betegedtek, így egy időre száműzték szegény krumplit a konyhából, aztán csak jól jött az éhínség idején, majd megtámadta egy kór s éhínséget okozott a hiánya. Így s ilyen kalandos úton érkezett s maradt a konyhánkban a burgonya.
Tulajdonképpen három nagy csoportja van a krumplinak a főzési tulajdonságait tekintve: nem szétfővő és kétféle szétfővő (közepes és magas liszttartalommal).


Van  krumpli, amelyik salátának jó, másfélét pedig inkább sütni érdemes s vannak amelyekből finom krumplipürét csinálhatunk vagy burgonyás tésztát főzhetünk, süthetünk megint másféle jobb köretnek vagy ragukba . A keményítőtartalom az ami befolyásolja mire használhatjuk fel legjobban a krumplinkat.

Persze itt is igaz, hogy bármelyiket bármire használhatjuk, de érdemes a krumplikkal is kísérletezni, mert itt is lesznek különbségek, ízben, állagban csakúgy, mint a rizsnél.

Salátának, tepsis krumplinak vagy rakott krumplinak való nem szétfővő burgonya jó ilyen pl a kiflikrumpli ami nagyon finom hagymával salátának pl. a rántott hal mellé nekem az egyik legkedvesebb fogásom. Nem törik szét szépen karikázható, mutatós marad tálaláskor is.


Van, amit köretnek főzünk meg külön, vagy az étellel együtt készítjük el ezek sem annyira szétfővő fajták. Pörköltbe, levesbe vagy akár ezt levesnek megfőzve.



Aztán van, amiből jó krumplipürét készíteni, mert jó krémes az állaga magában is. Apró trükk, hogy a krumplipürét érdemes kézzel összetörni, összekeverni semmiképpen sem géppel mert akkor nagyon szappanos állagú lesz, nem puha, krémes és lágy. Én szoktam a krumplipürébe más zöldséget is keverni néha pl sárgarépát, zellert, céklát, pasztinákot, illik hozzá a torma is. Ugyanúgy megfőzöm és a krumplival együtt pürésítem a zöldséget. Látványnak sem utolsó mondjuk egy sárgarépás vagy céklás krumplipüré.


Jobban szeretem egyben megfőzni a krumplit, annyi vízben amennyi éppen ellepi, hogy ne menjen az íze a vízbe vagy ha már kockázva főzöm akkor a levét elhasználom levesnek. Burgonya felfújtat is süthetünk ha hozzákeverünk 1-2 tojást a fehérjét habnak felverve. Könnyű, szeletelhető, hidegen is ehető, uzsonnának is vihető.






A krumplit sütjük is nemcsak főzzük, tepsiben, olajban, fűszerrel, sóval. Nagyon finom lesz a krumpli ha félig megfőzzük, majd felvágva olajjal összeforgatva, tepsiben megsütjük, belül krémes, kívül ropogós lesz.
Persze ott a klasszikus sült krumpli is ha valaki szereti a bő olajban sültet.
Aztán keverhetjük más más zöldséggel, hússal.
Ha lusta vagyok akkor egyszerűen összeforgatom, hagymával, padlizsánnal, paradicsommal, cukkinivel a tetejére teszek egy kis húsos szalonnát és betolom a sütőbe, tálaláskor reszelt sajttal megszórom.



S ha ezek a krumplik nem lennének elegek akkor ott vannak a különleges lilák, kékek, vörösek, amelyeket még csak most fedezünk fel, nem is túl olcsók de néha néha érdemes kipróbálni valamilyen különleges alkalomra.

Ugyan semmi köze a krumplihoz de édeskrumplinak hívják a batátát, aminek teljesen más az ízvilága de mégis olyan krumpliforma, krémesebb állagú zöldség inkább a sütőtökhöz van közelebb az ízvilága mint a krumplihoz de jól illik húsfélékhez is más zöldségek mellé, levesnek. Drágább mint a krumpli de érdemes néha 2-3 gumót betenni a kosárba ha úgy alakul. Én nemrégiben sárgarépával sütöttem össze.






A csicsóka sem krumpliféle de használhatjuk krumpli helyett bátran, kicsit édeskésebb diósabb íze van. Nyersen, sütve, főzve is jó. Külön jó hír a cukorbetegeknek, hogy bátran fogyaszthatják, mert nem dobja meg a vércukorszintet. Most van az igazi szezonja és kitart tavaszig. Nagyon szeretem póréhagymával összesütve.

Krumplik, krumplifélék, nem krumplik. Jó étkek ezek, hússal. hús nélkül, levesnek, köretnek, főételnek, salátának. Ezernyi dolog készülhet belőle felsorolni is nehéz a dödöllétől kezdve a tócsnin át a szilvás gombócig hosszú, kacskaringós az út meg lehet lenni nélküle de minek.

Nem hámozni szoktam a krumpli hanem ledörzsölöm a héját (erre a legjobb a fém mosogató, így rusztikusabb is a felület és nem megy pocsékba szinte semmi.

Így ez a krumplival, a gyerkőkkel meg csináljunk krumplinyomdát egy téli estén a rosszabb krumplikból és akkor az sem megy pocsékba.
Hovatovább vodkát is készítenek, készítettek krumpliból ugyan nem ez az elsődleges alapanyag amiből készül de ez is egy lehetőség.

És végezetül itt egy krumpli dal, írnom kell a hagymákról is úgy érzem mert nagy kedvencem volt a hagymácska című orosz rajzfilm annak idején.

Na de dalra fel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...