2012/09/22

piaci mustra - két évszak határán

Sokan már üdvözlik az őszt, de én még mindig a nyárbúcsúztatás jegyében piacozom, és próbálom még a nyár ízeiből megpakolni a kosaramat.




Akadt még szagos sárgadinnye és finom barack, kukorica is. Paradicsomok is piroslanak, sárgállanak sőt még helyre tökök is várják, hogy konyhára találjanak. Összedobhatunk akár egy jó lecsót is.

Gyönyörű sötétpiros kápiapaprika is egészen olcsón fellelhető, olajjal meglocsolva,  megsütve, a tepsiben néhány gerezd fokhagymával fenséges ízeket adhat egy vacsora mellé. A megsütött paprikákat fedjük be egy neylonzacskóval, s amikor kellően megpuhultak, könnyedén lehúzhatjuk a héját. Akár egyben, akár trumixolva még forrón beletesszük egy üvegbe. Dunsztoljuk kicsit és mehet a hűtőbe (én ott tárolom mert nem használok tartósítót). Pirítóson nagyon finom, de aki eszik húst az süssön csevapot, micset (mindegyik nemzet máshogy hívja a különböző darált húsból hagymából, fűszerekből álló kerek vagy hosszúkás formára gyúrt sülteket).

Hűvösebb napokon jólesik egy meleg leves, legyen az zöldség, krémleves, vagy egy jó csirkeleves sok aprólékkal. S ha már az apróléknál tartunk: aki szereti a zúzapörköltet remek választás nokedlivel vagy akár krumplival.

Édeskömény is van már itt-ott. Megpárolhatjuk felszeletelve fóliában valamilyen hallal. Édesköményből salátát is készíthetünk, vékonyra szeljük és citrommal meglocsoljuk.
Lilaságok is sorjáznak már a piacon, hiszen finom szilvák és padlizsánok hevernek, gurulnak mindenfelé. A padlizsán nagy kedvencem. Összesüthetjük paradicsommal átérezve milyen is amikor a már őszi napokon, meleg nyári nap melengeti hátunkat.  Tepsiben kevés olajjal meglocsolva megsütve és hidegen joghurttal (lehet teljes tejből vagy laktózmentes is) összekeverve is finom.

Kéklenek az otelló szőlők, finom fehér muskotályos, édes szőlők mindenfelé. Salátába is bátran dobjunk pár gurulós szemet vagy dióval, sajttal összekeverve kevés balzsamesettel meglocsolva, ropogós csirkeszárnyak mellé adjuk vacsorára.

Rukkola is van még itt-ott, használjuk ki mielőtt már csak a kevésbé ízes, aromás dobozos változat vár minket a pultokon. Rukkolából nem csak salátát hanem krémet is csinálhatunk: kevés olajjal, dióval összeturmixolva. Vasárnap reggel egy tojásránotta mellé is tehetünk rukkolából, paradicsomból hagymából összekevert salátát.

Sóskából leves és főzelék is készülhet. Anyukám mindig főtt krumplit adott a sóska mellé, nagyon szeretem így együtt.

Még mindig van kukorica a piacon, nézzük hát meg a Jankovics Marcell féle János vitézt mert feledhetetlen élmény. Meleg idő esetén pedig csináljunk egy jó citromos limonádét és nézzük meg.  A tanú című filmet, s a vidámság is rögvest meglesz. Hallgassuk meg a kerek a szőlő levele című számot mondjuk a Fókateleptől, de a Barbaro is feldogozta, ha ahhoz lenne kedvünk inkább



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...