Már kiskabátban, sálban indulhatunk reggel a piacra s a kínálat is átalakul, de azért még fellelni néhány dolgot a nyárból.
Még múlt héten vettem csöves kukoricát, amit általában megfőzünk de hajában a sütőben is el lehet készíteni és így is nagyon finom, vagy akár karikára vágva más sült zöldségekkel együtt. De megtehetjük azt is, hogy levágjuk le a csövekről a szemeket és salátába keverjük. Azt ígérték a piacon, ha nem fagy, akkor még lehet majd kapni.
Még volt tök a piacon legnagyobb meglepetésemre,
megpároltam jó sok kaporral, 1 tojásból, rizslisztből, hajdinalisztből
kevés sóval, kevés olajjal, fél kávéskanál szódabikarbónával csináltam
egy laza tésztát, tettem a párolt tökből is a tésztába, a többit a
tetetére pakoltam egy kisebb kerek formába és megsütöttem. Joghurttal
(érzékenyek laktózmentes joghurttal) nyakonöntve akár hidegen is nagyon
finom. Joghurt nélkül meg betehetjük az uzsonnatáskába is.
Kaptam zöldhüvelyű babot is, ami felvágva vajas
fokhagymán megpárolva petrezselyemmel megszórva rizottónak ebédre de
egyben vajon párolva egy szelet hal mellé is finom. S persze levesnek
is, hússal, hús nélkül, esetleg savanykásan.
A jó sűrű leves is jólesik ilyenkor. Répa, karalábé, zeller, krumpli kevés
olajon megfuttatott hagymán átmelegít egy hűvös estén, csirkeaprólékkal
is főzhetik a húsevők. Kelkáposztából meg főzzünk frankfuri levest. Én a
kelt meg is szoktam tölteni (lehet hússal, rizzsel, hajdinával) és
betolom a sütőbe, aztán például paradicsomszósszal leöntöm.
Gyors ebéd vagy vacsora lehet, ha padlizsánokat
félbevágunk hosszában, keresztben bevágjuk, a nyílásokba vékony szelet
paradicsom és fokhagyma kerüljön, a sütőben hamar megsül. Magában is
finom. Egyben, héjában, jól megsütve (forgassuk meg néha, nem baj ha
picit megég a héja), majd a végén csak kevés olajjal és fokhagymával
keverve nagyon finom krém lesz belőle.
Régebben körüljártuk a rizsfajtákat, a muffinok kapcsán a liszteket de
van ám élet ezen kívül is, amivel változatosabbá tehetjük
táplálkozásunkat.
Jól használható a quinoa, hajdina, köles, kukoricadara, csicseriborsó. Egytálételekhez, salátához, köretnek egyaránt felhasználhatjuk némelyiket édességhez is.
A quinoa nagyon jó fehérjeforrás ezért vegáknak
különösen ajánlott, magas a tápanyagtartalma, sós és édes ételekhez is
használhatjuk. Viszonylag hamar megfő (15-20 perc), megpiríthatjuk
olajon, hagymán is mint a rizst. A rizs egyik alternatívája.
A köles ásványi anyagokban nagyon gazdag, jót tesz a
csontoknak, bőrnek hajnak, s ezenkívül finom is és a hideg időben jó
melegítő étel, Megfőzhetjük mint a rizst készíthetünk belőle kását,
pudingot.
A hajdina szintén tele van minden jóval, ha a
tápértéket nézzük, édesen is és sósan is elkészíthetjük. Megfőzve
hidegen salátába is keverhetjük, jó levesbetétnek is. Ugyanúgy mint a
rizst, kuszkuszt vagy a tarhonyát – használjuk bátran.
A kukoricadarát elsősorban a puliszkáról ismerjük, az
olaszok polentának hívják, s kicsit másképp készítik mint erdélyben.
Ezen kívül keverhetjük lepénybe is vagy töltelékbe, sok folyadékot szív
fel ezt mindig vegyük figyelembe.
Csicseriborsót vehetünk konzervben, ha nincsen kedvünk
sokáig főzni, hosszú idő kell neki ugyanis és kuktában érdemes
elkészíteni. Az arab konyhákban találkozhatunk vele. Nagyon finom
salátákba, ez a hummusz egyik alkotója, szezámmagkrémmel összekeverve,
lepényre kenve, de zöldségeket is vághatunk hasábokra és mártogathatjuk
bele.
Jó ízű izgalmas alapanyagok ezek, gazdag tápanyagtartalommal és sok
lehetőséggel arra , hogy a rizs, krumpli, tészta hármas egyeduralmát
megtörjék a konyhában
Itt az ideje hogy megnézzük Eric Rohmeről az Ősz meséjét,
hallgassuk meg a Muzsikástól és Sebestyén Mártától a Hidegen fújnak a
szelek-et, kortyoljunk el egy jó meleg teát s dőljünk elégedetetten
hátra egy szép nap után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése