2013/08/30

Piaci mustra - hússal, hús nélkül

Hűvösödnek a napok és korábban sötétedik de még itt melenget minket az indián nyár. A gyümölcsfák roskadoznak a sok gyümölcstől, amit bizony bepakolhatunk kis kosarunkba, tegyük is meg amíg lehet, s mélyhűtőben, üvegekben csempésszük az ízeket az eljövendő télbe.


Addig is örüljünk minden napsugárnak és még ha tehetjük adózzunk a szabadban főzés mámorának, hiszen a bogrács vagy a grillrács körüli együttlét s az ízek amik a tányérra kerülnek igazi nyári érzést ad még.

Egy jó birkapörkölt főtt krumplival rotyoghat a bográcsban. Olajon éppen hogy megfuttatjuk a hagymát és rögtön rádobjuk a húst, amikor a hús kifehéredett, akkor mehet rá a só és a fűszerpaprika, kb. 1,5 deci víz, összerottyantjuk és beledobunk egy hámozott, felkockázott paradicsomot, egy kevés erős paprikát és egy felkockázott édes paprikát. Még teszünk hozzá vizet ha szükséges, a krumplit külön is kifőzhetjük hozzá de ha nincs rá mód akkor főzzük bele a pörköltbe.



Persze készülhet, csirke vagy sertéspörkölt is akár, vegáknak meg gombapörkölt, ha nincs bogrács a fazékban is finom lesz az, jóféle kovászos uborkával vagy savanyúsággal, jó fokhagymás uborkasalátával.

Hétvégén megint fűszeres narancslében pácoltam csirkét. A narancslébe tettem fokhagymát, gyömbért, rozmaringot és törött borsot, lehet egy kevés mézet is keverni hozzá, nekem épp nem volt így anélkül csináltam. Minimum egy órára - de ideális a 2-3 óra - tegyük bele a csirkét, hogy ellepje. Serpenyőben süssük meg ropogósra, először magasabb lángon hogy picit megpiruljon aztán szépen komótosan puhára, locsolhatunk rá a pácból néha és akkor jó szaftos lesz én almagerezdeket és félbevágott újhagymát és karikára vágott cukkinit és padlizsánt tettem hozzá. A cukkinit és padlizsánt lehet külön serpenyőben is sütni ha nem fér el egyben. Mehet hozzá sült krumpli is, hogy tartalmasabb legyen.
Padlizsánt süthetünk a sütőben is, meg is tölthetjük jó paradicsomos, darált húsos töltelékkel. Most igazán ízes, zaftos, édes befőző paradicsomokat lehet kapni. Vegák használjanak rizst, gombát, hajdinát, quinoát kedvük szerint és töltsék meg azzal a kicsit kikapart padlizsánokat. Aki ehet sajtot, reszeljen rá de anélkül is finom laktató étel lesz.
Serpenyőben készítsük el a szószt, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, keverjünk hozzá roppanósra főtt rizst - hajdinát vagy quinoát. A hagymára dobhatjuk a darált húst vagy az apróra vágott gombát, padlizsánból kiszedett belsejét és erre tegyük a paradicsomot, fokhagymát és a többit, ne legyen túl leveses, hogy szépen be tudjuk tölteni. Majd mehet be a sütőbe és közepes lángon süssük meg.
Persze töltött paprikát is főzhetünk paradicsomos szószban vagy kaprosan gyalult tökben is.

Szilva is van, főzhetünk gombócot én múltkor búzadara helyett rizsdarát használtam a tésztához, aki gluténérzékeny, használja a rizsdarát bátran akár rizsliszttel keverve. Darált mákba vagy dióba is forgathatjuk pirított zsemlemorzsa helyett.

Őszibarack is van a pultokon lekvárnak, chutney.nak csípősen is el lehet tenni, hús mellé vagy pirítósra télen jó lesz elővenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...