2013/01/11

Piaci mustra - hidegben együnk lencsét és tormát

 Fehérbe borult a világ, ropog a hó a lábunk alatt és néha fázósan húzzuk össze magunkon a kabátot – ha nem is menetrendszerint, de kis késéssel beköszöntött a tél. Ilyenkor ösztönösen a melegítő, tartalmasabb ételek választjuk.


Szilveszterkor – ha előbb nem is – már előkerült a lencse. Ez az egyik legrégebbi ételünk, sok fajtája van, mind más ízű és nagyon értékes, mert magas a fehérjetartalma van. Mi leginkább a barna lencsét használjuk, kitűnő levesnek, főzeléknek vagy salátának citrommal hagymával elkészítve. Érdemes kipróbálni más fajtákat is, színes a paletta: vörös, zöld, fekete is létezik, s mindnek más az íze (arab, török, indiai boltokban biztosan kaphatóak).

A vöröslencse vékonyabb héjú, hamarabb megfő és áztatni sem kell. Török étkezdében majdnem mindenhol kapni fűszeres lencselevest, amit nem ördöngösség elkészíteni otthon sem. Hagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert kevés olajon kicsit megpárolunk, sózzuk, fűszerezzük korianderrel, borssal esetleg chilivel, tehetünk bele paradicsomot is, s vízzel vagy alaplével felöntjük. Beletesszük a lencsét és készre főzzük. A vöröslencsének kb 20-25 perc kell.

Készíthetünk lencsefasírtot vagy lencsepürét sárgarépával.

Az arab konyhának egyik jellegzetes étele a koshari, ami egyszerű barna lencsével készül és rizzsel, pirított hagymával és paradicsomszósszal szokták nyakon önteni. A lencsét és a rizst külön meg kell főzni (a lencsét áztassuk be legalább 1 órára). A hagymát pirítsuk meg, fűszerezzük összetört koriandermaggal, köménnyel, csípős paprikával, keverjük össze a rizzsel és lencsével, tálaláskor tegyünk a tetejére paradicsomszószt.

Másik fontos étel ilyenkor a savanyú káposzta. Én nagyon szeretem sonkával vagy húsos szalonnával – csak úgy nyersen, kenyérrel. Almával megpárolva köretnek is nagyon finom. Ha nagyon savanyú a káposzta érdemes átmosni. Kevés olajon párolt hagymára szoktam rádobni a káposztát, hozzáteszem az almát, fehérborral vagy almalével fedő alatt puhára párolom.

S persze vannak a nagy klasszikusok a székelykáposzta és töltött káposzta vagy a toroskáposzta, ahány vidék annyi szokás. De a káposzta levesnek is nagyon jó vöröshagymával, leveszöldségekkel, krumplival megfőzve – akár hús nélkül is – kevés tejföllel. De húsevők bátran tegyenek bele kolbászt vagy füstölt húst is.

A tormát sem csak húsvétkor érdemes enni a sonka mellé. Egy jó sülthöz készítsünk tormakrémet reszelt tormából, tejszínnel vagy tejföllel (ez lehet növényi is, laktózmentes). Reszelhetünk hozzá almát is mert jó párosítás. A torma sütve is nagyon finom, édeskés íze lesz. Nem csak az almához illik, de céklával összesütve is nagyon finom. Vajjal összekeverve pirítóson ebben a náthás időszakban ugyanúgy segíti a gyógyulásunkat, mint a fokhagyma.

Süssünk almát aszalt gyümölcsökkel, mézzel vagy pároljunk körtét vörösborban, s tálaláskor locsoljuk meg olvasztott csokival!

Menjünk kirándulni, szép a havas táj és jólesik utána egy jó forralt bor vagy forró csoki. Nemrégiben volt Tolkien születésnapja a Hobbitot pedig már vetítik a hazai mozik is. David Bowie is mostanában ünnepel – ha koncerten nem is, de otthon lejátszhatjuk néhány számát. Jack London januári születésű, némely regénye igazi téli olvasmány s még a gyerekkorba is visszarepít kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...