2013/01/17

Piaci mustra - Brüsszel bimbóival

A tél kevésbé bővelkedik a föld kincseiben, de azért ha jól szétnézünk, azért van mit tenni a kosarunkba. Úgyhogy nosza rajta lóbáljuk a héten is kis kosarunkat a piacra igyekezve.



Múlt héten már káposztáztunk, de korántsem merítettük ki a témát.

Télen a kelbimbó talán az egyik legkedvesebb ételem, többszáz éves és Brüsszel környékéhez kötődik az eredete. Sokféleképp készíthetjük. Én legtöbbször almán párolom meg és kevés sajttal sütöm össze, így valahogy: a meghámozott feldarabolt almára kerül a félbevágott kelbimbó. A sütőben először lefedve kb. 180 fokon 30 percig majd, szabadon 10 percet sütjük (érdemes többször ránézni, több-kevesebb idő is elég lehet), ekkor tehetünk rá sajtot (gorgonzolával a legfinomabb). Köretnek is jó, bár én magában szoktam enni és nagyon finom. Húsevők süthetik szalonnával csirkecombhoz.

A kelbimbó is jó krémlevesnek vagy kelkáposztával virslivel megfőzni frankfurti levesnek. Egytálételnek krumplival, hagymával összesütve tepsiben, tejföllel leloccsintva szintén nagyon finom.

Más zöldségekkel (például krumplival, répával) is összepárolhatjuk kevés olajon, tetszés szerint fűszerezve, s főtt rizzsel összekeverve tálalhatjuk.

Olajon hagymával, felkockázott csirkemellel vagy más hússal, szalonnával megpiríthatjuk és mindezt egy selymes krumplipüré réteg alatt még jól össze is süthetjük a sütőben, mint a pásztorpitét (utóbbi egy jellegzetes angol étel: húsos ragu krumplipüré alatt).

Az arab vonalat követve kalandozzunk ezen a tájékon tovább, bár most tél van és nincs paradicsom szezon, a következő mégis egy jófajta téli, tartalmas, fűszeres fogás, amit jó minőségű konzervparadicsomból elkészíthetünk. Ez az étel a sakshuka, ami vasárnapi reggelihez kiváló gondolat. A hagymát (1 nagy fej) üvegesre pároljuk, karikázunk zöldpaprikát és teszünk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd szórunk rá pirospaprikát. Ezután megy rá a felkockázott paradicsom (1 konzerv vagy 6-7 friss). Fűszerezzük: őrölt borssal, római köménnyel, zaatar fűszerkeverékkel (arab török boltokban lehet kapni) és erős paprikával, ha csípősen szeretnénk. Rotyogtatjuk kicsit (10 percet kb.) a serpenyőben, majd ahány tojást beleütnénk annyi mélyedést csinálunk beleütjük a tojásokat és amikor megszilárdul a fehérje kész is. Tehetünk bele virslit, kolbászt is. Sok helyen abban az öntöttvas serpenyőben tálalják, amiben elkészült és nagyon guszta.

Desszertnek pedig egy banános mazsolás krémet hamar összedobhatunk kevés joghurttal összekeverve, kevés aprított dióval, mogyoróval a tetején, ami éppen van a kamrában, s mézet csorgassunk rá a végén, hogy a szemet is megörvendeztesse.

Évfordulós volt mostanában Latabár Kálmán. Én bármikor szívesen megnézek vele egy régi vígjátékot. Vidámság okán pedig vegyünk le a polcról egy Rejtő Jenőt, abból baj nem lehet. Csákányi Lászlóra is emlékeztünk nemrégiben, felejthetetlen színészóriás, aki Frédinek és Karaknak is kölcsönözte a hangját. Hallgassunk valami jó jazzt vagy valami vérpezsdítő latinos ritmust – hangulatnak megfelelően.

Megelent a Majomkenyéren

s egy kedves régi filmből egy sláger Latyitól:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...