Hűvösödnek a reggelek, ,már más elindulni reggel a kosárral, mások már a
fények, az illatok. Más hangulat fogad minket a piacon is. Ahogy
beköszönt az ősz a természetben úgy a piacon is változik a színvilág.
Kevésbé harsányak a színek, inkább mélyebbek, visszafogottabbak.
Már vágyunk egy meleg levesre, amihez, sárgarépát, fehérrépát, zellert,
karalábét találunk a piacon. Én még a múlt héten zöldborsót kaptam nagy
meglepetésemre. Csirkeaprólékból finom sárgán gyöngyöző levest
főzhetünk, vegetáriánusok tegyenek bele több zöldséget, s kevés krumplit
hús helyett.
Májat is vehetünk, tekerjük be baconbe és csináljunk mellé hagymás
szilvaszószt. Édesebb hagymát kell szeletelni hozzá és az apróra vágott
szilvával megpárolni, egy kis vörösbort is zuttyinthatunk bele, kevés
balzsamecetet, csipet sót. A májat ne sózzuk, mert megkeményedik,
esetleg egy kevés borsot szórhatunk rá.
S ha már a húsoknál tartunk, tegyünk szert egy jó hentesre a
környékünkön, járjunk hozzá hűségesen, meglesz a jutalma, mint ahogy a
piacon is, ha visszajáró vevők vagyunk egy kofánál.
Szőlőből most nagy a kínálat: édesek, aromásak, nem csak magában de
salátába, pitébe is jó, s csinálhatunk belőle szószt, lekvárt is. Csak
fel kell tenni egy lábosban az összeaprított szőlőt, ha nem akarjuk
üvegekbe tölteni, akkor csak rotttyantsunk egyet rajta, hogy a leve
kicsit elfőjön, és máris mehet a palacsintába.
Süthetünk blinit vagy amerikai palacsintát is, ezek kerek, vastagabb
palacsinták, mint a mienk. Tegyünk bele hajdinalisztet és lisztet
(ez lehet gluténmentes, teljeskiőrlésű is), kevés olajat, tojást,
folyadékot (tej, rizstej), kis sütőport vagy szódabikarbónát. Kicsit
sűrűbb a tésztája mint a mi palacsintánknak, sepenyőben kisebb kerek
formákat süssünk belőle, s mehet rá a szőlőlekvár, vagy bármilyen más
szósz. Süthetjük sósan is, főtt burgonyát is keverhetünk a
tésztába, s ha nagyon orosz módra ennénk akkor kaviárt tegyünk rá, de ha
esetleg utóbbi nincs otthon, akkor sem kell kétségbeesni: bármilyen sós
feltéttel tálalhatjuk.
Cserna-Szabó András gasztrokrimije az Ede a levesben jó választás
lehet egy hűvösebb estén de Weöres Sándort is lapozgathatunk, hogy
visszarepüljünk a gyermekkorba, vagy hallgassuk a megzenésített
változatokat a kisebbekkel. S persze Petőfi klasszikusa a Szeptember
végén igazán aktuális most. Este egy jó tea vagy vörösbor mellett már
lámpafénynél bekuckózhatunk egy jó könyvvel a kezünkben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése