Még hőség van, ez nem újdonság pihegünk a nagy melegben – ki
jobban ki kevésbé. Kis kosarunkba is igyekszünk könnyedebb dolgokat
pakolni, hiszen még cipelni is nehezebb ilyenkor, de legalább a
napsütés megédesíti a gyümölcsöket, paradicsomokat.
Könnyű gyors ételek vannak ilyenkor terítéken, hiszen ki akarna hosszú ideig a tűzhely mellett állni a gőzölgő fazék felett.
Gyors
hűsítő fogások, amelyek nem is túl nehezek, hiszen ilyenkor könnyű
ételekre vágyunk. Saláták jöhetnek minden mennyiségben: egy kevés
olajjal, citrommal vagy valamilyen ecettel megöntözve, kemény tojással
tálalva kicsit laktatóbb lesz.
Paradicsomos - kemény tojásos
kencét csináltam a minap, pirítósra lehet kenni, de egy natúr
hússzelethez is tálalhatjuk. 2 kemény tojást, paradicsomot (kanalazzuk
ki belőle a levet és hámozzuk meg), sót, bazsalikomot, 1
pritaminpaprikát egyszerűen összeturmixoljuk. Más fűszerrel is
készíthetjük, tehetünk bele egy kevés mustárt is akár.
A
paradicsomot egyszerű meghámozni csak forró vízbe dobjuk és a tetején
teszünk egy kereszt alakú bevágást és szépen lehúzzuk a héját.
Gyorsan
elkészül a paradicsomszósz is, kevés dinsztelt hagymára rádobjuk az
apróra vágott paradicsomokat, fűszerezzük - ez lehet fokhagyma, oregáno,
bazsalikom, só, bors tetszés és ízlés szerint - és összerottyanjuk,
először lefedve, hogy egy kevés levet eresszen. Nem csak tésztát ehetünk
hozzá, de tepsiben sült vagy egyszerűen csak főtt krumplihoz is
adhatjuk. Húsevőknek ehhez is mehet hús vagy hal.
Készíthetjük
nagyobb adagban is és akkor beletehetünk néhány paprikát megtöltve,
szokásos, húsos rizses keverékkel, vegák tehetik ezt például gombával
is. Rizs helyett használhatunk hajdinát vagy quinoát, s aki eheti, egy
kis sajtot vagy túrót is tehet a keverékbe.
Lassan eljön az idő
befőzni a paradicsomokat is. Én – ha elég édes – a paradicsom semmit nem
teszek bele, a nagynéném pedig mindig zelleres paradicsomlevet tesz el,
ami nagyon finom és télen pedig jól jön egy leveshez vagy mártáshoz.
Keményebb
húsú paradicsomokat vastag szeletekre vághatjuk és miután mindkét
oldalát megsütjük, felvert tojást ráöntve toljuk be a sütőbe és közepes
lángon hamar kész is lesz, ez hidegen is jó étel, persze tehetünk bele
ezt-azt (mondjuk hagymát, paprikát) kedvünk szerint. A fritatta mindig
jól jön, ha nincs kedvünk vagy sok időnk főzőcskézni.
Se
nem paradicsom, se nem paprika a pritamin, amit paradicsompaprika néven
is emlegetnek, paradicsom formájú édes paprika ez, ami nagyon zamatos,
nyersen, salátának de akár megtöltve és megsütve is nagyon finom.
Krumplileves
jó savanykásan, esetleg kevés kaporral megbolondítva tartalmas ebédnek,
utána egy kis gyümölcs és már jól is laktunk.
Jó ízű savanykás
nyári almák is vannak, hideg almaleves a hűtőből igazi felüdülés lehet
alkalmasint. Megpároljuk az almát, fűszerezzük édesítjük és egy kevés
almát botmixerrel pürésítünk és már kész is, használhatunk hozzá
joghurtot. Én mostanában a reggeli müzlihez keverem. Húsok mellé is
párolhatunk fűszeres reszelt almát, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy
mentával.
Reszelt almával süthetünk palacsintát is, úgy, hogy
belekeverjük a palacsintatésztába, amit egy kicsit hígabbra keverünk -
ez lehet rizs vagy köles, hajdinaliszt is, amit szoktunk sütni -
tehetünk bele kevés fahéjat vagy más kedvünkre valót és már süthetjük is
a kis tenyérnyi palacsintákat a serpenyőben. Persze ezt reggel vagy
este tegyük, hogy elkerüljük a hőgutát, vagy kísérletképpen toljuk be a
sütőbe és közepes lángon süssük meg egyben, de maradjon vékony a tészta.
Kockára vágott almát salátához is keverhetünk, locsoljuk meg citrom levével és akkor nem barnul meg.
Emlékszem
amikor először találkoztam a jégkásával, ami tulajdonképpen hideg
ízesített jégdara. Jégkását házilag is keverhetünk mindenféle
gyümölcsökből és a fagyasztóból kivéve szépen belekaparjuk kis tálkákba
és már ehetjük is.
Gyümölcsöt, vizet, kevés cukrot (xilit,
juharszirup, agavé, méz) összeturmixolunk, tehetünk bele citrom vagy
lime levét is esetleg a héját is belereszelhetjük, betesszük a
fagyasztóba s már csak arra kell várni, hogy megfagyjon. Görögdinnyéhez
nem kell vizet adni, mert az elég leveses viszont érdemes kimagozni. Víz
helyett vagy vízzel keverve használhatunk kókusztejet, rizstejet,
esetleg gyümölcslevet. Gyümölcs helyett készíthetünk például kávés kását
is kókusz vagy valamilyen növényi tejjel (rizs, mandula, zab...).
Ivójoghurtot is használhatunk, akkor kicsit krémesebb lesz.
Furán
hangzik, de ilyenkor jó teát inni, ha nem is forrón, de melegen,
könnyebb elviselni a kinti hőséget a ha a szervezetünk is melegebb
belül.
A cikk megjelent a Majomkenyéren.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése