A karfioltól eljutunk a harcsáig ezen a héten. Készüljünk rá most is a
szombati piacra. Csavarogjunk térben és fejben, étellel, itallal,
recepttel.
Szép karfiolok kerekednek a standokon, finom levest
főzhetünk belőlük, de köretnek is ehetjük megpárolva, de egy kis
olajjal, sóval, fehér borssal karfiolpürét is készíthetünk, hogy
színesítsük a krumpli-tészta-rizs hármasát.
S ha már leves: egy paradicsomos vöröslencse leves
korianderrel igen hamar elkészül. Kevés hagymán, fokhagymán paradicsomot
párolunk, öntünk hozzá vizet (ha van zöldség vagy hús alaplevünk akkor
azzal) beletesszük a vöröslencsét, s kb. 20 perc alat megfőzzük, a végén
beledobjuk az apróra vágott koriander levelet. Egy szelet pirítóssal
komplett ebéd is lehet.
A japánok kedvelt levese a ramen, ami ízes, fűszeres soba
tésztával (hajdinalisztből készül, keleti boltokban lehet kapni kb. 500
ft-tól), gyömbérrel, szójaszósszal és sok zöldséggel készülő, laktató
étel. Zöldséggel (újhagyma, spenót), esetleg shitake gombát (ezt
szárítva árulják és be kell áztatni, az áztatólevet hozzáöntjük a
leveshez). Tehetünk hozzá valamilyen húst is, ezeket megfőzzük,
reszelünk bele gyömbért a végén teszünk hozzá szójaszószt. Külön
kifőzzük a tésztát és összekeverjük a kész levessel.
Patiszont is készíthetünk hasonlóan mint a
tökfőzeléket: vékony csíkokra vágva kaprosan vagy hagymás alapon
fokhagymával, de szép szeletekre vágva is kisüthetjük, sőt szabad tűzön
grillezhetjük is.
Sok helyen látni friss rukkolát, nagyon jó alap egy
esti salátához, paradicsommal, nagyon vékony csíkokra szelt nyers
céklával, avokádóval. Párolhatunk hozzá egy kis rákot – ha épp
megengedhetjük magunknak , de főzhetünk tojást is hozzá, ekkor kevés
olívaolajjal, balzsamecettel locsoljuk meg a végén. Ha ehetünk,
morzsoljunk rá mozzarellát.
A halasnál nézelődve, ha a “horogra akad” egy szép harcsa akkor lecsósan, paprikásan kiadós egytál ételt tehetünk az asztalra.
Desszertnek rizspudingot ajánlanék a szezonális
gyümölcsökből. Kerekszemű rizsből (elvileg minden rizsre rá van írva
mennyi folyadékot vesz fel) a legjobb. Tegyünk bele mazsolát, szilvát,
almát, barackot. Főzzük szójatejjel, rizstejjel, tehetünk bele kevés
almalevet is, ízlés szerint cukrot. A végén egy szép formába áttöltve
fejezzük be a sütőben.
Szeder is van még, rizsliszttel, tojással, kevés
olajjal, valamilyen tejjel, (klasszikus vagy éppen rizstejjel), kevész
szódával kis kerek palacsintákat süthetünk reggelire.
Hatalmas görögdinnyéket is vegyünk mielőtt még megérkezne Lőrinc és
kásás lesz. Már van szőlő is, én irsait vettem a múltkor, nagyon finom
édes volt, hangolódjunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése