Mint minden héten, most is útra kelünk, a piacon szert teszünk
gyümölcsre, zöldségre, egyéb finomságokra, hogy a héten is kerüljön az
asztalra jóféle reggeli, ebéd netán vacsora.
Nekem most a cukkini került a fő helyre, olcsó is és
nagyon sokféle ételt – akár édességet is – lehet belőle készíteni.
Arról nem is beszélve, hogy a cukkininek magas a víztartalma, s ez
nyáron különösen fontos, hiszen ilyenkor sokkal több folyadékot
vesztünk. Mindig szép, egészséges külsejű, kemény darabokat válasszunk.
A zsenge cukkiniből kitűnő saláta készülhet nyersen, s ha
krumplihámozóval hosszában szép csíkokra szeljük, szépen elrendezzük,
akkor még a szemünk is gyönyörködhet a látványban.
Tartalmasabb saláta lehet, ha egyéb zöldségeket (paradicsom, paprika,
hagyma, sok petrezselyem) és quinoát is keverünk hozzá, megöntözzük
kevés olajjal, magában egy nagy tányérral vagy köretként egy szelet
húshoz, halhoz, fasírthoz is ehetjük. Egyszerűen karikákra vágva
megsüthetjük serpenyőben köretnek.
Levesnek, akár krémlevesnek hidegen, vagy egy jó zöldséglevesnek is
elkészíthetjük, de vöröslencsével kicsit fűszeresebben is nagyon finom.
Süthetünk belőle lepényt is lereszelve, kicsit kinyomkodva a levét,
kevés liszttel (gluténmentes liszt rizsliszttel keverve) 1 tojással,
olajjal (aki eheti vajjal akár) kevés sóval. Ezt belesimíthatjuk egy
kerek tortaforma aljába, tehetünk rá hagymát, gombát és megsüthetjük a
sütőben. Kis lapos fasírtgolyókat is formázhatunk belőle és serpenyőben
is kisüthetjük.
Reszelt burgonyával is lehet kombinálni fokhagymásan, mint a tócsnit
(laza kicsit folyós legyen a tésztája), palacsintasütőben kisütjük,
magában vagy feltéttel. Azután még készülhet rakott cukkini, töltött
cukkini, s ez már itt a Gombóc Artúrféle felsorolás. A semleges zöldség
ettől sokoldalú, hiszen édességet is gyakran készítenek belőle, fahéjjal
fűszerezve, vagy csokoládéval, bármilyen bizarrul hangzik nagyon
finomak. Ki kell nyomkodni jól a lereszelt cukkinit, ízesíteni csokival,
magokkal (apróra törjük), fahéjjal, almával vagy más gyümölccsel,
tehetünk bele több mákot vagy diót, s amennyi lisztet felvesz
(kombinálhatjuk itt is a gluténmentest a rizsliszttel) olajat (esetleg
vajat) teszünk bele, 170-180, fokon megsütjük a sütőben.
Az előbb szó volt a tócsniról, amit ismerhetünk lepcsánka néven
is. A klasszikus verzió reszelt krumpliból, tojásból, kevés lisztből,
sóból és fokhagymából áll. Készíthetünk rá fokhagymás szószt, gombát, de
akár pörköltöt is tálalhatunk rá, és ha még egy káposztasalátát is
adunk mellé, akkor Lengyelországban népszerű ételt tettünk az asztalra,
ők placeknak hívják. A lepcsánka tésztáját is kedvünk szerint
kombinálhatjuk. Itt is az a lényeg: annyira legyen folyós, hogy szépen
kiterüljön a serpenyőben (így szépen átsül), egy merőkanállal adagoljuk a
tésztát.
Tölteni való paprika is van a piacon, meg friss
paradicsom, itt az ideje a töltött paprikának is. Ha nem eszünk húst,
akkor készítsünk egy húsnélküli rizses tölteléket tofuval vagy gombával.
Sok gyümölcs van még az árusoknál desszertnek, gyümölcssalátának. Például egy fél sárgadinnyébe
tehetünk mindenféle apró vagy kicsire vágott gyümölcsöt. Kevés
kókuszkrémmel is összeturmixolhatjuk a gyümölcsöt és ekkor a krémet
tesszük a dinnyébe, jól behűtve.
A gyümölcshöz jól illik a fagyi, de egy jégkrémmel – vagy ha van a
környéken gluténmentes fagyi akkor azzal – bátran jutalmazzuk meg
magunkat a jól végzett bevásárlás örömére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése