2012/09/28

piaci mustra őszi hangulatban


Hűvösödnek a reggelek, ,már más elindulni reggel a kosárral, mások már a fények, az illatok. Más hangulat fogad minket a piacon is. Ahogy beköszönt az ősz a természetben úgy a piacon is változik a színvilág. Kevésbé harsányak a színek, inkább mélyebbek, visszafogottabbak.



Már vágyunk egy meleg levesre, amihez, sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét találunk a piacon. Én még a múlt héten zöldborsót kaptam nagy meglepetésemre. Csirkeaprólékból finom sárgán gyöngyöző levest főzhetünk, vegetáriánusok tegyenek bele több zöldséget, s kevés krumplit hús helyett.

Májat is vehetünk, tekerjük be baconbe és csináljunk mellé hagymás szilvaszószt. Édesebb hagymát kell szeletelni hozzá és az apróra vágott szilvával megpárolni, egy kis vörösbort is zuttyinthatunk bele, kevés balzsamecetet, csipet sót. A májat ne sózzuk, mert megkeményedik, esetleg egy kevés borsot szórhatunk rá.

S ha már a húsoknál tartunk, tegyünk szert egy jó hentesre a környékünkön, járjunk hozzá hűségesen, meglesz a jutalma, mint ahogy a piacon is, ha visszajáró vevők vagyunk egy kofánál.
Szőlőből most nagy a kínálat: édesek, aromásak, nem csak magában de salátába, pitébe is jó, s csinálhatunk belőle szószt, lekvárt is. Csak fel kell tenni egy lábosban az összeaprított szőlőt, ha nem akarjuk üvegekbe tölteni, akkor csak rotttyantsunk egyet rajta, hogy a leve kicsit elfőjön, és máris mehet a palacsintába.

Süthetünk blinit vagy amerikai palacsintát is, ezek kerek, vastagabb palacsinták, mint a mienk.  Tegyünk bele hajdinalisztet és lisztet (ez lehet gluténmentes, teljeskiőrlésű is), kevés olajat, tojást, folyadékot (tej, rizstej), kis sütőport vagy szódabikarbónát. Kicsit sűrűbb a tésztája mint a mi palacsintánknak, sepenyőben kisebb kerek formákat süssünk belőle, s mehet rá a szőlőlekvár, vagy bármilyen más szósz. Süthetjük sósan is, főtt burgonyát  is keverhetünk a tésztába, s ha nagyon orosz módra ennénk akkor kaviárt tegyünk rá, de ha esetleg utóbbi nincs otthon, akkor sem kell kétségbeesni: bármilyen sós feltéttel tálalhatjuk.

Cserna-Szabó András gasztrokrimije az Ede a levesben jó választás lehet egy hűvösebb estén de Weöres Sándort is lapozgathatunk, hogy visszarepüljünk a gyermekkorba, vagy hallgassuk a megzenésített változatokat a kisebbekkel. S persze Petőfi klasszikusa a Szeptember végén igazán aktuális most. Este egy jó tea vagy vörösbor mellett már lámpafénynél bekuckózhatunk egy jó könyvvel a kezünkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...