2012/10/04

Muffin glutén, cukor és laktóz nélkül


 A helyes kis formácskákban megsütött sütemények nagyon csábítóak és gusztábbnál gusztább fotókkal találkozunk az interneten,  legtöbb kávézó étlapján megtaláljuk már, népszerű sütik ezek, amelyekre könnyen elcsábulunk, hiszen ez egy falatnyi boldogság. Recept, tanácsok, s minden, amit tudni kell a lisztekről!



Nem bonyolult sütik csak egy muffinforma kell hozzá, egy jó recept, vagy kísérletezőkedv.
Egy kedves barátnőm tökélyre fejlesztette a muffinját, sehol nem ettem még olyan finomat, mint amilyet ő süt. Kovásszal süti, ami gluténérzékenység esetén nem működik. Lágy, omlós muffinokat süt, amelyeknek kovászon kívül titka még, hogy reszelt almát és sárgarépát tesz a tésztába.
Rengeteg recept kering a világhálón, aminek persze az alapja általában a búzaliszt.
Ezzel szemben gluténmentes diétában megoldás lehet a gluténmenetes liszt használata. De gluténmentes lisztkeverék helyett is vannak azért alternatívák, ilyen például a rizsliszt, amellyel lágy krémes tésztát kapunk.

Íme egy variáció: 2 pohár (kb. 3 dl) rizslisztet összekevertem egy teáskanál sütőporral, 2 tojást jól felvertem, 2 banánt belevágtam és mindezt kb 5 deka vajjal alaposan elkevertem, mozsárban összetört diót adtam hozzá. Kb 20-25 perc kell neki 170-180 fokon az utolsó 10 percben még megszórtam apróra tört dióval. Laktózérzékenyek növényi vajat használhatnak vagy kevés olívaolajat.  S persze az ízesítés igen sokféle lehet: gyümölcsök, kakaó, reszelt csokoládé, bármi.

Sokféle liszt van még amit használhatunk. Ilyen a kukoricaliszt, hajdina, köles, a rizslisztből van fehér és barna. A paleo táplálkozás követői mákot, diót, mogyorót, mandulalisztet illetve egyéb őrleményeket is használnak, ezeket is bátran használhatjuk akár valamilyen gluténmentes liszttel keverve.

A rizsliszt selymes, nagyon finom textúrájú, lágy omlós tészta készül belőle, palacsintába süteménybe jó megoldás és a fehér rizsliszt nem is drága (2-300 ft/kg). Például felfújtat is süthetünk, ha a tojásfehérjét felverjük habnak. Létezik barna verzió is, ez kicsit drágább, viszont tartalmasabb tápanyag szempontjából. Egyébként a rizsliszt nem feltétlenül kívánja meg a tojást, tehát el is hagyható, ha például valakinek tojásallergiája van.

A hajdinalisztet használják például az amerikai palacsintába vagy az orosz blinibe, magas rosttartalma van, sós dolgokhoz is nagyon jól használható.

A kukoricaliszt is gluténmentes, készül belőle, puliszka, polenta, prósza, kenyérhez is lehet használni, de ezt inkább más lisztekkel keverve használjuk, édeskés ízt ad az ételnek.

A hajdina és kukoricaliszt is jó párosítás.

Köleslisztet is használhatunk, magas tápértéke van és könnyen emészthető, de ezt is csak úgy érdemes, hogy kb. a lisztmennyiség negyede, harmada legyen ebből.

Bátran keverjük a liszteket mert ízvilágban gazdagabb lesz az elkészült étel.

Bármilyen muffin megtetszik, használjuk fel a receptet úgy, hogy a lisztet kicseréljük valamilyen gluténmentes lisztre/lisztekre esetleg keverjük valamilyen csonthéjas őrleménnyel.

Cukrot sem kell használni mert, ha édes gyümölcsöt használunk akkor az megédesít, egyébként meg használjunk reszelt almát, sárgarépát, ezek ízben és textúrában is gazdagítják a süteményt. S persze ne feledkezzünk meg a sós muffinokról sem, amit akár köretnek is tálalhatunk.

Sütőpor helyett használhatunk szódabikarbónát, az is térfogatnövelő. A tészta mindig lágy és krémes legyen, s a muffinformát 2/3 ig töltsük meg, hogy legyen helye megnőni.

Ha megtöltöttük a formákat csak betoljuk a sütőbe és fél óra múlva már ott illatoznak a csodás muffinok a tányérunkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...