2012/10/05

piaci mustra - oldalas és almaszósz őszre

Még fürdőzünk az indián nyár meleg napsugaraiban, de már visszavonhatatlanul megjelentek a tipikus őszi-téli finomságok a piacokon.

Ugyan még nem voltak fagyok, de már ott sorakoznak - ha nem is katonás rendben -  a sütőtökök a piacon. Persze az első gondolat, felvágni és betolni a sütőbe! Kezdetnek ez is megteszi ráhangolódás gyanánt, de a sütőtök ennél sokkal színesebb egyéniség. Például jó krémleves lesz belőle, olajon megpárolva egy jó levesalappal. Néha köretnek sütöm, ilyenkor megszórom kevés chilivel és rozmaringágat is teszek rá.

Gyönyörű céklacsokrok is vannak már mindenfelé, legelterjedtebb formája, hogy megvesszük a savanyúságosnál és egy jó egytálétel mellé fogyasztjuk el. Vegyünk a piacon néhányat, ehetjük nyersen, lereszelve salátában, bébi spenót, madársaláta vagy rukkola mellé, a szemnek is gyönyörűség. Haragoszöld és mély lila együttese például a hófehér mozzarellával jól mutat – ha ehetünk sajtot. Locsoljuk meg kevés olajjal, más nem is kell hozzá.

S ha már ősz, akkor gomba is kerüljön a kosarunkba. Reggelire egy gombás tojás, hagymával ellát energiával hosszú órákra. Ebédre pedig főzhetünk egy jó gombapörköltet puliszkával.

A paprikás krumpli nem csak a nyári bográcsba való, a tűzhelyen is finom lesz, uborkával, céklával.

Mézes fokhagymás oldalast is süthetünk, finom szaftos étel, süssünk mellé krumplit. A mézbe nyomjunk bele néhány gerezd fokhagymát és kenjük be az oldalast, az elején fedjük le, de hagyjuk pirulni is. Ropogós lesz, s puha omlós.

Gyerekkorom kedve étele az almaszósz. Ha édes almából főzzük nem is kell bele cukor, sűríthetjük rizsliszttel, de akár az alma egy részét is pürésíthetjük, feldobhatjuk fahéjjal vagy csinálhatjuk savanykásra is és akkor csirkecomb mellé együk.

Hallgassuk meg a Kispáltól a Levesek porból című nótát, de főzni igazi zöldségből főzzük. Olvasgassunk Szabó Lőrincet, mert a héten volt a szülinapja. S elkezdődött a színházi szezon, fussuk át a repertoárt hátha belefér egy jó színdarab. S ha már almaszósz akkor hallgassuk meg az erről szóló Halász Jutka számot is.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...