Újra előkerül az esőkabát, melegebb ruha, kicsit didergősebb a hét, lehet esőkabát is kell, miközben ballagunk a piacra kis kosarunkat lóbálva.
Székelykáposzta csülökkel ebben a borongós időben
pont jó választás lehet, annak, aki szereti. Persze csülök helyett kerülhet
bele más hús is. Köménnyel, pirospaprikával, mehet bele egy paradicsom, ha
savanyúbb a káposzta érdemes átmosni, kinyomkodni s így rátenni a hagymán
átpirított húsra.
Főzelék. Főzeléket legalább egyszer főzök egy héten,
szeretem. A főzelék jó, máshol a világon nem is igen ismerik. Nagyanyáink még
rántással készítették, anyáink már habarták is. Én sokszor pürésítek a
főzelékből egy keveset és azzal sűrítem. Mindegyik változat más ízű lesz, liszt
helyett keményítőt is lehet használni. Tejfel helyett kókusztejet akár.
Van már tök a piacon, kapor is. A tökfőzelék nekem
mindig jó kapros s a tetejére szinte mindig tükörtojást sütök. Egy kevés
hagymát megdinsztelek, rádobom a gyalult tököt megsózom megpárolom, sűrítem ha
kell, teszek hozzá tejfelt és kaprot a végén. Jó sok kaprot.
Tökfőzeléket általában gyalult tökből főzünk, de
éppolyan jó lehet felkockázni egy tököt és úgy elkészíteni, kapor helyett
petrezselyemmel, illik hozzá a bazsalikom, tárkony snidling is. Cukkinit is
keverhetünk hozzá.
Főzhetjük jó fokhagymásan, citromosan de paradicsomos tökfőzelék is rotyoghat a lábosban. Tejfel helyett mehet bele kefir vagy joghurt. Érdemes kísérletezni, mert a kapros tökfőzeléken túl is van élet bár nekem az a kedvencem.
Főzhetjük jó fokhagymásan, citromosan de paradicsomos tökfőzelék is rotyoghat a lábosban. Tejfel helyett mehet bele kefir vagy joghurt. Érdemes kísérletezni, mert a kapros tökfőzeléken túl is van élet bár nekem az a kedvencem.
Szép karalábék is zöldellnek, már abból is lehet
főzeléket csinálni, sárgarépával főztem meg a minap. Kevés olajon megpárolt
hagymára dobtam rá a felkockázott sárgarépát először, kevertem rajta néhányat
mielőtt hozzátettem a karalábét. Kicsit roppanósra hagyom a zöldségeket, sokkal
finomabb mintha szétfőznénk. Sok petrezselyemmel készült ehhez tejfel helyett
illik a tejszín is.
Szeretem a babérlevél illatát, ízét, a krumplihoz
különösen jól illik. Legyen az leves vagy főzelék. A főzelékbe lehet tenni még
más fűszereket, kis borsot, majoránnát, lehet pirospaprikával is
fűszerezni. A krumplifőzeléket mindig
saját magával sűrítem, kiveszek egy keveset egy villával pürésítem és ezt
keverem hozzá. Sűrű tejfellel elkeverve és pirított csípős kolbászkarikákkal a
tetején tálalva egészen kiváló étek az asztalra.
Lassan itt a saláta szezon is, egyre többféle
salátát látni a piacon a fejes saláta mellett van jégsaláta, római saláta,
lollo rosso annak, aki szereti a kesernyésebb ízvilágot. Én tölgylevelű salátát
vettem a múltkor, finom íze van akár egy kis ecetes – olajos öntettel
valamilyen főétel mellé vagy más zöldségekkel keverve, sajttal, főtt tojással
egy könnyű vacsorának önálló fogásként is az asztalra tehetjük.
Friss gombából pedig hagymás gombasalátát
keverhetünk, balzsamecettel, olívaolajjal. A gombákat és a hagymákat jó
vékonyra kell felszelni és összekeverni az olajjal és ecettel, ehetünk bele egy
kis új fokhagymát is, abból nagy baj nem lehet. Köretként is megállja a helyét.
Lehet egy kis majonézt is hozzáadni vagy mustárt.
Érdemes az olajat és az ecetet jól összekeverni
habverővel, villával,akár egy kis üvegben jól összerázni, nagyon guszta állaga
lesz, s ekkor hozzáadhatjuk a fűszereket is, a mustárt, paradicsomszószt
bármit, amit a salátához szánunk.
Rossz idő esetén bekuckózhatunk a kanapéra egy jó
könyvvel, vagy egy jó filmmel, pop corn helyett pedig vágjunk fel zöldségeket
(sárgarépa, zellerszár, karalábé, uborka, cukkini…) csíkokra, csináljunk hozzá
néhány mártogatóst pl fokhagymás joghurtot, halkrémet, sajtkrémet.. s már el is
indíthatjuk a filmet.
A true detective egy igen jól sikerült sorozat, régen láttam már ilyen ütős jól megkomponált krimi minisorozatot és ráadásul még a zenéje is elég rendben van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése