2012/08/02

piaci mustra gyümölccsel és puliszkával


A kosár újra menetre kész, s már alig várja, szépen kikerekedve a karunkon bevásárlás után hazavigyük benne a heti zsákmányt.

Ezen a sok gyümölcsé a főszerep. Gyönyörű őszibarackok sorjáztak mindenfelé. Még lapos barack – amit más néven japán barack – is volt elérhető áron. Egy hölgy  meg is állított, hogy melyik standon tettem rá szert. Nagyon finom , édes husú gyümölcs, érdemes kipróbálni.

Szedret már kilóra is mértek, magában vagy sűrű kókuszkrémmel (aki nem laktózérzékeny az mascarponéval is mixelheti) összeturmixolva nagyon egyszerű és finom csemege. S ha már a lila került előtérbe, beszéljünk a szilváról is, amiből jó lepény lehet vagy éppen szilvásgombóc, de megpárolhatjuk és hús mellé köretnek is nagyon finom. Csinálhatunk szószt is belőle kicsit csípősen, kevés ecettel, fokhagymával. Nagy ringlókat is vehetünk a napokban. Ezt félbe lehet vágni, a közepébe diót, mogyorót, mandulát tehetünk összetörve kevés mézzel keverve, aztán megsütjük a tepsiben, s a tetejére egy gombóc fagyit dobhatunk tálaláskor.

Almát is párolhatunk hús vagy hal mellé, kevés fűszerrel megszórva.

A sárgadinnye választást rábíztam az árusra, aki egy finom, illatos, kerek gyümölccsel knált meg. Csinálhatunk belőle levest, ekkor a gyümölcsöt valamilyen növényi tejjel (zab, rizs..), kevés citromlével összeturmixoljuk, főzni sem kell, a tetejére mehet egy kis menta. De akár kerek kanállal helyes kis gombócokat formálhatunk belőle, nagyon gusztán mutat egy tányéron más gyümölcsökkel. Ezt  is feldobhatjuk fagyival vagy mézzel pirított magokkal.

Azért nem csak gyümölcs van a piacon, fejteni való babot is kínáltak már. Hűvösebb napokon bablevesnek, babfőzeléknek, párolva, paradicsomosan, hagymásan, köretnek is remek. Készíthetünk puliszkát is, bár ez már egy fajsúlyosabb étek lesz.  A puliszka “pofonegyszerű” étel, csak kukoricadara, só és víz kell hozzá. Sok vizet vesz fel (10 deka puliszka 6 dl vizet is) és hamar kész van, bármilyen ragu mellé adhatjuk. Tovább cifrázthatjuk, ha a kész puliszkát belesimítjuk egy tepsibe és bedugjuk a sütőbe, s átsütjük, de feltekerhetjük piskótaszerűen (ilyenkor kicsit vékonyabbra nyújtjuk, hogy ne legyen vaskos a kész tekercs),  úgy, hogy teszünk rá (bele) valamit, például pirított szalonnát esetleg juhtúrót – ha ehetjük, de valamilyen krémet is akár. Szeletelhető és így, el tudjuk vinni uzsonnára, kirándulásra, laktató és finom. Édes változatban is készíthetjük, akkor lekvárral, gyümölcspéppel is ízesítjük.

Padlizsánkrémet –ha van mód grillezni – most érdemes csinálni. Egyben grillen jól megsütött padlizsán húsát fokhagymával, olajjal jól összekeverjük, sózzuk, mehet bele egy kis bors is. Sokan csinálják ezt úgy, hogy a gázrózsán sütik meg a padlizsánt (nem kell félni hogy megég a külseje, azt úgysem használjuk fel),  a belseje így is nagyon ízeletes lesz.

Vegyünk egy nagy csokor virágot is a vázába, kedves nénik szép frissen szedett virágkat szoktak árulni. Vásárlás után igyunk egy jegeskávét, 1 presszót 2 jégkockával összemixelünk (chopper, daráló, az éles kés az fontos) lehet édesíteni, én mentával kaptam de levendulával is érdemes kiptóbálni, finom édes, krémes. Hiszen megérdemlünk egy kis pihenést a vásárlás után 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...