Szeszélyes ez az október, mint a tavaszi április, néha tavasz érződik
de már itt az esős, nyirkos idő bár még a talajmenti fagyok váratnak
magukra szerencsére.
Áfonyát látni még, egyszerűen egy sűrűbb kókuszkrémmel nyakonöntve jó kis csemege desszertnek vagy csak úgy egy esős délután amikor édességre vágyunk. S ha már az édes dolgokkal kezdtem akkor jöjjön a palacsinta, sikerült múlt héten málnát kapnom, persze csak 10 dekát mert nem túl olcsó egyszerűen összetörtem és sütöttem mellé palacsintát hajdinalisztből. 1 tojás, hajdinaliszt és almalé. Sűrű palacsintatésztát kevertem és tenyérnyi palacsintákat sütöttem belőle, ennek vastagabób a tésztája mint a finomlisztből készültnek ezért kell csak tenyérnyi méretet sütni ezt jól meg lehet fordítani.
Áfonyát látni még, egyszerűen egy sűrűbb kókuszkrémmel nyakonöntve jó kis csemege desszertnek vagy csak úgy egy esős délután amikor édességre vágyunk. S ha már az édes dolgokkal kezdtem akkor jöjjön a palacsinta, sikerült múlt héten málnát kapnom, persze csak 10 dekát mert nem túl olcsó egyszerűen összetörtem és sütöttem mellé palacsintát hajdinalisztből. 1 tojás, hajdinaliszt és almalé. Sűrű palacsintatésztát kevertem és tenyérnyi palacsintákat sütöttem belőle, ennek vastagabób a tésztája mint a finomlisztből készültnek ezért kell csak tenyérnyi méretet sütni ezt jól meg lehet fordítani.
A málnaszósszal nagyon finom és tartalmas reggeli. Persze másféle
gyümölccsel is működik, magnélküli szőlővel, reszelt almával, párolt
szilvával.Helyes kelkáposzták fodrait is látni mindenütt,
frankfurti leves lehet belőle virslivel, tekerhetünk bele mindeféle
tölteléket (húst, riszt, vöröslencsét...), csíkokra is vághatjuk
és összepiríthatjuk egy kevés dióval főzzünk hozzá rizst. Nyersen
salátának, hagymával kevés ecettel vagy citrommal.
A zeller pedig jó a húslevesbe is de önálló fogásként is megállja a
helyét, sütve nekem az egyik kedvenc fogásom ehhez is nagyon jól illik a
dió, gondoljunk csak a Waldorf salátára és akkor már jöhet is hozzá az
alma. Süssünk hozzá csirkecombot.
Még friss bazsalikomból csinálhatunk egy üveg pesztót a hűtőben 1-2
hétig eláll, ha vannak cserépben nevelt fűszereink lassan gyűjtsük be
szárítsuk meg és tegyük üvegekbe.
Itt az ideje a jó teáknak egy nagy kézbe illő bögrében, lehet fűszeres,
bátran reszeljünk bele gyömbért jó az a náthás, vírusos időszakban és
nagyon finom.
Nemrégiben szembejött Carlos Ruiz Zafóntól az Angyali játszma,
régebben olvastam, izgalmas könyv, misztikus szép mese. Az ősz és a tél
az igazi ideje a könyvtárnak hiszen kevesebbet töltünk el a
szabadban így több idő jut a betűkre. Ilyenkor jólesik
valamilyen szép zene hallgassunk Beethovent mert szép zene vagy néhány
régi francia sanzont, amihez illik egy pohár vörösbor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése