2012/09/07

piaci mustra a sokarcú almával


Újabb hét eltelt, tehát itt a remek alkalom, hogy kis kosarunkat ismét megtöltsük mindenféle finomsággal a piac kínálatából.




Almából például nagyon sokféle ételt lehet készíteni, nem csak édességnek jó, hanem fűszeresen hús, hal mellé köretnek vagy salátába kockázva is remek! Vagy főzzük meg almalevesnek laktózmentes joghurttal.

Jól illik egymáshoz az alma, cékla, sárgarépa. Ezeket egyforma vékonyra szelve kevés citromlével megbolondítva ehetjük. Látványnak sem utolsó.

Tartalmasabb étek a krumplisaláta almával és majonézzel. Majonézt csinálhatunk házilag is úgy, hogy a tojássárgájába nagyon – nagyon lassan csorgatjuk bele az olajat miközben folyamatosan keverjük. Összekeverjük a kihűlt főtt krumplival, almával, esteleg tehetünk egy kis összetört diót hozzá, kevés sót.

Lencsesalátához is jól illik az alma citrommal megöntözve hajszálvékonyra szelt lilahagymával, de sült csirkecomb mellé jó köret lehet, s magában is tartalmas étel, ha valaki nem eszik húst. Arról már ne is beszéljünk (vagy inkább mégis), hogy csirke vagy esetleg libacomb mellé milyen jól illik az almás párolt káposzta!

Desszertnek süthetünk kölespudingot almával, rizstejjel. Egy nagy tepsiben összekeverjük a kölespelyhet almával, kevés mézzel vagy valamilyen cukorral, öntünk hozzá bőségesen rizstejet, hogy ellepje, majd betoljuk a sütőbe és kb. 170 fokon megsütjük míg jól magába szívja a köles a tejet. Tehetünk hozzá mazsolát diót, fahéjat.


Kölesből gombócot is lehet főzni, úgy hogy egy lábasban a kölest vízben fahéjjal, mazsolával, kevéske sóval és mézzel vagy kevés cukorral megfőzzük, gombócokat formálunk belőle. Kínálhatunk hozzá almaszószt.

Lekvárt úgy érdemes főzni almából, hogy rajta hagyjuk a héját, mert a héja alatt van a legtöbb pektin, amely zselésítő anyag és javítja a lekvár minőségét. Átpaszírozzuk , és már mehet is az üvegbe, a dunsztba. Igény szerint lehet cukorral is, bár én anélkül főzöm, így is elég édes lesz. Fűszerezhetjük fahéjjal vagy gyömbérrel, korianderrel, az almához ugyanis sokféle fűszer illik.

Kínálja magát a szilva is mindenfelé. Szilvásgombócot rizslisztből is készíthetünk: a kihűlt krumplihoz annyi lisztet kell tenni amennyit a krumpli felvesz. Ez nagyobb mennyiség, mint a sima liszt (a rizsliszt helyett gluténmentes lisztból is főzhetjük), keverjünk hozzá egy tojást, egy csipet sót, s ha megfőtt, forgassuk bele darált dióba vagy mákba zsemlemorzsa helyett.

Szoktam lilahagymalekvárt főzni, amibe mindig teszek egy kevés szilvalekvárt is, ez nagyon finom húsok mellé vagy pirítóson. Karamellizálok egy kevés nádcukrot arra ráöntöm a vékonyra vágott lilahagymát picit sózom, a vége felé teszek hozzá balzsamecetet és szilvalekvárt. Kis üvegekbe töltöm és már mehet is a dunsztba. Szép üvegben címkével ajándéknak is kitűnő.

Már árulnak befőzni való szilvát és paradicsomot is a piacokon, hogy eltegyük a nyár ízeit az üvegekbe.

Ha dalos kedvünkbe vagyunk, meghallgathatjuk az Almát eszem című slágert a 60-as évekből, de ha több időnk van akkor  nézzük meg Ádám almái című remek dán filmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...