2012/10/19

Piaci mustra teával és francia sanzonnal

  Szeszélyes ez az október, mint a tavaszi április, néha tavasz érződik de már itt az esős, nyirkos idő bár még a talajmenti fagyok váratnak magukra szerencsére.




Áfonyát látni még, egyszerűen egy sűrűbb kókuszkrémmel nyakonöntve jó kis csemege desszertnek vagy csak úgy egy esős délután amikor édességre vágyunk. S ha már az édes dolgokkal kezdtem akkor jöjjön a palacsinta, sikerült múlt héten málnát kapnom, persze csak 10 dekát mert nem túl olcsó egyszerűen összetörtem és sütöttem mellé palacsintát hajdinalisztből. 1 tojás, hajdinaliszt és almalé. Sűrű palacsintatésztát kevertem és tenyérnyi palacsintákat sütöttem belőle, ennek vastagabób a tésztája mint a finomlisztből készültnek ezért kell csak tenyérnyi méretet sütni ezt jól meg lehet fordítani.


A málnaszósszal nagyon finom és tartalmas reggeli. Persze másféle gyümölccsel is működik, magnélküli szőlővel, reszelt almával, párolt szilvával.Helyes kelkáposzták fodrait is látni mindenütt,  frankfurti leves lehet belőle virslivel, tekerhetünk bele mindeféle tölteléket (húst, riszt, vöröslencsét...), csíkokra is vághatjuk és  összepiríthatjuk egy kevés dióval főzzünk hozzá rizst. Nyersen salátának, hagymával kevés ecettel vagy citrommal.

A zeller pedig jó a húslevesbe is de önálló fogásként is megállja a helyét, sütve nekem az egyik kedvenc fogásom ehhez is nagyon jól illik a dió, gondoljunk csak a Waldorf salátára és akkor már jöhet is hozzá az alma. Süssünk hozzá csirkecombot.

Még friss bazsalikomból csinálhatunk egy üveg pesztót a hűtőben 1-2 hétig eláll, ha vannak cserépben nevelt fűszereink lassan gyűjtsük be szárítsuk meg és tegyük üvegekbe.
Itt az ideje a jó teáknak egy nagy kézbe illő bögrében, lehet fűszeres, bátran reszeljünk bele gyömbért jó az a náthás, vírusos időszakban és nagyon finom.

Nemrégiben szembejött  Carlos Ruiz Zafóntól az Angyali játszma, régebben olvastam, izgalmas könyv, misztikus szép mese. Az ősz és a tél az igazi ideje a könyvtárnak hiszen kevesebbet töltünk el a szabadban  így több idő jut a betűkre.  Ilyenkor jólesik valamilyen szép zene hallgassunk Beethovent mert szép zene vagy néhány régi francia sanzont, amihez illik egy pohár vörösbor.


És jár hozzá egy klip is Gilbert Bécaud-tól az Et maintenant :


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...