Már fázósan húzzuk össze a kiskabátot magunkon és jó meleg ételekkel a
fejünkben igyekszünk kis kosarunkkal a piacra. Ünnepek tájékán most
kissé káosz van, hiszen munkanap is meg piacnap is lesz a szombat de
érdemes úgy szervezni, hogy legyen időnk, mégiscsak jobb ízűek a helyi
portékák, amelyek nem utazzák keresztül a fél világot, hogy ugyan szép
színesen de kevesebb ízzel és több vegyszerrel kerüljenek a polcokra.
Szerelkezzünk föl mézzel és jóféle fokhagymával, abból nagy baj nem
lehet. A húsokra is kiváló, mint ahogyan nemrég írtam róla. A mézet
mással is össze lehet keverni, hogy finom mázat adjon a sült csirkénkre,
keverjünk bele chilit, rozmaringot vagy valamilyen keleties
fűszerkeveréket. Kenjünk be vele a megsütni valót és toljuk be a sütőbe.
Finom mázakkal bevonhatunk céklát, répát, krumplit is remek köret lesz
belőle. Az egyensúlyra azért vigyázzunk ne legyen minden fogás mézes,
fűszeres.
A húsokat be is pácolhatjuk sütés előtt ez nem csak nyári
különlegesség, használjunk fűszeresebb pácot, tegyünk bele kevés chilit
netán mustármagot. Citrom vagy lime azért jó ha bekerül a pácba mert
kicsit megtöri a sejtfalat és jobban beszívódnak az ízek. Kerüljön bele
olaj is, hagyma vagy fokhagyma esetleg mind a kettő, használhatunk
zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet.
Legegyszerűbb egy neylontasakban pácolni, miután mindent beledobáltunk
összetekerjük, hogy ne legyen benne levegő, átmozgatjuk, hogy mindenhol
érje a husit a pác és betesszük több- kevesebb időre a hűtőbe, aztán
serpenyőben vagy sütőben megsütjük, ha sütőben sütjük érdemes azért egy
pici kérget pirítani rá, így nem szárad ki a tepsiben hanem magába zárja
a fantasztikus ízeket (Minden oldalát a húsnak 1-2 percig pirítjuk egy
serpenyőben). Már csak egy jó köret kell és készen is vagyunk.
Csináljunk rösztit, ami ugyan sült krumpli de mégis egy kicsit más.
Főzzük meg a krumplit (olyat vegyünk, ami nem szétfővős) de ne
teljesen, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Hevítsünk olajat egy
serpenyőben rakjuk bele a reszelt krumplit, nyomkodjuk le, egyengessük
jól el, sózzuk, borsozzuk süssük meg az egyik oldalát szép barnára majd
kenjük meg egy kis olajjal a tetejét (akár azzal ami a sült húsunk alatt
van) majd ügyesen fordítsuk meg - legegyszerűbb kiborítani egy tálra és
fordítva visszatenni. Süthetjük úgy is hogy kisebb adagokban akkor egy
lapátkanállal könnyen megforgatjuk csak ez tovább tart. A rösztit
ehetjük valamilyen tartalmas salátával, ha nem eszünk húst.
Jól esik ilyenkor egy jó bableves vagy gulyás, vegáknak a hamisgulyás.
Szép karalábék is vannak még, együnk egy jó sűrű karalábé levest sok
petrezselyemmel első fogásnak - sűríthetjük úgy, hogy egy részét
leturmixoljuk vagy főzünk bele egy krumpli és azt pürésítjük. A karalábé
köretnek is jó megpárolni kevés vajon vagy olajon petrezselyemmel
szintén de illik hozzá a kakukkfű is. A spenót fokhagymával
összepárolva, turmixolva jó feltét tésztára de persze főzeléknek is
ehetjük tükörtojással egy tartalmas leves után.
Ó és ideje van az édességnek, ideje van a csokinak, a krémes, tartalmas
desszerteknek. Este egy forró csoki nem csak átmelegít, hanem boldoggá
is tesz. Én kókusztejből, kókuszcukorral és jó sötét kakaóporral főztem.
Olvassunk meséket az esti kakaó mellé, jó feleleveníteni gyermekkorunk
kedvenceit, nagy kedvencem a Kököjszi és Bobojsza, bármikor szívesen a
kezembe veszem. Hallgassuk meg kedvenc lemzünket jó feltenni néha egy
teljes albumot az mp3 uralta világban. Nézzük meg a Holdfény királyságot
a mozikban mert jó film és nevessünk nagyokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése