Szikrázó napsütés, napszemüveg, kis kosár a kezünkbe,
irány a piac. Szép időben különösen nagy élmény a zsizsegős, egyre színesebb,
édes eperillatot árasztó környezet.
A múltkori maradékból vasárnapi
reggelit sütöttem végül. Megfőztem a krumplit héjában, meghámoztam, összetörtem
összekevertem 1 tojással, kevés cirokliszttel (bármilyen más lisztet is lehet
használni, búza, tönköly, rizs, hajdina, köles…), tettem bele sok petrezselymet,
egy kis maradék összevágott ruccolát, kis kókuszolajat (mehet bele helyette
vaj, napraforgó, olívaolaj…) összekevertem és kis hasábformákba belesimítottam.
Miután maradt az üveg alján egy kis fokhagymás bazsalikomos paradicsomszósz, az
egyik adagba ezt is belekevertem. A tetejére sajt került betoltam a sütőbe és
közepes lángon megsütöttem. Amíg megsült, uborkasalátát kevertem hozzá.
A salátát kétféle uborkából csináltam,
mert szeretem nyersen a kovászolni való uborkát nem csak a kígyót. Karikára
vágtam az uborkákat, egy vékony szál új fokhagymát és egy újhagymát, fehérboros
balzsamecettel locsoltam meg.
Persze mehet bele vékony karikára vágott erős paprika, kapor vagy petrezselyem, ami épp van a hűtőben, kamrában, még egy kis joghurttal is meg lehet locsolni. Sőt a kaprot elkeverhetjük a joghurttal és azzal önthetjük nyakon a salátánkat ez akár egy szelet grillezett hús mellé is jó választás lehet, de a krumplis lepényhez is jól illik.
Spárga
van még zöld is fehér is. Annyira szeretem, hogy minden héten veszek egy kis
csomaggal amíg tart, nincs már sok ideje hátra. Sütve jobban szeretem, mint
főzve. S ha már minden héten veszek igyekszem változatossá tenni a belőle
elkészített fogást. A spárgát sosem kell túlbonyolítani, hiszen önmagában is
csodás. Jól illik hozzá a citrom, akár a párolt spárgát, ha csak meglocsoljuk
egy kis citrommal, olívaolajjal máris egy remek salátát tettünk az asztalra. Most
citromos – mentás kókusztejes mártásban sült spárga került az asztalra a sült csirkecomb
mellé. A
csirkecombot megsóztam, nagyon forró serpenyőben átpirítottam majd egy kevés
húslevessel nyakon öntve puhára sütöttem lefedve a sütőben. A végén kicsit
hagytam pirulni újra.
A
feldarabolt, végeitől megszabadított zöld spárgát kevés kókuszolajon
megfuttattam, megsóztam, csavartam rá egy fél citrom levét, kicsit hagytam
párolódni majd öntöttem rá a kókusztejből annyit, hogy jó mártásos legyen a
leve. Tálaláskor friss mentát kevertem hozzá.
A
spárga végeket szokás szerint feldaraboltam kis karikákra és feltettem
alaplének hideg vízbe, amit csak megsóztam. Ez be lehet tenni a fagyasztóba egy
levesalapnak később éppen jó lesz. Lehet a kókusztejes spárgához is adni egy
keveset belőle, ha sűrűnek tűnne a szósz.
Tökök
is vannak már, helyes kis zsenge darabok, tölteni éppen jóformák. Széles
karikákra vágtam a tököt a belsejét kivájtam, úgy, hogy az alján maradjon egy
rétegnyi tök ebbe töltöttem a töltelékeket. Ebben az a jó, hogy többféle
tölteléket is használhatunk.
Kettőbe
tepertős túró került, amit egy tepertővel töltött krumpli gombóc ihletett. A
tepertőt összedaráltam egy kevés hagymával és összekevertem sima tehéntúróval,
kb fele fele arányban, s ezt töltöttem bele a tökökbe. Készült klasszikus
kapros változat is, ezt sóztam és ehhez is adtam egy nagyon kevés hagymát. A
harmadik pedig kapribogyós, olajbogyós lett.
Persze
mehet bele a klasszikus húsos keverék, paradicsomos vagy tejszínes változatban,
akár ehhez is illik a sok kapor, a paradicsomoshoz meg a bazsalikom.
Készíthetünk egy jó fűszeres vörös lencse krémet is bele, de mustáros gombával
is megtölthetjük tetszés szerint tejszínnel vagy a nélkül. S jönnek sorban a
gondolatok, mi minden kerülhet a tök üregébe, rizs, kuszkusz, hajdina, hal.
Bátran csak bátran.
Egyik
nap nem volt időm főzni, így megint előkerült egy gyors tészta. Egy halkonzerv,
jelen esetben lazac, egy kevés aszalt paradicsom és érett juhsajt forgácsok a
tetejére. Csak a tésztát kell kifőzni, s már kész is. Érdemes néhány ilyen
dolgot tartani a kamrában vészhelyzet esetére. A halhoz mindenféle mást is
tehetünk, olívabogyót, kaprit, vagy kaprot és tejfelt és így tovább...
S
igen, vacsorára ha nincs kedvem molyolni a konyhában, akkor jön a mustáros- tejfölös kenyér, a kenyérszeletet
csak picit megpirítom és vékonyan megkenem mustárral és tejföllel. Maximum
sózom, más nem is kell. Gyerekkoromat idézi.
S
ott piroslanak már mindenhol a csodás piros eperszemek. Eleinte nem is sütök
belőle semmit, csak magában élvezem az ízét. Belekerül
a reggeli müzlimbe vagy desszertnek egy gyors csokikrémre, összekeverve aszalt
gyümölccsel, dióval.
Nagyon
finom az eper balzsamecettel, a feldarabolt epret összekevertem mazsolával,
dióval egy kevés barna cukorral és locsoltam rá egy kis fügés balzsamecetet.
Más ízt is lehet használni lényeg, hogy édeskésebb ízű legyen az ecet és jó
sűrű.
Kókuszkrémből
szoktam csokis desszertet csinálni, ha épp nagyon vágyom az édességre és nincsen.
Kakaóporral és barna cukorral (néha mézzel) kikeverem a kókuszkrémet (lehet
használni mascarponét is) olyan édesre sűrűre, amihez éppen kedvem van, erre
tettem rá az eperdarabokat és egy kis mentát majd egy kevés balzsamecetet. Aki
akarja, tekerhet rá egy kis rózsaborsot is mert illik hozzá az is.
A
menta – eper - görög joghurt jó hármas csak egy kis müzlit tettem alá,
uzsonnára éppen jó.
Szikrázóan süt a nap,
kifeküdni egy zöld rétre és csak úgy lenni csodás dolog így nyár elején, közben
lehet piknikezni a kispajtásokkal. Este valami kellemes teraszon ücsörögni vagy
elmenni valami szabadtéri koncertre akár. Egyre több idő a szabadban, a
napsütésben és máris szebb az élet.
Itt meg az I'm Shakin, Jack White szerint:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése