Újabb hét eltelt, tehát itt a remek alkalom, hogy kis kosarunkat ismét megtöltsük mindenféle finomsággal a piac kínálatából.
Almából például nagyon sokféle ételt lehet készíteni, nem csak
édességnek jó, hanem fűszeresen hús, hal mellé köretnek vagy salátába
kockázva is remek! Vagy főzzük meg almalevesnek laktózmentes joghurttal.
Jól illik egymáshoz az alma, cékla, sárgarépa. Ezeket egyforma vékonyra
szelve kevés citromlével megbolondítva ehetjük. Látványnak sem utolsó.
Tartalmasabb étek a krumplisaláta almával és majonézzel. Majonézt
csinálhatunk házilag is úgy, hogy a tojássárgájába nagyon – nagyon
lassan csorgatjuk bele az olajat miközben folyamatosan keverjük.
Összekeverjük a kihűlt főtt krumplival, almával, esteleg tehetünk egy
kis összetört diót hozzá, kevés sót.
Lencsesalátához is jól illik az alma citrommal megöntözve
hajszálvékonyra szelt lilahagymával, de sült csirkecomb mellé jó köret
lehet, s magában is tartalmas étel, ha valaki nem eszik húst. Arról már
ne is beszéljünk (vagy inkább mégis), hogy csirke vagy esetleg libacomb
mellé milyen jól illik az almás párolt káposzta!
Desszertnek süthetünk kölespudingot almával, rizstejjel. Egy nagy
tepsiben összekeverjük a kölespelyhet almával, kevés mézzel vagy
valamilyen cukorral, öntünk hozzá bőségesen rizstejet, hogy ellepje,
majd betoljuk a sütőbe és kb. 170 fokon megsütjük míg jól magába szívja a
köles a tejet. Tehetünk hozzá mazsolát diót, fahéjat.
Kölesből gombócot is lehet főzni, úgy hogy egy lábasban a kölest vízben
fahéjjal, mazsolával, kevéske sóval és mézzel vagy kevés cukorral
megfőzzük, gombócokat formálunk belőle. Kínálhatunk hozzá almaszószt.
Lekvárt úgy érdemes főzni almából, hogy rajta hagyjuk a héját, mert a
héja alatt van a legtöbb pektin, amely zselésítő anyag és javítja a
lekvár minőségét. Átpaszírozzuk , és már mehet is az üvegbe, a dunsztba.
Igény szerint lehet cukorral is, bár én anélkül főzöm, így is elég édes
lesz. Fűszerezhetjük fahéjjal vagy gyömbérrel, korianderrel, az almához
ugyanis sokféle fűszer illik.
Kínálja magát a szilva is mindenfelé. Szilvásgombócot rizslisztből is
készíthetünk: a kihűlt krumplihoz annyi lisztet kell tenni amennyit a
krumpli felvesz. Ez nagyobb mennyiség, mint a sima liszt (a rizsliszt
helyett gluténmentes lisztból is főzhetjük), keverjünk hozzá egy tojást,
egy csipet sót, s ha megfőtt, forgassuk bele darált dióba vagy mákba
zsemlemorzsa helyett.
Szoktam lilahagymalekvárt főzni, amibe mindig teszek egy kevés
szilvalekvárt is, ez nagyon finom húsok mellé vagy pirítóson.
Karamellizálok egy kevés nádcukrot arra ráöntöm a vékonyra vágott
lilahagymát picit sózom, a vége felé teszek hozzá balzsamecetet és
szilvalekvárt. Kis üvegekbe töltöm és már mehet is a dunsztba. Szép
üvegben címkével ajándéknak is kitűnő.
Már árulnak befőzni való szilvát és paradicsomot is a piacokon, hogy eltegyük a nyár ízeit az üvegekbe.
Ha dalos kedvünkbe vagyunk, meghallgathatjuk az Almát eszem című
slágert a 60-as évekből, de ha több időnk van akkor nézzük meg
Ádám almái című remek dán filmet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése