2013/08/09

Piaci mustra - édes paradicsomokkal, nyári almával, jégkásásával

Még hőség van, ez nem újdonság pihegünk a nagy melegben – ki jobban ki kevésbé. Kis kosarunkba is igyekszünk könnyedebb dolgokat pakolni, hiszen még cipelni is nehezebb ilyenkor,  de legalább a napsütés megédesíti a gyümölcsöket, paradicsomokat.


Könnyű gyors ételek vannak ilyenkor terítéken, hiszen ki akarna hosszú ideig a tűzhely mellett állni a gőzölgő fazék felett.

Gyors hűsítő fogások, amelyek nem is túl nehezek, hiszen ilyenkor könnyű ételekre vágyunk. Saláták jöhetnek minden mennyiségben: egy kevés olajjal, citrommal vagy valamilyen ecettel megöntözve, kemény tojással tálalva kicsit laktatóbb lesz.

Paradicsomos - kemény tojásos kencét csináltam a minap, pirítósra lehet kenni, de egy natúr hússzelethez is tálalhatjuk. 2 kemény tojást, paradicsomot (kanalazzuk ki belőle a levet és hámozzuk meg), sót, bazsalikomot, 1 pritaminpaprikát egyszerűen összeturmixoljuk. Más fűszerrel is készíthetjük, tehetünk bele egy kevés mustárt is akár.


A paradicsomot egyszerű meghámozni csak forró vízbe dobjuk és a tetején teszünk egy kereszt alakú bevágást és szépen lehúzzuk a héját.

Gyorsan elkészül a paradicsomszósz is, kevés dinsztelt hagymára rádobjuk az apróra vágott paradicsomokat, fűszerezzük - ez lehet fokhagyma, oregáno, bazsalikom, só, bors tetszés és ízlés szerint - és összerottyanjuk, először lefedve, hogy egy kevés levet eresszen. Nem csak tésztát ehetünk hozzá, de tepsiben sült vagy egyszerűen csak főtt krumplihoz is adhatjuk. Húsevőknek ehhez is mehet hús vagy hal.

Készíthetjük nagyobb adagban is és akkor beletehetünk néhány paprikát megtöltve, szokásos, húsos rizses keverékkel, vegák tehetik ezt például gombával is. Rizs helyett használhatunk hajdinát vagy quinoát, s aki eheti, egy kis sajtot vagy túrót is tehet a keverékbe.

Lassan eljön az idő befőzni a paradicsomokat is. Én – ha elég édes – a paradicsom semmit nem teszek bele, a nagynéném pedig mindig zelleres paradicsomlevet tesz el, ami nagyon finom és télen pedig jól jön egy leveshez vagy mártáshoz. 

Keményebb húsú paradicsomokat vastag szeletekre vághatjuk és miután mindkét oldalát megsütjük, felvert tojást ráöntve toljuk be a sütőbe és közepes lángon hamar kész is lesz, ez hidegen is jó étel, persze tehetünk bele ezt-azt (mondjuk hagymát, paprikát) kedvünk szerint. A fritatta mindig jól jön, ha nincs kedvünk vagy sok időnk főzőcskézni.




Se nem paradicsom, se nem paprika a pritamin, amit paradicsompaprika néven is emlegetnek, paradicsom formájú édes paprika ez, ami nagyon zamatos, nyersen, salátának de akár megtöltve és megsütve is nagyon finom.

Krumplileves jó savanykásan, esetleg kevés kaporral megbolondítva tartalmas ebédnek, utána egy kis gyümölcs és már jól is laktunk.

Jó ízű savanykás nyári almák is vannak, hideg almaleves a hűtőből igazi felüdülés lehet alkalmasint. Megpároljuk az almát, fűszerezzük édesítjük és egy kevés almát botmixerrel pürésítünk és már kész is, használhatunk hozzá joghurtot. Én mostanában a reggeli müzlihez keverem. Húsok mellé is párolhatunk fűszeres reszelt almát, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy mentával.

Reszelt almával süthetünk palacsintát is, úgy, hogy belekeverjük a palacsintatésztába, amit egy kicsit hígabbra keverünk - ez lehet rizs vagy köles, hajdinaliszt is, amit szoktunk sütni - tehetünk bele kevés fahéjat vagy más kedvünkre valót és már süthetjük is a kis tenyérnyi palacsintákat a serpenyőben. Persze ezt reggel vagy este tegyük, hogy elkerüljük a hőgutát, vagy kísérletképpen toljuk be a sütőbe és közepes lángon süssük meg egyben, de maradjon vékony a tészta.

Kockára vágott almát salátához is keverhetünk, locsoljuk meg citrom levével és akkor nem barnul meg.

Emlékszem amikor először találkoztam a jégkásával, ami tulajdonképpen hideg ízesített jégdara. Jégkását házilag is keverhetünk mindenféle gyümölcsökből és a fagyasztóból kivéve szépen belekaparjuk kis tálkákba és már ehetjük is.

Gyümölcsöt, vizet, kevés cukrot (xilit, juharszirup, agavé, méz) összeturmixolunk, tehetünk bele citrom vagy lime levét is esetleg a héját is belereszelhetjük, betesszük a fagyasztóba s már csak arra kell várni, hogy megfagyjon. Görögdinnyéhez nem kell vizet adni, mert az elég leveses viszont érdemes kimagozni. Víz helyett vagy vízzel keverve használhatunk kókusztejet, rizstejet, esetleg gyümölcslevet. Gyümölcs helyett készíthetünk például kávés kását is kókusz vagy valamilyen növényi tejjel (rizs, mandula, zab...). Ivójoghurtot is használhatunk, akkor kicsit krémesebb lesz.

Furán hangzik, de ilyenkor jó teát inni, ha nem is forrón, de melegen, könnyebb elviselni a kinti hőséget a ha a szervezetünk is melegebb belül.


A cikk megjelent a Majomkenyéren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...