2012/10/13

piaci mustra - hideg szelek, melegítő ételek

Már kiskabátban, sálban indulhatunk reggel a piacra s a kínálat is átalakul, de azért még fellelni néhány dolgot a nyárból.



Még múlt héten vettem csöves kukoricát, amit általában megfőzünk de hajában a sütőben is el lehet készíteni és így is nagyon finom, vagy akár karikára vágva más sült zöldségekkel együtt. De megtehetjük azt is, hogy levágjuk le a csövekről a szemeket és salátába keverjük. Azt ígérték a piacon, ha nem fagy, akkor még lehet majd kapni.

Még volt tök a piacon legnagyobb meglepetésemre, megpároltam jó sok kaporral, 1 tojásból, rizslisztből, hajdinalisztből kevés sóval, kevés olajjal, fél kávéskanál szódabikarbónával csináltam egy laza tésztát, tettem a párolt tökből is a tésztába, a többit a tetetére pakoltam egy kisebb kerek formába és megsütöttem. Joghurttal (érzékenyek laktózmentes joghurttal) nyakonöntve akár hidegen is nagyon finom. Joghurt nélkül meg betehetjük az uzsonnatáskába is.

Kaptam zöldhüvelyű babot is, ami felvágva vajas fokhagymán megpárolva petrezselyemmel megszórva rizottónak ebédre de egyben vajon párolva egy szelet hal mellé is finom. S persze levesnek is, hússal, hús nélkül, esetleg savanykásan.

A jó sűrű leves is jólesik ilyenkor. Répa, karalábé, zeller, krumpli kevés olajon megfuttatott hagymán átmelegít egy hűvös estén, csirkeaprólékkal is főzhetik a húsevők. Kelkáposztából meg főzzünk frankfuri levest. Én a kelt meg is szoktam tölteni (lehet hússal, rizzsel, hajdinával) és betolom a sütőbe, aztán például paradicsomszósszal leöntöm.

Gyors ebéd vagy vacsora lehet, ha padlizsánokat félbevágunk hosszában, keresztben bevágjuk, a nyílásokba vékony szelet paradicsom és fokhagyma kerüljön, a sütőben hamar megsül. Magában is finom. Egyben, héjában, jól megsütve (forgassuk meg néha, nem baj ha picit megég a héja), majd a végén csak kevés olajjal és fokhagymával keverve nagyon finom krém lesz belőle.

Régebben körüljártuk a rizsfajtákat, a muffinok kapcsán a liszteket de van ám élet ezen kívül is, amivel változatosabbá tehetjük táplálkozásunkat.

Jól használható a quinoa, hajdina, köles, kukoricadara, csicseriborsó. Egytálételekhez, salátához, köretnek egyaránt felhasználhatjuk némelyiket édességhez is.

A quinoa nagyon jó fehérjeforrás ezért vegáknak különösen ajánlott, magas a tápanyagtartalma, sós és édes ételekhez is használhatjuk. Viszonylag hamar megfő (15-20 perc), megpiríthatjuk olajon, hagymán is mint a rizst. A rizs egyik alternatívája.

A köles ásványi anyagokban nagyon gazdag, jót tesz a csontoknak, bőrnek hajnak, s ezenkívül finom is és a hideg időben jó melegítő étel, Megfőzhetjük mint a rizst készíthetünk belőle kását, pudingot.

A hajdina szintén tele van minden jóval, ha a tápértéket nézzük, édesen is és sósan is elkészíthetjük. Megfőzve hidegen salátába is keverhetjük, jó levesbetétnek is. Ugyanúgy mint a rizst, kuszkuszt vagy a tarhonyát – használjuk bátran.

A kukoricadarát elsősorban a puliszkáról ismerjük, az olaszok polentának hívják, s kicsit másképp készítik mint erdélyben. Ezen kívül keverhetjük lepénybe is vagy töltelékbe, sok folyadékot szív fel ezt mindig vegyük figyelembe.


Csicseriborsót vehetünk konzervben, ha nincsen kedvünk sokáig főzni, hosszú idő kell neki ugyanis és kuktában érdemes elkészíteni. Az arab konyhákban találkozhatunk vele. Nagyon finom salátákba, ez a hummusz egyik alkotója, szezámmagkrémmel összekeverve, lepényre kenve, de zöldségeket is vághatunk hasábokra és mártogathatjuk bele.

Jó ízű izgalmas alapanyagok ezek, gazdag tápanyagtartalommal és sok lehetőséggel arra , hogy a rizs, krumpli, tészta hármas egyeduralmát megtörjék a konyhában


Itt az ideje hogy megnézzük Eric Rohmeről az Ősz meséjét, hallgassuk meg a Muzsikástól és Sebestyén Mártától a Hidegen fújnak a szelek-et, kortyoljunk el egy jó meleg teát s dőljünk elégedetetten hátra egy szép nap után.


S a hidegen fújnak a szelek egy holland punklegendától a The Ex-től :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...