2012/08/17

piaci mustra - harcsa, rukkola, rizspuding


A karfioltól eljutunk a harcsáig ezen a héten. Készüljünk rá most is a szombati piacra. Csavarogjunk térben és fejben, étellel, itallal, recepttel.




Szép karfiolok kerekednek a standokon, finom levest főzhetünk belőlük, de köretnek is ehetjük megpárolva, de egy kis olajjal, sóval, fehér borssal karfiolpürét is készíthetünk, hogy színesítsük a krumpli-tészta-rizs hármasát.

S ha már leves: egy paradicsomos vöröslencse leves korianderrel igen hamar elkészül. Kevés hagymán, fokhagymán paradicsomot párolunk, öntünk hozzá vizet (ha van zöldség vagy hús alaplevünk akkor azzal) beletesszük a vöröslencsét, s kb. 20 perc alat megfőzzük, a végén beledobjuk az apróra vágott koriander levelet. Egy szelet pirítóssal komplett ebéd is lehet.
A japánok kedvelt levese a ramen, ami ízes, fűszeres  soba tésztával (hajdinalisztből készül, keleti boltokban lehet kapni kb. 500 ft-tól), gyömbérrel, szójaszósszal és sok zöldséggel készülő, laktató étel. Zöldséggel (újhagyma, spenót), esetleg shitake gombát (ezt szárítva árulják és be kell áztatni, az áztatólevet hozzáöntjük a leveshez). Tehetünk hozzá valamilyen húst is, ezeket megfőzzük, reszelünk bele gyömbért a végén teszünk hozzá szójaszószt. Külön kifőzzük a tésztát és összekeverjük a kész levessel.

Patiszont is készíthetünk hasonlóan mint a tökfőzeléket: vékony csíkokra vágva kaprosan vagy hagymás alapon fokhagymával, de szép szeletekre vágva is kisüthetjük, sőt szabad tűzön grillezhetjük is.

Sok helyen látni friss rukkolát, nagyon jó alap egy esti salátához, paradicsommal, nagyon vékony csíkokra szelt nyers céklával, avokádóval. Párolhatunk hozzá egy kis rákot – ha épp megengedhetjük magunknak , de főzhetünk tojást is hozzá, ekkor kevés olívaolajjal, balzsamecettel locsoljuk meg a végén. Ha ehetünk, morzsoljunk rá mozzarellát.

 

A halasnál nézelődve, ha a “horogra akad” egy szép harcsa akkor lecsósan, paprikásan kiadós egytál ételt tehetünk az asztalra.

Desszertnek rizspudingot ajánlanék a szezonális gyümölcsökből. Kerekszemű rizsből (elvileg minden rizsre rá van írva mennyi folyadékot vesz fel) a legjobb. Tegyünk bele mazsolát, szilvát, almát, barackot. Főzzük szójatejjel, rizstejjel, tehetünk bele kevés almalevet is, ízlés szerint cukrot. A végén egy szép formába áttöltve fejezzük be a sütőben.

Szeder is van még, rizsliszttel, tojással, kevés olajjal, valamilyen tejjel, (klasszikus vagy éppen rizstejjel), kevész szódával kis kerek palacsintákat süthetünk reggelire.

Hatalmas görögdinnyéket is vegyünk mielőtt még megérkezne Lőrinc és kásás lesz. Már van szőlő is, én irsait vettem a múltkor, nagyon finom édes volt, hangolódjunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...