2012/10/26

Emi szezonja - pácokkal és mázakkal

Már fázósan húzzuk össze a kiskabátot magunkon és jó meleg ételekkel a fejünkben igyekszünk kis kosarunkkal a piacra. Ünnepek tájékán most kissé káosz van, hiszen munkanap is meg piacnap is lesz a szombat de érdemes úgy szervezni, hogy legyen időnk, mégiscsak jobb ízűek a helyi portékák, amelyek nem utazzák keresztül a fél világot, hogy ugyan szép színesen de kevesebb ízzel és több vegyszerrel kerüljenek a polcokra.



Ilyenkor a jó meleg levesek egytálételek, a fűszeresebb fogások jobban esnek. Az ősz megérkezett, változnak az ízek, változik a kínálat már mást ad a föld ilyenkor, dolgozik a dér, hogy megcsípjen ezt-azt. Csipkebogyó teát jó ilyenkor kortyolgatni, magas C vitamin tartalma miatt jó segítség a támadó vírus ellen.



Szerelkezzünk föl mézzel és jóféle fokhagymával, abból nagy baj nem lehet. A húsokra is kiváló, mint ahogyan nemrég írtam róla. A mézet mással is össze lehet keverni, hogy finom mázat adjon a sült csirkénkre, keverjünk bele chilit, rozmaringot vagy valamilyen keleties fűszerkeveréket. Kenjünk be vele a megsütni valót és toljuk be a sütőbe. Finom mázakkal bevonhatunk céklát, répát, krumplit is remek köret lesz belőle. Az egyensúlyra azért vigyázzunk ne legyen minden fogás mézes, fűszeres.

A húsokat be is pácolhatjuk sütés előtt ez nem csak nyári különlegesség, használjunk fűszeresebb pácot, tegyünk bele kevés chilit netán mustármagot. Citrom vagy lime azért jó ha bekerül a pácba mert kicsit megtöri a sejtfalat és jobban beszívódnak az ízek. Kerüljön bele olaj is, hagyma vagy fokhagyma esetleg mind a kettő, használhatunk zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet.

Legegyszerűbb egy neylontasakban pácolni, miután mindent beledobáltunk összetekerjük, hogy ne legyen benne levegő, átmozgatjuk, hogy mindenhol érje a husit a pác és betesszük több- kevesebb időre a hűtőbe, aztán serpenyőben vagy sütőben megsütjük, ha sütőben sütjük érdemes azért egy pici kérget pirítani rá, így nem szárad ki a tepsiben hanem magába zárja a fantasztikus ízeket (Minden oldalát a húsnak 1-2 percig pirítjuk egy serpenyőben). Már csak egy jó köret kell és készen is vagyunk. Csináljunk rösztit, ami ugyan sült krumpli de mégis egy kicsit más.

Főzzük meg a krumplit (olyat vegyünk, ami nem szétfővős) de ne teljesen, reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Hevítsünk olajat egy serpenyőben rakjuk bele a reszelt krumplit, nyomkodjuk le, egyengessük jól el, sózzuk, borsozzuk süssük meg az egyik oldalát szép barnára majd kenjük meg egy kis olajjal a tetejét (akár azzal ami a sült húsunk alatt van) majd ügyesen fordítsuk meg - legegyszerűbb kiborítani egy tálra és fordítva visszatenni. Süthetjük úgy is hogy kisebb adagokban akkor egy lapátkanállal könnyen megforgatjuk csak ez tovább tart. A rösztit ehetjük valamilyen tartalmas salátával, ha nem eszünk húst.

Jól esik ilyenkor egy jó bableves vagy gulyás, vegáknak a hamisgulyás. Szép karalábék is vannak még, együnk egy jó sűrű karalábé levest sok petrezselyemmel  első fogásnak - sűríthetjük úgy, hogy egy részét leturmixoljuk vagy főzünk bele egy krumpli és azt pürésítjük. A karalábé köretnek is jó megpárolni kevés vajon vagy olajon petrezselyemmel szintén de illik hozzá a kakukkfű is. A spenót fokhagymával összepárolva, turmixolva jó feltét tésztára de persze főzeléknek is ehetjük tükörtojással egy tartalmas leves után.

Ó és ideje van az édességnek, ideje van a csokinak, a krémes, tartalmas desszerteknek. Este egy forró csoki nem csak átmelegít, hanem boldoggá is tesz. Én kókusztejből, kókuszcukorral és jó sötét kakaóporral főztem.

Olvassunk meséket az esti kakaó mellé, jó feleleveníteni gyermekkorunk kedvenceit, nagy kedvencem a Kököjszi és Bobojsza, bármikor szívesen a kezembe veszem. Hallgassuk meg kedvenc lemzünket jó feltenni néha egy teljes albumot az mp3 uralta világban. Nézzük meg a Holdfény királyságot a mozikban mert jó film és nevessünk nagyokat.

Miután most olvasom Patti Smith könyvét a Kölyköket így legyen egy szám a szerzőtől:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...