A hagymát is hagymával – mondta valamikor Kabos Gyula a Hyppolitban, s
milyen igaza volt. A kis kerek mogyoróhagymától a sonkahagymákig színes a
paletta. Újhagyma, snidling, fokhagyma, póré, lila, salott, fehér – sok
forma, sok íz, sokféle felhasználás. Mindegyik íze más, mindegyik másra
jó: sütni, főzni, nyersen, levesbe, levesnek, köretnek, lekvárnak,
pörkölt alá, töltve, szósznak, salátába, salátának. Amennyire sokféle,
annyira sok mindenre használható is.
Főzhetünk például hagymalevest, jó sűrűre, kevés fehér borral,
szerecsendióval, fehér borssal. Hagymát, fokhagymát pároljunk meg kevés
olajon, egy részét pürésítsük, öntsük fel vízzel, vagy alaplével
(zöldség vagy hús). Én zöldségkeveréket használok, amit a párolt
hagymára szórok és erre öntöm a vizet. Lehet tejszínnel (növényi vagy
teljes) gazdagítani, többféle hagymát is használni hozzá, póréhagymából
például nagyon finom – a zöldebb végéből a végén karikázzunk bele egy
keveset a látvány kedvéért is.
Készíthetünk fokhagymából is krémlevest, ebbe is tegyünk azért egy
kisebb fej édesebb hagymát, pároljuk össze, dobjunk bele egy kisebb főtt
krumplit, ezután pürésítsük, adjunk hozzá vizet vagy zöldséglevest,
amjd forraljuk össze. Ezt is lehet még kevés tejszínnel feldobni, de ez
egyáltalán nem szükséges.
Nagyon szeretem a mézes- fokhagymás csirkét. Puha, de mégis ropogós
lesz a bőre és nagyon finom a szaft alatta. Cserépedényben sütöm
krumplival együtt, a csirkecombot, szárnyat bekenem langyos mézben
elkevert fokhagymapéppel és együtt megsütöm az egészet.
Lilahagymából nagyon finom lekvárt főzhetünk. Én kevés nádcukrot
karamellizálok alá, erre dobom a csíkokra vágott hagymát, teszek bele
kevés szilvalekvárt és balzsamecetet,sót. Addig főzöm, amíg jó krémes
nem lesz. Beletöltöm üvegekbe, hagyom kihűlni és beteszema hűtőbe. Soáig
jó, pirítóshoz, húshoz – vendégváró asztalon garantált siker lesz.
Zöldségekkel nagy gerezdekre vágva a tepsiben egybesütni is finom dolog
a hagyma, húsevők tegyenek rá kevés húsos szalonnát. Még itt a nyár ezt
a szabadban is elkövethetjük, nyárson vagy valami erre alkalmatos
tálcán.
A franciáktól már jól elterjedt már mindenfelé a quiche is. Egyszerű
tésztája van liszt (gluténmentes), vaj, (2:1 arányban) só, víz.
Laktózérzékenyek használjanak olajat. Gyúrjunk egy omlós, rugalmas
tésztát. Amíg elkészül a rávaló, addig rakjuk be a hűtőbe. (Ez azért
szükséges, mert a kezünk melegétől a tésztában lévő zsiradék is
megmelegszik, így könnyen odaég. Megtehetjük, hogy rögtön egy kerek
formában belenyomkodjuk és ezzel együtt tesszük a hűtőbe. Elkészítjük a
rávalót, hagymát pirítunk, esetleg szalonnával együtt, borsozzuk, sózzuk
(a szalonnát használók elhagyhatják), összekeverjük 2 tojással, kevés
tejszínnel (növényi vagy teljes) ráöntjük a tésztára. Aki eheti,
reszelhet rá sajtot, be a sütőbe kb. 170 fokon megsütjük.
Persze a hagymán túl is van élet, például padlizsán is van a piacon,
amit megsüthetünk héjában alaposan (szabadtéren a legjobb), és olajjal,
sóval, összekeverve kenhetjük a pirítósra, van aki majonézt is tesz
bele, borsozza, de ez utóbbiak nem szükségesek: a jó padlizsán önmagában
is nagyon finom. Sok olajat felvesz, vigyázni kell vele, karikára vágva
megsüthetjük serpenyőben köretnek, de tepsiben kockára vágva,
fokhagymával, apróra tört dióval is összesüthetjük, vagy joghurttal
(teljes vagy laktózmentes) hidegen salátának önmagában is remek fogás.
Persze ez is jó levesnek vagy levesbe a többi hozzávaló mellé.
A finom nyári almák illata is betölti már a levegőt, csináljunk bundás
almát, palacsintatésztába (rizsliszttel készíthetjük) belemártjuk az
almakarikákat és kisütjük, fahéjjal megszórva tálaljuk.
Főzzünk almalekvárt, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal vagy
gyömbérrel és chilivel. Érdemes az almákat a héjukkal együtt feltenni és
átpasszírozni mert a héj alatt van a legtöbb pektin és teljesen
elhagyhatjuk a cukrot, tartósítót. Jól sterilizáljuk az üveget, tegyük
dunsztba, ha kihűlt, mehet a kamrába.
Pihenésképp nézzük meg a Hagymácska című olasz - orosz rajzfilmet, ha a Hyppolitra nincs időnk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése